"ŠAMPION, MVP, TOM BREJDI"
"ŠAMPION, MVP, TOM BREJDI"

Odbačeni dragulj, Malkom Batler, doneo Petriotsima, Beličiku i Brejdiju četvrti Super boul (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 02.02.15. | 05:22

Genijalni Tom Brejdi našao rešenje za Bum legiju, postao rekorder po broju tačdauna u istoriji Super boula sa 13 i tako prestigao svog životnog idola, Džoa Montanu, legendarnog kvoterbeka San Franciska

ŠAMPION, MVP, TOM BREJDITom Brejdi je bacio četiri tač dauna, Malkom Batler presekao pas Rasela Vilsona vredan titule šampiona u Super boulu koji će se doveka pamtiti. Istinski klasik najveće utakmice za sve ljubitelje sporta preko bare, pripao je Nju Ingland Petriotsima posle neverovatnih 60 minuta igre, gomile neviđenih poteza i preokreta – 28:24.

Nju Ingland je osvojio četvrti Super boul na krilima najvećeg koji je ikada nosio dres tima iz Masačusetsa, Toma Brejdija. Ako je do sada svako umeo da nađe mrlju u njegovoj karijeri, da mu ospori svaki uspeh pozivajući se na kvalitete trenera Beličika, sjajnu odbranu koju je imao iza sebe, nezgodni domaći teren kojim gospodari već duže od jedne decenije, ova partija je utišala sve kritičare. Tom Brejdi je MVP 49. po redu Super boula, sa učinkom od 328 jardi, četiri tač dauna, dve presečene lopte i rekordnih 37 kompletiranih pasova. Konačno su se Beličik i Brejdi dokopali svog četvrtog Superboula posle dva šokantna neuspeha, oba protiv Njujork Džajantsa. Iako još uvek genijalni Brejdi, već sada polako može da razmišlja o penziji jer uvek je lepše otići dok si na vrhu.

Izabrane vesti

A koliko je centimetara odlučilo da ova priča o Brejdiju zapravo bude priča o hrabrom Raselu Vilsonu i neustrašivim Sihoksima. Kada su gubili 7:0, 14:7 i 28:24, niste u njihovim očima ni jedne sekunde mogli videti da razmišljaju o porazu. Oni su i dalje sami sebi nepobedivi i najbolji i budite sigurni, sledeće godine će se vratiti još jači, još motivisaniji i teško onom ko im se nađe na putu.

Počelo je tvrdo, nije nikako moglo tvrđe. Prva četvrtina se završila rezultatom 0:0, a onda je Brejdi shvatio šta mora da igra da bi dobio Sihokse. Brejdi ili Beličik ili najverovatnije, shvatili su zajedničkim mozganjem. Kratki napadi, kontrola sata, držanje poseda, a kako to uraditi protiv Vagnera, Čenslora, Beneta, Šermana, Tomasa... Kratkim pasovima, slentovima, kurlovima, fletovima. Edelman, Amendola, Gronkovski. Ubijali su u pojam najbolju odbranu koju je NFL ikada video. Tri jarda po tri jarda, a vreme je nemilosrdno teklo. Na kraju, pas Brejdija ka Brendonu Lafelu za 7:0.

Usledio je žustar odgovor Sijetla. Maršon Linč i Rasel Vilson su izmišljali poteze, te posle skoro pet minuta poseda, izjednačili rezultat. Tri jarda trčanjem, Maršon Linč za 7:7 Do kraja je ostalo nešto više od dva minuta, a Brejdiju je to bilo dovoljno da još jednom pronađe put do end zone Sihoksa. Gronkovski 14:7!

Na satu 31 sekunda do kraja poluvremena, a Rasel Vilson je po svemu sudeći smatrao da je sasim dovoljno ne za šut, već za još jedan tačdaun. Sihoksi su bili na 11 jardi od end zone Petsa, šest sekundi do kraja poluvremena, trener Sihoksa, Pit Kerol, rizikovao je i verovao Raselu Vilsonu koji ga nije izneverio. Pas prema Krisu Metjusu (koji do Super boula nije nikada uhvatio pas u NFL-u) za 14:14 pred odlazak na odmor. Samo poluvreme je bilo dovoljno da se ovo okarakteriše kao sjajna utakmica.

Momentum je bio na strani Sihoksa koji su na teren izašli kao preporođeni. Oduvali su Nju Ingland u trećoj četvrtini koju su dobili sa 10:0, kada se činilo da je sve gotovo. Na Semaforu je stajalo 24:14 za Sijetl.

Na scenu je stupio gospodin Tom Brejdi. Kontrola sata, napad dug četiri minuta i 15 sekundi, završio se tač daunom u rukama Denija Amendole. Ostalo je osam minuta do kraja i previše vremena da se svašta desi.

Odbrana Petsa je odradila svoje, takozvani „tri end aut”, dao je još jednu, odličnu šansu Tomu Brejdiju da potpuno preokrene rezultat. Šta mislite da li je uspeo u tome. Pa naravno da jeste, kao i bezbroj puta do sada. Ponovo je perfektno kontrolisao napade. Gotovo pet minuta je trajao napad, a Džulijan Edelman se majstorski oslobodio u situaciji jedan na jedan, što Brejdi ni u snu nije mogao da promaši. Šok za navijače Sijetla, dva minuta do kraja, na semaforu 28:24 za Patse.

Preuzeo je Rasel Vilson. Pas dug 31 jard za Maršona Linča. Pas dug 11 jardi za Rikarda Loketa. Pas dug 33 jarda za Džermejna Kersa. Lopta je bila na svega pet jardi od end zone Nju Inglanda, pet jardi od odbrane titule. Linč je odneo odbranu Petsa do samo jednog jarda.

Bilo je sasvim dovoljno vremena, bilo je još tri pokušaja za Sijetl. Onda se desila katastrofa. Verovatno najgoru odluku u svom životu doneo je Pit Kerol. Zvao je pas na jedan jard od titule, iako je u timu imao neverovatnog, nezaustavljivog Maršona Linča. Vilson je gađao tačno gde treba, ali  je Rikardo Loket bio za pola koraka dalje nego što je trebalo, taman toliko da Malkom Batler preseče pas Rasela Vilsona i završi ovu utakmicu. Momak koji je letos odbijen od svih timova. Sedam rundi drafta je prošlo, a niko ga nije izabrao. Bil Beličik je video nešto u njemu. U najbitnijem trenutku u karijeri ga poslao na teren, a Batler napravio potez za istoriju.

Nju Ingland Petriots 28, Sijetl Sihoks 24.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Tom BrejdiSijetl SihoksRob GronkovskiRasel VilsonPit KerolNju Ingland PetriotsNFLMaršon LinčMalkom BatlerBil Beličik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara