"Karlhajnc Ridle u finalu protiv Juventusa"
"Karlhajnc Ridle u finalu protiv Juventusa"

Juventus vs Borusija Dortmund: Pa gde baš ON da ih spoji!? (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pon. 15.12.14. | 13:01

Stara dama i Milioneri su imali spektakularne duele devedesteih godina prošlog veka. Podsetite se…

Karlhajnc Ridle u finalu protiv Juventusa

Više od 17 godina prošlo je od poslednjeg duela Juventusa i Borusije Dortmund. Onog najčuvenijeg! Tada su se Milioneri i Stara dama sastali u dvoboju za titulu evropskog prvaka 28. maja 1997. na legendarnom Olimpijaštadionu u Minhenu.

Izabrane vesti

Čovek koji je obeležio taj meč je bio Borusijin napadač Karlhajnc Ridle. Sudbina je htela da taj isti Ridle danas u Nionu kao 49-godišnjak izvlači kuglice prilikom žreba i opet spoji žuto-crne i crno-bele.

Ridle je u tom finalu sa dva gola ubio sve nade Juventusa. Jedan gol nogom, jedan glavom i ono čuveno radovanje sa korner zastavicom za najveći uspeh u istoriji kluba iz Dortmunda. Aleks del Pjero je nakratko vratio nadu Juveu fantastičnim golom petom, da bi Borusijin „vunderkind” Lars Riken spektakularnim lobovanjem Perucija rešio sve dileme u finalu…

Inače, Juve i Borusija su devedesetih godina prošlog veka bili redovni rivali. Samo 1995. godine su četiri puta bili rivali. U proleće 1995. su odmerili snage u polufinalu tadašnjeg Kupa Uefa. U Torinu je bilo 2:2, u Dortmundu je Juve slavio sa 2:1 i obezbedio finale sa Parmom.

Već sledeće jeseni su rivali bili u grupnoj fazi Lige šampiona. Juventus je opet pobedio u Dortmundu. Tada je bilo 3:1, Borusija se revanširala trijumfom u Torinu od 2:1. Oba tima su prošli dalje iz grupe.

Juventus i Borusija su bil rivali u finalu Kupa Uefa 1993. godine. Roberto i Dino Bađo su tada u dva meča uništili Milionere! U Dortmundu je sve krenulo idealno za domaćina golom Rumenigea u prvom minutu, ali je na kraju bilo 3:1 za Juve uz dva gola Robija Bađa i jedan Dinov.

U revanšu je Juve bio još ubedljiviji i slavio sa 3:0, a Dino Bađo je bio dvostruki strelac uz jedan gol Andreasa Melera, legende Borusije iz Dortmunda.

Meler je u dva navrata proveo ukupno osam godina u Borusiji, dok je dve sezone bio član Juventusa. Iz Juventusa je u Borusiju došao i Štefan Rojeter koji je postao jedna od najvećih legendi kluba sa Vestfalena. Dres oba kluba su nosili i Jirgen Koler, Žulio Cezar, Sandej Oliseh

Mnogo toga veže Borusiju i Juventus… Možemo da očekujemo spektakularan dvomeč, a što se tiketa tiče: 3+ je zagarantovano! Nikada u njihovim međusobnim suelima nije viđeno manje od tri gola na meču.

(FOTO: Action images)


tagovi

Andreas MelerBorusija DortmundDino BađoEvropaItalijaJuventusKarlhajnc RidleLiga šampionaNemackaRoberto BađoSerija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara