""
""

Još ima baruta u tim nogama: Povampirili se zaboravljeni golgeteri (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 20.01.14. | 13:48

Alesandro Matri, Emanuel Adebajor, Samuel Eto i Rolando Bjanki obeležili vikend sjajnim partijama

Vikend iza nas ostaće upamćen po uništenju Mančester Junajteda od strane Samuela Etoa, čudesnog debija Alesandra Matrija, nastavku Adebajorove renesanse, ali i Bjankijevog znaka “stop” Napoliju. Iskusni, od mnogih precrtani, pomalo i zaboravljeni golgeteri su pokazali da u njihovim nogama još ima baruta za cepanje mreža. Tokom većeg dela sezone su bili zapostavljeni, više se verovalo u neke druge, a kada je juče bilo stani-pani, stari asovi su eksplodirali i spasili svoje timove.

Izabrane vesti

Celo leto je Čelsi tražio bombu u napadu, a kada nisu uspeli sa Falkaom, Levandovskim ili Runijem, kao plan C ili D je na mala vrati stigao Samuel Eto. Čelsijevi navijači, ali i veliki deo ostrvske fudbalske javnosti i nisu baš bili preterano oduševljeni ovakvim epilogom, smatrajući Etoa isluženim igračem, koji je odlaskom u Anži poklazao da mu vrhunski fudbal više nije u prvom planu. Početak nije bio lak, adaptacija je išla sporo, a Fernando Tores je imao prednost u prvoj postavi.

Kamerunac je tek u sedmom meču za Plavce postigao prvenac, dao je dva gola Šalkeu, ali nije ostavljao neki poseban utisak. Do jučerašnjeg derbija protiv Mančester Junajteda je imao svega pet golova na 19 mečeva, a pre nekoliko nedelja je i Žoze Murinjo javno prozvao napadače da su najveći krivci za slabije rezultate Čelsija. Ali, Murinjo je znao koga ima na raspolaganju i verovao je u Etoa koji mu je bio jedan od uzdanica u Interovom pohodu na “tripletu”.

Vera u Etoa se isplatila. I to baš protiv Mančester Junajteda. Kamerunac je izbombardovao gol Crvenih đavola, postigao het-trik i pokazao da je i dalje ubitačan golgeter.
“Presrećan sam. Moja karijera ne bi bila tako lepa, da nije bilo ovog dolaska u Čelsi”, rekao je kamerunski as posle simultanke protiv Junajteda.

Sada je i Murinju i navijačima Čelsija lakše, a jedini koji ima glavobolju je Fernando Tores

Nekoliko sati ranije, oko 250 kilometara zapadnije od Londona, jedan drugi afrički golgeter u dresu jednog drugog londonskog kluba se raspucao i vratio poverenje mnogih. Emanuel Adebajor je nastavio renesansu koja traje od odlaska Andrea Viljaša Boaša iz Totenhema i dolaska Tima Šervuda. Prvo što je prinudni trener Totenhema uradio je bilo da u tim vrati Adebajora koji je kod Viljaša Boaša bio satanizovan i nije imao mesto ni na klupi. Adebajor od tada blista. Sa jučerašnja dva pogotka je već došao do cifre od šest golova u osam mečeva pod Šervudovom palicom.
“Samo sam ga pustio da igra. Ništa drugo. Nema tu nikakve mudrosti. Njemu je nedostajao fudbal. Nisam ja sada od Adebajora napravio dobrog fudbalera. Svi znamo da je igrao dobro gde god je bio. Za mene je on fantastičan napadač. Samo mu je potreban kontinuitet igara i uveren sam da ćemo svi uživati u njegovim partijama”, rekao je Tim Šervud.

Inače, Viljaš Boašev miljenik Roberto Soldado, letos plaćen Valensiji 30 miliona evra je u dosadašnjem delu prvenstva postigao samo pet golova od čega četiri iz penala!

U Italiji je sunce posle šest meseci traume u Milanu, obasjalo Alesandra Matrija. Napadač koji se letos vratio u Milan u kojem je ponikao kao klinac, doživeo je turobnu polusezonu na San Siru. Zvižduci, kritike, nepoverenje… U 15 mečeva u dresu Rosonera je postigao samo jedan gol iz 22 udarca na gol, a juče je u debiju u dresu Fiorentine za 45 minuta dao dva gola iz dva pokušaja i pride upisao asistenciju! Fantastičan debi, dovoljan da na Apeninima počnu šale da je Matri zaposednut od neke više sile po dolasku u Firencu. Zbog lakše povrede je morao da napusti teren na poluvremenu…
“Matri je igrač koji nam je falio. Presrećan sam što ga imamo. Kada je došao iz Milana, rekao sam mu da nema šta da dokazuje jer je on za mene sjajan napadač. Nadam se samo da je u pitanju lakša povreda, jer bi bio paradoks da ostanemo bez još jednog napadača”, rekao je trener Firoentine Vinćenco Montela.

Sanjao sam o jednoj ovakvoj utakmici. Veliki teret mio je pao sa srca. Nemam ništa protiv Mialna, moja krivica je najveća za lošu polusezonu”, istakao je Matri.

Još jedan otpisani golgeter je juče zadivio Italiju. Iskusni Rolando Bjanki je zaustavio Napoli u Bolonji i sa dva gola, ukrao dva boda Napolitancima. Nekadašnji špic Lacija, Torina, Mančester Sitija je prolazio kroz težak period u Bolonji, pošto je dao samo jedan gol u 14 utakmica u jesenjem delu sezone pod komandnom palicom trenera Piolija. A, onda je pre dva kola, Piolija zamenio Balardini, a Bjanki je već u drugom meču Balardinijevog mandata postigao oba gola u remiju protiv Napolitanaca.
“Iza mene je zaista teških šest meseci. Ali iz teških vremena, možete da izađete samo jači. Sada sam OK. Osećam se kao da je sezona za mene počela u meču protiv Napolija. Trener Balardini mi je vratio samopouzdanje. Pioli? Neću da pričam o njemu. Možda je problem što je on Juventino, a ja navijam za Torino”, ironično je poručio Bjanki.

Sunce je ogrejalo zaborvaljene napadače koji su dugo čekali da pokažu da i dalje jednu stvar umeju da rade odlično. Nisu zaboravili kako se daju golove, a njihovi klubovi ne mroaju da razmišljaju o pojačanjima u januaru. 

(FOTO: Action images)


tagovi

Serija ASamuel EtoRolando BjankiPremijer ligaMilanItalijaFjorentinaEvropaEngleskaEmanuel AdebajorČelsiBolonjaAlesandro Matri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara