""
""

Kijev čeka desetkovani Partizan: Mogu li crno-beli da skinu "prokletstvo" gostovanja?

Vreme čitanja: 4min | čet. 31.10.13. | 09:00

Posebno brinu povrede Lea Vestermana i Bogdana Bogdanovića, koji će biti u sastavu, ali je pitanje koliko će moći da pomognu svojim drugarima. S druge strane, u timu bi mogao da se nađe Nikola Milutinov, koji se konačno oporavio od povrede. Ipak, sigurno je da neće biti lako Duletovim pulenima, jer izlaze na megdan prvaku Ukrajine, ekipi Budiveljnika

Već godinama unazad Partizan je u evropskim okvirima poznat kao izuzetno težak i neugodan protivnik. Trn je u oku najjačih, strah i trepet za one slabije. Ipak, gotovo već dve godine crno-beli ne uspevaju da dođu do pobede na gostovanju, što je možda i najveći razlog zbog čega tim Duška Vujoševića u poslednjim izdanjima Evrolige nije otišao u TOP 16 fazu. Poslednji put tim iz Humske slavio je protiv Armanija u Milanu rezultatom 69:67, a mnogi smatraju da je sada došlo vreme da se to promeni. Ipak, šampion Jadranske lige sigurno neće imati lak zadatak. Posebno brinu povrede Lea Vestermana i Bogdana Bogdanovića, koji će biti u sastavu, ali je pitanje koliko će moći da pomognu svojim drugarima. S druge strane, u timu bi mogao da se nađe Nikola Milutinov, koji se konačno oporavio od povrede. Ipak, sigurno je da neće biti lako crno-beloj ekspediciji, jer izlazi na megdan prvaku Ukrajine, ekipi Budiveljnika.

Iako je za popularne Konstruktore ovo debi u najjačem košarkaškom takmičenju na Starom kontinentu, nemaju nimalo naivan sastav.

Izabrane vesti

Ekipu sa klupe vodi selektor Letonije Ainars Bagatskis, koji je sa selekcijom s Baltika na Evrobasketu u Sloveniji dogurao do druge faze. Sada će pokušati da sa Budiveljnikom uradi isto, ali... Čeka ga paklen posao.
"Kao trener nikada nisam kalkulisao pre početka nekog velikog turnira. Za mene bi veliki uspeh bio kada bi Budiveljnik pronašao svoje mesto u najjačoj evropskoj košarci, kada bi prikazao pravu igru. Mi imamo potpuno novi tim, osam novih igrača i potrebno nam je vreme. Ne tražim ja nikakve izgovore, jer vremena nikad nema dovoljno", rekao je Bagatskis.

Ovaj sastav je imao vrlo težak raspored u prva dva kola. U goste je došao skupi Fenerbahče, protiv kojeg se Budiveljnik odlično držao tri četvrtine, čak i vodio dosta dugo, ali je na kraju morao da položi oružje pred turskim gigantom (102:84). Nakon toga usledila je utakmica sa CSKA u Moskvi, gde su Armejci na jedvite jade uspeli da slave (72:67). Pokazao je Budiveljnik da nije mačji kašalj, ali činjenica je da se ovaj tim nalazi u seriji od četiri uzastupna poraza, po dva u prvenstvu i Evroligi.

Darjuš Lavrinovič u reprezentaciji LitvanijePredvodnik ove generacije je izuzetno iskusni centar Darjuš Lavrinovič, koji iza sebe ima prebogato klupsko i internacionalno iskustvo. U prve dve utakmice ove sezone 34-godišnji Litvanac je prosečno beležio po 16 poena i četiri skoka, zbog čega će centri Partizana morati da povedu posebnu pažnju.

Odmah iza njega je i bivši bek/krilo Zadra Mika Dauns, koji je upisao 15 poena prosečno na obe utakmice. Ono čega će crno-beli morati da se paze jeste njegov dobar šut, posebno sa distance. Tu je i evroligaški starosedelac Riki Minard, koji je u Budiveljnik stigao kao zamena za Malkolma Dilejnija, najboljeg igrača ukrajinskog šampiona u minuloj sezoni. Iskusni Minard je bio vrlo produktivan, posebno u napadu, gde je postizao osam poena u proseku, uz pet asistencija, što Duletovim pulenima šalje jasan signal.

Artur Drozdov (centar)Na kraju, ne smemo zaboraviti ni Artura Drozdova, koji će svojim iskustvom sigurno dati doprinos, ali ni strelce Dahuana Samersa i Janisa Štrelnijeksa (5,5 asistencija), koji su upisali po 10,5 poena do sada.
"Artur je prošle godine bio ne samo naš najbolji igrač, već i gazda u svlačionici. On je izuzetno iskusan, uvek ide na pobedu, uvek daje sve od sebe, želi da igra, želi da pobeđuje, što se odražava na ceo tim. Isto je i sa Darjušom. Obojica su veliki borci, a takvi nam uvek trebaju", objasnio je Bagatskis.

Jasno je da neće biti lako. U Evroligi nikada i nije lako. Međutim, ovaj tim Partizana ima iskustva, mnogo više nego prethodne sezone i sigurno je da ovi klinci mogu do pozitivnog rezultata u Kijevu. Ipak, treba ih pustiti da igraju košaršku i pokažu šta znaju, a rezultati će doći sami po sebi.

BUDIVELJNIK KIJEV:

6. Blejk Ahern - plejmejker - 188 - 29 godina
7. Darjuš Lavrinovič - centar - 212 - 34 godine
8. Artur Drozdov - bek, krilo - 199 - 33 godine
9. Volodimir Iegorov - krilo - 200 - 22 godine
10. Sergej Gorbenko - krilo - 202 - 28 godina
11. Oleksandr Neruš - plejmejker - 187 - 30 godina
13. Janis Štrelnijeks - bek - 191 - 24 godine
14. Mihailis Anisimov - centar - 216 - 29 godina
15. Andrej Lebedintsev - plejmejker - 184 - 22 godine
17. Oleksandr Tiščenko - krilni centar - 207 - 24 godine
20. Konstantin Anikijenko - centar - 218 - 21 godina
22. Mika Dauns - bek, krilo - 195 - 27 godina
24. Riki Minard - bek - 196 - 31 godina
35. Dahuan Samers - krilo - krilni centar - 25 godina

Trener: Ainars Bagatskis
Dvorana: Sportski centar Kijev (7.000)
Trofeji: Šampion Ukrajine (1992, 1993, 1994, 1995, 196, 1997, 2011, 2013)

(FOTO: Action Images, MN Press)


tagovi

BudiveljnikEvroligaEvropaFK PartizanUkrajina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara