""
""

Jovanović za MOZZART Sport: Osećam se bolje na terenu, za to je najzaslužniji trener

Vreme čitanja: 3min | pet. 24.11.17. | 11:31

„Velika mi je čast što sam uopšte na spisku i nema veće časti od toga da se igra za reprezentaciju. To sam okusio kada sam igrao za univerzitetsku reprezentaciju, ali ovo je nešto sasvim drugo i jedva čekam“, kaže novi reprezentativac Srbije

Peti evroligaški poraz u nizu pretrpela je Crvena zvezda protiv Baskonije, a posle CSKA i Olimpijakosa treći put zaredom primila je 85 poena. Ali, za razliku od susreta protiv nekadašnjih evropskih šampiona, košarkaši Crvene zvezde pokazali su daleko više energije, želje i volje da se bore za pobedu, što im se umalo isplatilo. 

Izabrane vesti

Ipak, crveno-beli će morati još da „gule“ đon na patikama i proliju znoja kako bi došli do forme potrebne za izlazak iz nepovoljne serije rezultata.
Prvi put posle CSKA i Olimpijakosa uspeli smo da otvorimo utakmicu s dosta energije. Svaki igrač je dao svoj doprinos, a mlađi igrači su izašli u prvi plan, to mogu slobodno da kažem. Svako koristi svoju šansu na najbolji mogući način“, kaže Nikola Jovanović za MOZZART Sport i dodaje:
„Jeste da smo izgubili utakmicu i da nismo uspeli da privedemo kraju kakav smo želeli, nismo imali ni sreće, ali idemo dalje i nadam se da ćemo naučiti dosta iz ovog poraza“.

Jovanović uskoro ulazi u treći mesec igranja u Crvenoj zvezdi, a kako vreme prolazi na parketu deluje sve bolje. Pitali smo ga - kako se navikao na evropski stil košarke?
„Navikao sam se, prošao je period privikavanja. Polako ulazimo u decembar, idemo utakmicu po utakmicu i sve nam više raste samopouzdanje. Meni takođe, zahvaljujući treneru koji veruje u mene i daje mi minute na terenu i trudim se da ih iskoristim na najbolji mogući način“.

U poslednje vreme najveći teret pod samim košem iznose upravo Nikola Jovanović i Matijas Lesor, koji odrađuju veliki posao u odbrani i napadu...
„Naš je zadatak da igramo agresivno u odbrani pik'n'rolu. E sad, da li je 'flet' (drugi odbrambeni igrač ne iskače na protivničkog driblera kako bi mu skratio putanju) ili 'hedž' odbrana (sa iskakanjem) zavisi od utakmice do utakmice. Zato moramo uvek da nađemo svog protivnika, zagradimo ga i hvatamo lopte. To nam je primarni cilj“.

Ipak, činjenica je da upravo kod pik'n'rola Zvezdi najviše škripi...
„Drugačiji je bio skauting za ovu utakmicu. Naši treneri su odradili odličan skauting, dobro su nas pripremili. Baskonija je, opet, protiv Reala i Žalgirisa rešavala tu 'hedž' odbranu, što se posebno videlo protiv Reala. Baskonija je tada igrala mnogo brzo, sa dosta brzih dodavanja, a mi smo probali između toga da radimo agresivnu 'flet' odbranu, koju radimo većinu utakmica. Ali, videli smo svi da Baskonija ima fantastične šutere. Čim lopta dođe u sredinu tri šutera otvaraju se bočno, a mi imamo dvojicu igrača u pomoći. Njihovi plejmejkeri su na najbolji način uspevali da ih pronađu, a išao ih je šut, na našu žalost“.

Nikola Jovanović bi zajedno s kapitenom Brankom Lazićem i Nemanjom Dangubićem trebalo da bude priključen Srbiji na startu kvalifikacija za Svetski kup u Pekingu 2019. godine...
„Videćemo kakav je plan, trebalo bi da budemo obavešteni. Bilo kako, velika mi je čast što sam uopšte na spisku i nema veće časti od toga da se igra za reprezentaciju. To sam okusio kada sam igrao za univerzitetsku reprezentaciju, ali ovo je nešto sasvim drugo i jedva čekam“.

Logično, pitali smo mladog centra - kakav je bio osećaj kada je saznao da je na spisku?
„Bio sam uzbuđen, srećan što se sve to dešava i nadam se da ću uspeti da opravdam ukazano poverenje“.

A na kraju, interesovalo nas je Jovanovićevo mišljenje o samim kvalifikacijama i sistemu?
„Sistem ne ide igračima u prilog. Navika je da se igra leti, a ovo je napravljeno usred sezone, što je jako teško za nas. Treba se paziti povreda, ritam je naporan. Igramo s Austrijom i Gruzijom i treba da dobijemo obe utakmice, ko god bude igrao. Svi treba da osećaju želju da poginu da dres Srbije“.

PIŠE: Strahinja Klisarić

(FOTO: MN Press)


tagovi

FK Crvena zvezdaEvroligakošarkaška reprezentacija SrbijeNikola Jovanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara