""
""

Kako je Miško stvorio mali mega klub

Vreme čitanja: 11min | ned. 09.06.13. | 18:19

Osim što je bila hit domaćeg šampionata, Mega Vizura je uradila plemenitu misiju za srpsku košarku i to na više načina. Iznedrila je trenera za velika dela, na pravi kolosek je vratila Bobana Marjanovića, rehabilitovala Novicu Veličkovića i bila pravi poligon na kojem su veštinu usavršili biseri Nemanja Dangubić, Nemanja Krstić i Vasilije Micić. Više nego dovoljno razloga da popričamo sa Miodragom Miškom Ražnatovićem, alfom i omegom kluba

Fantastičnim igrama iznenadili su mnoge, pa i sami sebe. Učešćem u plej-ofu i plasmanom u ABA ligu Mega Vizura ostvarila je neverovatan uspeh. Istorija postojanja kluba ne seže ni do prošlog veka, ali baš zbog toga rezultati iz ove sezone još više dobijaju na značaju.

Izabrane vesti

Osim što je bila hit domaćeg šampionata, Mega Vizura je uradila plemenitu misiju i za srpsku košarku i to na više načina. Pre svega, na pravi kolosek je vratila kolosa Bobana Marjanovića koji je posle lutanja po istoku Evrope zasluženo poneo epitet najkorisnijeg igrača Superlige. U potpunosti je rehabilitovala Novicu Veličkovića koji je pritisnut čestim povredama bio sklonjen sa evropske scene, čak i od strane mnogih kvazi stručnjaka okarakterisan kao „bivši igrač“. Novica Ubica je postepeno uvođen u ritam utakmica i svima je još jednom pokazao od kakvog materijala je satkan. Ovaj klub bio je i pravi poligon na kojem su veštinu usavršili biseri naše košarke - Nemanja Dangubić, Nemanja Krstić i Vasilije Micić.

Na kraju, ali ništa manje značajno, Mega Vizura je iznedrila i još jednog novog trenera koji pokazuje da ima pedigre za velika dela – Dejana Milojevića.

Idejni tvorac cele priče zvana Mega Vizura je poznati sportski menadžer, uvaženi advokat i vlasnik agencije Beobasket Miodrag Ražnatović. Na svim košarkaškim meridijanima poznat je kao Miško, zvanično nema nijednu funkciju u klubu, ali svima je dobro znano da upravo on rukovodi celokupnim projektom i to ne krije.

Angažovanje u nekom klubu počeo je pre desetak godina. Bilo je to u Avala Adi koja se takmičila u tadašnjoj Prvoj B ligi. Ređali su se potom Mega Ishrana, Mega Akva Monta, Mega Hipo lizing, da bi se danas došlo do Mega Vizure. Put razvoja i sazrevanja kluba do današnjih okvira Ražnatović je objasnio:
“Sve to se desilo sasvim slučajno. Avala Adi je bila neophodna pomoć, a ja tada nisam znao gde bi trebalo da igraju Marko Kešelj i Nikola Dragović, pa sam zajedno sa tom kompanijom ušao u klub. Posle godinu dana pomenuta fabrika papira je odustala od projekta, ostao sam potpuno sam, ali klub se izborio za plasman u Prvu ligu, što niko nije očekivao. Takođe, razlog ulaska u Avala Adu je isti onaj koji postoji i sada - to je da probamo da jedan deo mladih igrača osposobimo da igraju vrhunsku košarku. Partizan i Zvezda imaju velike ambicije, njihov dres novi veliki stres i sa 18 godina retko ko je spreman da igra za „večite“. Za sve igrače je neophodno da na nekom kvalitetnom mestu provedu otprilike dve godine kako bi sazreli. Tih kvalitetnih mesta gotovo da više nema i onda je na bazi te ideje klub preuzet. Na istom osnovu i dalje egzistiramo.”

Zašto ste klubu izvorno dali baš ime Mega Basket?
“Fabrika papira Avala Ada više nije bila sponzor, a po meni je to bio rogobatan naziv, jer se spajalo ime planine i rečnog ostrva. Morali smo nešto da smislimo, a kao i uvek to je dosta teško. Palo mi je na pamet Mega Basket, računajući da kojeg god sponzora stavimo iza imena Mega, napravićemo ga velikim. Eto, to je bila cela ideja.”

Od samog početka ste uvodili izvesne novine u srpsku košarku, mnoge su u startu oprečno komentarisane. Jedna od njih je i činjenica da je Mega utakmice igrala nedeljom u podnevnom terminu, po ugledu na španske timove?
“Sve vreme se naš klub borio za mesto pod suncem, ali na dozvoljen način. Pre svega, u Beogradu gde egzistiraju Partizan i Crvena zvezda vrlo je teško doći do publike, a još su tu OKK Beograd i Radnički, klubovi sa tradicijom. Jedna od tih borbi za mesto pod suncem je termin od 12.30, kada niko nije igrao. Svi su na početku govorili da nisam normalan, a onda se već na prvim utakmicama pokazalo da dosta ljudi koji vole košarku nemaju šta da rade u to vreme. Odlazak u Kruševac takođe spada u tu vrstu borbe.”

SEKSI DEVOJKE I ROZE DRESOVI

Na utakmicama Mege po prvi put su mogle da se vide i atraktivne najavljivačice četvrtina, nalik onima koje se pojavljuju u bokserskim ringovima. Mlade devojke, zanosnog izgleda, mamile su uzdahe muškog dela publike, ali i različite komentare?
“Mislim da je slovenački Helios imao nešto slično u ABA ligi. Međutim, oni su imali samo jednu devojku. Ona lepo izgleda, doduše zakopčana je do grla, a mi smo opet hteli da izazovemo pažnju. Naše devojke su malo oskudnije odevene, a kad su se prvi put pojavile o tome se mnogo pričalo, kao što se sada jako mnogo priča o roze dresovima. Ali, sve to kreira sliku o klubu koji ima identitet, jer je drugačiji.”

Ražnatović nam je otkrio da njegova kćerkica ima značajnog udela u pojedinim detaljima koji se tiču kluba, pa je tako mala Maša odredila da koala bude maskota, a dizajnirala je i ekscentrične roze dresove o kojima se nedavno puno pričalo.
“Ona ima mnogo smisla za kreaciju i dizajn, iako ima samo 10 godina. Ja sam došao na ideju da napravimo jednu atipičnu garnituru dresova, jer svi veliki klubovi to imaju. Mi smo hteli da budemo drugačiji, a smatram da klubovi ovde ne posvećuju dovoljno pažnje tome. Onda sam ja sa njom seo ispred kompjutera i rekao da izabere boje. Ona je napravila kombinaciju roze sa tirkizno zelenom bojom, gde sam i ja u početku bio protiv. Međutim, ona je insistirala, a s obzirom da je cela zamisao bila da dresovi budu šokantni, složio sam se sa tim. I dresovi su pun pogodak! Na dresove Zvezde i Partizana niko nije imao bilo kakvu reakciju, a ove dresove svi komentarišu. Pola ih smatra da su vrlo ružni, da je to neprimereno, da su to gej dresovi, a polovina smatra da su to najlepši dresovi koje su ikada videli. Ne zna se koliko smo zahteva dobili da kupe te roze majice, a prijatelji me stalno zovu sa željom da im ih poklonim. Efekat koji smo želeli je postignut, jer klub sa tim izgleda definitivno drugačije od ostalih, a to se trudimo sve vreme.”

ABA LIGA U KRUŠEVCU JE DECENTRALIZACIJA SRPSKE KOŠARKE

Svakako da je od vitalnog značaja za vaš klub saradnja sa Vizurom, klubom koji je imao izvanrednu infrastrukturu oličenu u dve dvorane?
“Promenio sam nekoliko partnera u klubu, ali Goran Radojičić i njegov brat Zoran, vlasnici Vizure, jednostavno su fantastični. Uložili su ogroman novac u infrastrukturu i ti uslovi se ni po čemu ne razlikuju od nekih velikih klubova. Istina, to nije neka luksuzna dvorana, ali oni imaju sve na jednom mestu. Mi smo napravili divan spoj i to je saradnja o kojoj mogu da kažem sve najbolje. Ovo je treća godina kako sarađujemo, a nismo imali čak ni najmanji nesporazum. Nadam se da će tako biti i u budućnosti.”

Posle sumiranja svega onog što se desilo u prošlosti, razgovor je krenuo u drugom smeru – ka budućnosti. Ražnatović je potvrdio da će Mega utakmice ABA lige igrati u Kruševcu i naglasio da će dvorana biti renovirana.
“Dvorana ispunjava kriterijume ABA lige po kapacitetu, međutim, ne i po unutrašnjosti, pa su već pribavljena sredstva i doći će do ozbiljne rekonstrukcije. Promeniće se parket, staviće se novi koševi koji neće biti viseći, semafor će morati da se promeni, svlačionice će se adaptirati, kao i biletarnice, a pojačaće se osvetljenje i ventilacija. Projekat je spreman i mislim da će Kruševac da dobije jednu modernu dvoranu. Koliko znam našao se i sponzor, pa će dvorana imati ime neke kompanije, kao što je u Beogradu slučaj sa „Kombank Arenom“. Biće to sasvim zadovoljavajuća dvorana sa kapacitetom od 2.500 do 2.800 mesta, što je optimalna mera. Mislim da će dvorana biti uvek popunjena i da neće biti nikakve razlike u atmosferi u poređenju sa onom koju ima Radnički u Kragujevcu. Čak mislim da će biti još bolja, jer ova dvorana sa sve četiri strane ima tribine, kompaktnija je. Mislim da će Mega Vizura u Kruševcu uraditi ono što godinama svi pričaju - da malo decentralizujemo košarku.”

NE VIDIM SEBE U ZVEZDI ILI PARTIZANU

Da li ste ikada imali želju da budete sportski direktor nekog kluba?
“Mnoge ekipe u Evropi sam na određeni način skrojio i, po objektivnom mišljenju, posle svih ovih godina znam to lepo da komponujem. Ipak, ambiciju da postanem sportski direktor stvarno nemam, jer to bi moglo da bude samo u Srbiji, pošto ja odavde ne želim da idem. Ovde imamo samo dva tima - Partizan i Zvezdu - a ja nemam afinitet prema nekom od njih, šta god ko hteo ili želeo da misli. Apsolutno ne vidim sebe u tome. Ja funkcionišem samo u situaciji gde ja donosim odluke, a to u takvim klubovima nije moguće.”

O ozbiljnosti rada u klubu svedoči podatak da Mega Vizura već sada ima praktično oformljenu ekipu za narednu sezonu. Dovođenjem Nemanje Radovića ostalo je upražnjeno još samo jedno mesto u ekipi.
“Klub je iskoristio ovaj nalet koji defitivno nismo očekivali i sada je potpuno razdvojen od agencije Beobasket. Ima novi sajt i svog direktora marketinga. Pregovoramo sa sponzorima iz inostranstva, jer sponzore ovde nismo u mogućnosti da nađemo. Svim timovima u ovom periodu je najteže da selekiraju tim, jer je mnogo velikih promena svakog leta. Kad smo mi u pitanju, Veličković i Marjanović sigurno idu. Doveli smo Nemanju Radovića i ostaje da se nađe još jedan igrač. Mislim da će kontinuitet u igračkom sastavu i stručnom štabu biti dovoljan da sledeće godine ekipa ponovo bude  dobra.”

IMAMO 13 REPREZENTATIVACA, A OD RŽAVE DOBIJAMO NULA DINARA

Mnogi klubovi u Srbiji, regionu i Evropi muku muče sa finansiranjem. Kako je to regulisano u vašem klubu?
“Imamo par sponzora iz inostranstva. Takođe, budžet nam je mnogo manji nego u bilo kom drugom klubu, jer jednostavno ti igrači igraju za veoma mali novac. Ja bih to nazvao stipendijama, ali oni imaju odlične uslove za rad i razvoj. Sa druge strane, imaju novac koji je dovoljan za jednog mladog čoveka da normalno živi, ništa preko toga. Jer, od 18 do 20 godine oni bi trebalo da se bave time da postanu igrači, a ne da zarađuju novac, jer novac će kasnije doći. Objektivno, mali budžet kluba popunjavamo uz moju malu pomoć i sredstvima sponzora iz inostranstva. To nam omogućava da imamo to što nam je potrebno. Inače, finansijska situacija u klubu je takva od samog početka, pa zato nema dugovanja. Nikome ništa ne dugujemo! Međutim, ono što je zanimljivo je da je 13 igrača Mega Vizure pozvano na pripreme mlađih reprezentativnih selekcija, a za sve ovo vreme klub je dobio nula dinara od društvene zajednice. Oni verovatrno smatraju da mi to možemo i bez njih, ali ovo nije nikava žalba. Svesni smo da će to i dalje tako ići i tu nema nikakvih problema. To je samo jedan paradoks, da klub koji radi nešto za srpsku košarku od strane sportskih institucija uopšte nije prepoznat. Ali, to naravno neće uticati na budućnost našeg kluba.”

A kakva je budućnost? Kakva su očekivanja od debitantskog nastupa u ABA ligi i da li se razmišlja da jednog dana Mega Vizura stupi i na evroscenu?
“Zašto da ne! Ja sam o tome čak razmišljao i ove godine. U Evrokupu će sledeće sezone igrati 60 ekipa, a 20 mesta će se popuniti specijalnim pozivnicama. Sa određenim kontaktima koje imam, mogao sam da izguram da Mega Vizura dobije vajld-kartu. Ali, procenili smo da to nije rešenje, jer bi ovi igrači pre svega morali mnogo da treniraju, pošto su jako mladi. U svakom slučaju, ova sezona je donela promenu. Mega Vizura neće više biti klub koji će biti jedna od poslovnih jedinica agencije Beobasket, sa idejom da se tu tek tako nešto radi. Klub će da se diže i gradi svoj identitet, mislim da će boriti za najveće moguće rezultate”, kratko je zastao Ražnatović i potom o ambicijama i ciljevima u ABA ligi rekao:
“Mislim da će tim igrati sasvim dobro. Teoretski, da Boban Marjanović ostane tim bi se borio za prvih pet ili šest mesta. Ali, pošto on neće biti u ekipi, klub će biti plasiran nešto niže, ali ne previše. Ideja je da ekipa ne bude u zoni ispadanja, a i sa druge strane vodimo računa o tome da napravimo što više pobeda, kako bi koeficijent omogućio Srbiji da i naredne godine ima četiri predstavnika. Tako bismo sebi olakšali život u Superligi. Klub dakle ima jasan cilj, a to je da igra ABA ligu i one tamo godine, ali to neće biti nimalo jednostavno. U svakom slučaju, moguće je.”

NOVICA VOZAČ VASI, DRES MU IDE U PENZIJU!

Ono što je tokom uzbudljivog polufinala plej-ofa sa Zvezdom bilo evidentno je da su golobradi momci u dresu Mega Vizure igrali sa mnogo žara. Očigledno u svim strukturama kluba postoji mnogo međusobnog poverenja, što se odslikava i na parketu.

Ražnatović nam otkriva tajnu svega:
“To je ono što se meni najviše sviđa i zato ću vam ispričati jednu pikanteriju u koju ćete teško poverovati, ali će vam mnogo reći o odnosima koji vladaju u Mega Vizuri. Pre nekoliko dana je Vasa Micić imao proslavu maturske večeri u hotelu Hajat. On se tamo pojavio na spektakularan način, imao je ličnog vozača koji je bio obučen u crno i sa belim rukavicama u specijalnom vozilu. Vozač mu je otvorio vrata i uveo ga u hotel. Taj vozač se zove Novica Veličković! To je sitnica koja mnogo toga govori. Drugo, pola ekipe na utakmice plej-ofa dolazilo je gradskim saobraćajem i to je jednostavno nešto što je krajnje atipično za današnje vreme. Sve se skockalo na jednom mestu, mnogo dobri klinci i sjajan trener. Onda se na kraju pojavio Novica Veličković koji ima entuzijazam do granice ludila. Kada je rešio da igra drugu utakmicu serije protiv Zvezde sa slomljenim nosem, stvarno sam ostao u šoku. To su postupci iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, danas ih nema. I zato sam svima rekao da kad se završi ova sezona u Mega Vizuri više niko neće nositi broj 12, dok sam ja tamo!”

Jedan od ključnih detalja za veliki uspeh Mega Vizure ove sezone je i tener Dejan Milojević.
“On je dao ekipi neverovatnu energiju koju je imao i kao igrač. Ujedinio je sve, stvorio pravu harmoniju, a među igračima je vladala prava „hemija“. Kada smo ga postavili na mesto prvog trenera, posle neočekivanog odlaska Vukoičića u Zvezdu, nije to bio nikakav hazarderski potez, jer kad sam ja u pitanju, i kada je reč o biznisu i klubu, sve je dobro isplanirano. On je individualno radio sa visokim igračima, a tokom leta, dok je Vukoičić bio sa reprezentacijom Srbije, on je mesec dana vodio treninge. To što smo mi videli kako je on radio, kako je vodio utakmice, kako je ekipa trenirala i kako su poštovanje imali igrači prema njemu, bez torture i vike sa Dejanove strane, to je bilo nešto što smo od osnivanja kluba mi želeli da imamo”, zaključio je Ražnatović u razgovoru za MOZZART Sport. 

(FOTO: MN Press)


tagovi

Boban MarjanovićJadranska ligaMega Vizuramiško ražnatovićNovica VeličkovićSrbijaVasilije Micić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara