"Vijeirinja"
"Vijeirinja"

Jedan Portugalac će sutra imati specijalan zadatak: Zaustavi Ronalda i ideš na Evropsko prvenstvo! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.04.16. | 16:53

Nekadašnja velika nada Porta u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona traži svoju kartu za put u Francusku

Vijeirinja

Oči kompletne fudbalske javnosti u Volfzburgu, ali i svih navijača na Folksvagen areni biće uprte u najveću zvezdu Real Madrida Kristijana Ronalda. Ipak, jedan sasvim drugi Portugalac biće pod posebnom prismotrom portugalske javnosti, jer bi tih 90 minuta protiv Kraljevskog kluba mogli da budu presudni za njegovo učešće na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. U pitanju je nekadašnja nada Porta, Vijeirinja, koja će imati najteži zadatak na prvom meču četvrtfinala Lige šampiona, a to je da sačuva upravo Kristijana Ronalda.

Izabrane vesti

Igrač koji je tokom kompletne svoje karijere igrao na poziciji bočnog ofanzivnog veziste, od dolaska u Volfzburg vremenom je prekomandovan na desnog beka, pa se ubrzo ispostavilo da je upravo to njegova najidealnija pozicija. Činjenica da je igrao na krilu možda ga je i najviše koštala nešto značajnijeg učinka u matičnom Portu, pošto svaka nada koja stiže sa strane u klub, uglavnom igra upravo na toj poziciji, pa su deca iz fudbalske škole prinuđenja da idu znatno težim i trnovitijim putem.

Iako su se Murinjo, a onda i pomoćni trener Ruj Baros, divili njegovom talentu, dolaskom Žezualda Fereire Vijeirinja je odstranjen iz tima. Išao je na nekoliko pozajmica, a 2009. godine konačno prešao u PAOK, gde je nakon dve dobre sezone zaslužio poziv čelnika Volfzburga.
"Način na koji sam otišao iz Porta me je učinio tužnim", rekao je Vijeirinja, koji je potom imao velikih problema i sa Feliksom Magatom, oslovivši ga kao svog najgoreg trenera.
"Nisam mogao da razumem njegovu filozofiju. Tražio je od igrača da trče i ne razmišljaju mnogo", rekao je Vijeirinja.

Srećom po njega u klub je ubrzo stigao Diter Heking, Vijerinja je propustio veći deo sezone 2013/2014. zbog povrde kolena, a onda u prvoj utakmici 2015. godine protiv Bajerna iz Minhena stavljen je na desnog beka. U prvi mah činilo se da to nije bila prava ideja, ali je Vijeirinja odigrao odlično. Za jednog Portugalca i ofanzivnog vezistu bio je izuzetno disciplinovan, što mu je ubrzo širom odškrinulo vrata prvog tima.

Volfzburg je taj meč dobio sa 4:1, a na kraju sezone Portugalac je bio proglašen za najboljeg desnog beka u ligi.
"Bilo je teško, jer sam shvatio da sam 15 godina moje karijere igrao na pogrešnoj poziciji. Bio sam frustriran kada sam stigao do tog zaključka", rekao je omaleni Portugalac.

Zanimljivo, Vijeirinja za razliku od Kristijana Ronalda ima i zlatno odličje sa nacionalnim timom. U pitanju je bilo Evropsko prvenstvo za kadete 2003. godine.

Sjajnu vest za Vijeirinju predstavljala je vest kada je 2014. godine Fernando Santos preuzeo selekciju Portugala, jer su njih dvojica prilično uspešno sarađivali u Paoku. Odmah po dolasku na kormilo nacionalnog tima, Santos je rekao da je Vijeirinja jedan od najboljih desnih bekova na svetu.

Mnogi portugalski fudbalski analitičari smatraju da će Vijeirinja sigurno imati svoje mesto u nacionalnom timu na Evropskom prvenstvu ukoliko se Santos odluči za formaciju 4-4-2, ali će pre svega svoju formu morati da potvrdi u finišu sezone. Neće biti bolje prilike od sutrašnje da pokaže da je najbolje rešenje na desnom boku koje imaju Portugalci u ovom trentuku.

Utakmica između Volfzburga i Real Madrida igra se u sredu od 20.45.

POGLEDAJTE KVOTE ZA OVAJ MEČ

(FOTO: Action images)


tagovi

VolfzburgVijeirinjaReal MadridNemackaLiga šampionaKristijano RonaldoEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara