"Radoje Smiljanić"
"Radoje Smiljanić"

Ko je čovek na klupi Partizana?

Vreme čitanja: 4min | sre. 17.05.17. | 12:19

Poznanstvo sa Markom Nikolićem dugo 14 godina, saradnja u četiri kluba, crno-beli nisu izgubili meč kad ih je vodio pomoćni trener

Radoje SmiljanićStrah u očima navijača Partizana posle telefonske sednice Disciplinske komisije FSS. A ako je suditi na osnovu bliske prošlosti nema razloga za paniku među Grobarima. Naročito ne među ljudima iz kluba, iako Marko Nikolić neće sedeti na klupi crno-belih na presudnom gostovanju u borbi za titulu, protiv Radničkog u Nišu (19.00, TV Arenasport 4). Jer, istorija pokazuje da i kad nema šefa struke nema problema za ekipu iz Humske 1.

Izostanak trener bilo više je psihološki udarac za bilo koju ekipu, naviknutu na njegovo prisustvo, glas, mimiku, zapovesti, međutim, čisto rezultatski, možda i igrački, sve što je dosad radio Nikolić radiće - Radoje Smiljanić. Prvi pomoćnik u stručnom štabu dobio je zadatak da vodi tim na Čairu, što nije nova situacija za njega. Sve dosadašnje je rešio uspešno. Poslednju, minulog vikenda, posle Nikolićevog isključenja, kad je priveo kraju duel sa Voždovcem (2:1), mada nije zanemarljiv i podatak da je na početku sezone - kad je Nikolić morao da napusti klupu tokom meča sa Radom - uspešno završio i taj duel, iako je on rezultatski maltene bio rešen (2:0, na kraju 4:0).

Izabrane vesti

Smiljanić na telefonskoj vezi sa Nikolićem tokom meča sa RadomSmiljanić je ovog proleća upisao i tri trijumfa vodeći crno-bele u Ligi B timova (protiv Kolubare, Zemuna i, zanimljivo, Radničkog iz Niša). Bez primljenog gola. Sve je to, razume se, manji izazov od onog koji ga čeka u Nišu, gde će morati da pokaže koliko su čvrste veze ekipe sa strukom i da li stvarno nema razlike da li na klupi sedi opcija A ili opcija B.

SPECIJAL (Radnički Niš - Partizan): Đurđević daje gol i pobeda Parnog valjka - 1,95! Gol sa penala - 4,30

Nešto slično desilo se u aprilu prošle godine u Sloveniji. Tad je tamošnji Fudbalski savez kaznio Marka Nikolića zbog uvreda na rasnoj osnovi igraču svog tima Blesingu Elekeu tokom susreta sa Zvrčom, pa je na gostovanju Domžalama u ulozi glavnokomandujućeg bio upravo Smiljanić. Zvaršilo je 1:0 za tim iz Ljubljane koji se tako primakao osvajanju titule.
Utakmicu će voditi moj pomoćnik Radoje Smiljanić, s kojim toliko dugo radim da mu nisu potrebne nikakve instrukcije. I ne osećam potrebu da bilo šta sugerišem. A on i kaže da nikada ne gubi. Moje odsustvo ništa neće pripremi utakmice“, izrazio je Marko Nikolić maksimalno poverenje u svog saradnika, pred put u Niš.

Smiljanić, Zvonko Varga i Nikolić u leto 2014. protiv VoždovcaSaradnja Marka Nikolića i Radoja Smiljanića datira od 2004. Upoznali su se u mlađim kategorijama Rada, gde je Smiljanić stigao po praktično iskustvo, posle završenog Fakulteta za sport i fizičku kulturu i Više trenerske škole. Za nekog ko je igrao fudbal u užičkoj Slobodi, a u 19. godini rešio da prekine igračku i posveti se trenerskoj karijeri, Banjica je bila prirodna izbor. Da dobro funkcionišu u tandemu videlo se 2011. po Nikolićevom preuzimanju prvog tima, a kasnije su saradnju nastavili u Vojvodini, prvom mandatu u Humskoj, Olimpiji i od prošlog leta ponovo na Topčiderskom brdu. Sve to navodi na zaključak da je upoznat sa principima rada i zahtevima struke. Zadatak nije novo. Okolnosti jesi, jer je pritisak u završnici sezone - svedoci smo toga poslednjih dana - ogroman.

MOZZART KVOTE: (4,80) Radnički Niš (3,30) Partizan (1,70)

U međuvremenu, Radoje Smiljanić je imao i epizode u Bugarskoj i Jermeniji, gde je pomagao Stevici Kuzmanovskom u sofijskoj Slaviji, Belasici i Banantsu, a u martu 2012. vodio je Rad na gostovanju u Lučanima (1:0), umesto tada kažnjenog trenera Nebojše Vignjevića. Što znači da zasad ne zna za poraz u ulozi prvog trenera.

--->>> Prvi put na terenu posle godinu i po dana, sad kad je najbitnije - Lazar Ćirković!
--->>> Partizan bez šefa na Čairu
--->>> Nikolić o kazni: Ništa nisam dobio, ne otvaram vrata poštaru
--->>> Partizan o suspenziji “igrača“ Marka Nikolića: A mom Milutinu, svako po polutinu
--->>> Poruka iz Humske: Ako ima pameti, poštenja i zdravog razuma – biće i normalna utakmica

Baš takav ishod bi pogodovao Partizanu u Nišu. Uostalom, u prethodnom mandatu, Marko Nikolić zbog isključenja nije vodio susrete sa Radničkim iz Niša (avgust 2014, morao na tribine zbog prigovora sudiji Dejanu Dimitrijeviću u finišu, 4:1), Donjeg Srema (3:0), da bi posle „slučaja Novi Pazar“, kažnjen tri utakmice sedenja na klupi, a svaki put ga je menjao tada prvi saradnik, Zvonko Varga. Bilo je 3:3 protiv Voždovca, 0:0 protiv niškog Radničkog (oba puta u Humskoj) i 2:1 protiv Donjeg Srema (na stadionu „Karađorđe“ u Novom Sadu).

Dakle, bez poraza. Baš ono što je i večeras potrebno Parnom valjku da bi ostao lider pred završnu etapu Superlige.

(FOTO: Star sport, MN Press)


tagovi

Marko NikolićFK PartizanRadoje SmiljanićSrbijaSuperliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara