""
""

Ko igra najbolji basket u Srbiji?

Vreme čitanja: 6min | čet. 07.02.13. | 10:24

Večeras u Kragujevcu počinje Kup Koraća, a trofeju se nadaju večiti rivali i domaći Radnički Očekuje se navijačka opsada dvorane Jezero. Mega Vizura preti sa Bobanom Marjanovićem i Novisom Veličkovićem…

 

Izabrane vesti

Šest godina košarkaši Partizana nisu izgubili nijedno finale u kojem su učestvovali, Crvena zvezda odavno nije imala ozbiljniji tim i bila tako blizu ispunjenja sna svakog Delije da okonča dominaciju tima iz Humske, Mega Vizura na finalni turnir kupa dolazi sa oporavljenim reprezentativcem Srbije Novicom Veličkovićem... Ipak, od toliko zanimljivih tema za pisanje i čitanje pred Kup Radivoja Koraća, protekle dve nedelje bili smo svedoci svakodnevnog prepucavanja čelnika Radničkog iz Kragujevca, domaćina turnira „Žućkove levice“ i Košarkaškog saveza Srbije, a sve oko tumačenja pravilnika po pitanju ko je domaći igrač i ko ulazi u dozvoljenju kvotu od četiri inostrana košarkaša u timu!

U Radničkom su tvrdili da Stiven Marković (Australija), Miloš Borisov (Crna Gora), Ratko Varda (Bosna i Hercegovina) i Aleksandar Ćapin (Slovenija), koji svi redom poseduju srpski pasoš, imaju pravo da u napad na prvi trofej u klupskoj istoriji krenu kao domaći košarkaši. Klub se poziva na dopis komesara kupa Predraga Bojića u kojem u jednom pasusu piše da se stranim državljaninom smatra igrač koji nema srpsko državljanstvo. Ovaj uslov ispunjavaju Teriko Vajt, Kajl Vizer, Metju Emening i Mark Vortington.
“U Registracionom pravilniku KSS-a jasno je navedena procedura registrovanja stranih i domaćih igrača. Varda, Ćapin, Marković i Borisov su registrovani kao domaći, dakle deponovani su njihovi tipski ugovori na srpskom. Potvrda za to je i činjenica da FIBA nije zatražila da oni popune poseban obrazac prijave za strance, kao što je to bio slučaj sa Vortingtonom, Vajtom, Emeningom i Vizerom, čiji su ugovori deponovani na engleskom. Ne napadamo Savez kao nacionalnu instituciju, niti pretimo, ali smatramo da smo u pravu i činjenicama branimo svoj klub koji je ugrožen teškim neistinama”, rekao je predsednik Radničkog Ivan Grujin.

Na kraju je Radnički morao da se povinuje pravilima, pa je trener Nikolić precrtao Stovena Markovića i Kajla Viizera, a povreda je eliminisala Vardu i Vortingtona. Nepotrebna uvertira je, dakle, bacila u drugi plan napore organizatora da učesnicima i navijačima obezbede idealne uslove kako bi Kragujevac od 7. do 10. februara zaista bio prestonica košarke.

Partizan je pet puta uzastopno, 13 ukupno, osvajao trofej „Žućkove levice“, a interesantno je da su crno-beli poslednji poraz u finalima nekog takmičenja, u februaru 2007, doživeli baš na parketu kragujevačke dvorane od FMP-a (73:61).

Crno-beli i u Jezeru žele da nastave trofejni niz, ali svesni su da odavno nisu bili tako ranjivi, a rivali kvalitetniji nego ikada. Odbranu trofeja klub iz Humske počinje protiv Slobode iz Užica.
“Očekuje nas teško takmičenje, jedna utakmica odlučuje i nema mesta za popravni. Imali smo sreće na žrebu, izbegli smo Radnički i Crvenu zvezdu do finala i s te strane možemo da budemo zadovoljni. Igramo promenljivo, ali tako je to s mladom ekipom. Nedostaje nam kontinuitet svih 40 minuta. Nadam se da ćemo u Kragujevcu biti na najvišem nivou, jer je naš cilj da osvojimo trofej”, rekao je kapiten crno-belih Vladimir Lučić.

Trener Crvene zvezde Vlada Vukoičić veruje da njegov tim može da osvoji prvi trofej još od 2006, a optimizam se dodatno uselio u crveno-bele redove posle pobeda nad UNIKS-om i Solnokom. Crveno-beli u četvrtfinalu igraju s Vojvodinom.
“U ovakvom sistemu takmičenja dan pauze između četvrtfinalnog i polufinalnog duela mnogo znači i jedna polovina „kostura“ je uvek u boljoj poziciji. Nismo imali sreće na žrebu, jer je Vojvodina najteži rival u četvrfinalu. Odlazimo u Kragujevac s najvišim ambicijama i da bismo osvojili trofej, moramo sve da pobedimo”, istakao je Vukoičić.

Večiti optimista, trener Radničkog Miroslav Nikolić, očekuje da sa kragujevačkim klubom podigne prvi trofej nacionalnog kupa u istoriji.
“Bez obzira na sve što se dešavalo proteklih dana, imam ogromno poverenje u svoje igrače. Nadam se da ćemo iz svega izaći još jači, a s igračem više na tribinama možemo do pehara. Toliko svi u Kragujevcu želimo prvi trofej, ali moramo da budemo oprezni i na startu takmičenja prvo pobedimo Metalac koji uopšte nije naivan”, konstatovao je Nikolić.

Nije teško zaključiti da su Radnički, Partizan i Crvena zvezda za koplje ispred ostalih rivala, a ako na neki tim iz Prve lige Srbije treba da se obrati pažnja, onda je to Mega Vizura.

Trener Dejan Milojević u debitantskoj sezoni u ovoj ulozi sjajno predvodi mladi tim iz Zemuna koji će na finalnom turniru biti jači za Novicu Veličkovića. Prvo ime ovog tima je Boban Marjanović, ubedljivo najkorisniji košarkaš Prve lige Srbije, a u ekipi je i plejada izuzetno talentovanih igrača poput Vase Micića, Nemanje Dangubića, Andrije Bojića, Marka Lukovića...

Metalac je posle lošijeg starta zaigrao mnogo bolje, a ekipu krasi kolektivna igra. Najpoznatiji igrač tima iz Valjeva je nekadašnji bek Budućnosti i Hemofarma Bojan Bakić, a tu su još najbolji strelci Stefan Balmazović, Dragan Kruščić, Dragomir Marojević...

Vojvodina je dolaskom Filipa Čovića osvežila ekipu, a dugogodišnji trener Siniša Matić veliko poverenje ima u Radovana Markovića, najkorisnijeg igrača Ognjena Kužetu, Dragana Zekovića....

Vršac (nekadašnji Hemofarm) popustio je u poslednje vreme i pao tek na sedmo mesto na tabeli Prve lige Srbije. Krilni centar Nemanja Radović ubedljivo je najbolji strelac i najkorisniji igrač tima iz Banata, a prate ga bivši partizanovac Aleksandar Mitrović, iskusni Vladimir Vuksanović, Đorđe Milošević...

Za užičku Slobodu, baš kao i za Vršac, plasman na završni turnir je veliki uspeh. Trener je bivši plejmejker Partizana i Crvene zvezde Vladimir Đokić, a krilni centar Nikola Jevtović najveća opasnost za protivnike.

U Kragujevcu i okolini vlada veliko interesovanje za finalni turnir. U prodaju je pušteno 2.600 ulaznica po ceni od 500 dinara za finale, odnosno 300 dinara za ostale mečeve, s tim što će po toj ceni prvog takmičarskog dana publika moći da gleda oba četvrtfinalna duela.

ČETVRTFINALE
7. februar
18.30     Mega Vizura – Vršac
21.00     Partizan – Sloboda
8. februar
18.30     Radnički – Metalac
21.00     Crvena zvezda – Vojvodina

POLUFINALE
9. februar
17.00     pobednici prvog četvrtfinalnog dana
21.00     pobednici drugog četvrtfinalnog dana

FINALE
10. februar
21.00     pobednici polufinala

NAPOMENA: RTS i Arena sport će prenositi mečeve.

OSVAJAČI KUPA
Partizan                13
Crvena zvezda   5
FMP       4
OKK Beograd     3
IMT        1
Radnički Beograd             1

NAJBOLJI IGRAČI
2004. Goran Jeretin (Crvena zvezda)
2005. Bojan Popović (FMP)
2006. Goran Jeretin (Crvena zvezda)
2007. Dragan Labović (FMP)
2008. Milenko Tepić (Partizan)
2009. Novica Veličković (Partizan)
2010. Miroslav Raduljica (FMP)
2011. Džejms Gist (Partizan)
2012. Danilo Anđušić (Partizan)

MOŽDA NISTE ZNALI

* Od sezone 2002/2003. takmičenje je prekršteno u Kup Radivoja Koraća, a u poslednjih 10 godina Partizan je pet puta slavio, FMP jednom manje, dok je Crvena zvezda trofej osvojila dva puta.
* Od ove godine pobednik dobija repliku originalnog trofeja Kupa Radivoja Koraća koji se od 1972. do 2002. dodeljivao u istoimenom međunarodnom takmičenju.
* Partizan je šest puta trofej nacionalnog kupa osvajao u Nišu. Prvi put 1979, što je ujedno bio prvenac kluba iz Humske u ovom takmičenju, a poslednji 2012.
* Crvena zvezda i Partizan do sada su se sreli 12 puta u kup utakmicama, a skor je 7-5 za crveno-bele. U finalima su se sastajali četiri puta, a tri puta je slavio tim iz Humske.
* Crno-beli u proteklih šest godina nisu uspeli da se plasiraju samo u finale Jadranske lige u sezoni 2011/12, a u ovom periodu odigrali su ih čak 15.
* Takmičenje u nacionalnom kupu igra se od 1959. godine, kada je na finalnom turniru u Beogradu trofej osvojila Ljubljana. Kup nije igran 1961, potom ni u periodu od 1963. do 1968. godine.
* Trener Partizana Duško Vujošević jedini je strateg koji je osvajao trofeje u sva tri „izdanja“ kupa (SFRJ 1989, SRJ 2002. i Kup Radivoja Koraća 2008, 2009. i 2010). Sve sa crno-belima.


tagovi

FK Crvena zvezdaJadranska ligaKup KoraćaMega VizuraNovica VeličkovićFK PartizanRadnički NišSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara