"Lisac"
"Lisac"

JEDAN NA JEDAN – Roman Lisac: Igokea neće imati pomoć sudija, Kecman moj najomiljeniji igrač

Vreme čitanja: 9min | uto. 23.04.13. | 12:48

U kakvim je odnosima s Vujoševićem, Danilovićem, Čovićem, Dodikom, da li će neko u rukovodstvu lige snositi odgovornost za nesporazume oko plasmana u Evroligu, za koga navija kada igraju Srbija i Hrvatska, zašto su maltene preko noći poskupele karte za fajnal-for u Laktašima, ko mu je omiljeni košarkaš iz stare Jugoslavije, gde je najbolja klopa u Beogradu?

 

LisacNa vaša pitanja u standardnoj rubrici MOZZART Sporta "Jedan na jedan" odgovarao je Roman Lisac, generalni menadžer ABA lige…

Izabrane vesti

Pošto se zovete Roman, da li volite da čitate romane i ukoliko volite koji su vam omiljeni? (Milan)
“Nažalost, sada nemam vremena. Ali uvek sam bio veći ljubitelj stripova. Moj omiljeni strip junak bio je Blek Stena”.

Pojasnite pravilo zbog kojeg u Aba ligi ne mogu da igraju tri kluba iz istog grada, čak i ako su to tokom takmičenja izborila. Hvala. (Ekstra)
"Ne bi bilo dobro za košarku da se koncentriše samo u jednom gradu. To je osnovni razlog zbog kojeg je to pravilo uvedeno. Moramo da učinimo sve kako bismo imali što više centara".

Kako je moguće da u bordu ABA lige nema nijednog čoveka iz Srbije? Šta je takmičenju donelo prošlogodišnje učešće Makabija i ovogodišnje Solnoka? S kojim klubom iz Srbije imate najbolju saradnju? Zbog čega se čekalo toliko dugo da se odredi mesto odigravanja fajnal- fora? (Mirko)
“Predstavnici srpskih timova su članovi Borda ABA lige i učestvuju u donošenju svih odluka. Klubovi su vlasnici 80 odsto lige, među njima su Crvena zvezda i Partizan, tako da direktno učestvuju u svim odlukama. Suvišno je i trošiti reči šta za jednu ligu znači tim kvaliteta i renomea kakav ima Makabi. Da se razumemo, radi se o višestrukom prvaku Evrope. Što se tiče Solnoka, takođe smatram da je doneo nešto novo ligi. Mađarski predstavnik je sve pozitivno iznenadio. Radi se o dobro organizovanom klubu, dvorana je uvek puna, a ni po kvalitetu nije zaostajao za drugima. Uostalom, Solnok je pobedio sve naše predstavnike u Evroligi – Partizan, Cedevitu i Olimpiju. Odgovor na treće pitanje – ne bih nijedan izdvojio. Sa svim klubovima, ne samo iz Srbije, imam izuzetno dobru saradnju. Moja želja je bila da se Fajnal for igra u Srbiji, ali to nije bilo moguće da se sprovede. Nakon toga smo se odlučili za Laktaše, a uostalom prema propozicijama ABA lige prednost pri organizaciji završnog turnira ima bolje plasirani tim. Odnosno, Laktaši su jedini ispunili sve uslove – organizacione, finansijske, sportske i bezbednosne."  

Zbog čega poslednjih godina KK Partizan ne može da dobije A licencu iako je po mnogo čemu zaslužuje? (Dule)
“To je pitanje za Evroligu, ali, prema mom mišljenju, svi klubovi iz regiona imaju isti problem, a to je ekonomija. Nijedan od naših timova ne ispunjava uslove po tom pitanju. Ekonomija nas dosta sputava”. 

Objasnite kako su podeljene ulaznice timovima učesnicima fajnal-fora. Po koliko ulaznica im sledi po klubu i kapacitetu dvorane u Laktašima? (Žarko)
“To je stvar domaćina fajnal fora. Ali sigurno da niko nije oštećen i da svi imaju isti tretman".

Ko je odredio cene karata za F4? Zašto su preko noći sa 20 KM (oko 10 evra, prim. ur.) otišle na 40 KM (oko 20 evra, prim. ur.)? (Dača)
“Od početka je bila dogovorena cena od 20 evra, samo je nastao nesporazum oko valute”.

Kao navijač Zvezde imam pravo da se nadam da ćemo pobediti Radnički u polufinalu i obezbediti Evroligu. Recite mi, molim vas, da li možete da garantujete da će suđenje biti regularno ukoliko Zvezda i Igokea budu igrale u finalu? Moje mišljenje je da je Igokea više puta tokom sezone imala pomoć arbitara u Laktašima. (Zoki Delija)
“Smatram da ABA liga može da se pohvali odličnim suđenjem. Uvek se može bolje, ali da pitam ja vas nešto: šta vam govori to što su prvaci naše lige bili klubovi koji to nisu uspeli u svojim zemljama? Počev od FMP-a, preko Hemofarma, pa do Zadra. Zar to najbolje ne govori o regularnosti!?
LisacDa li će u bliskoj budućnosti početi da se igra Druga Aba liga, jer verujem da se ta ideja razmatra već neko vreme? (Petar, Kraljevo)
“Mislim da je to pravac u kojem moramo da razmišljamo. Košarka u regionu ima ogroman potencijal i uvek moramo da mislimo kako da ga iskoristimo na najbolji mogući način. Druga liga je svakako korak u tom pravcu. Potrebno je pre toga pažljivo razmotriti sistem kako je to najbolje sprovesti. Ne postoji više toliki otpor prema toj ideji, svi polako shvataju da je to pravo rešenje”.

Kako komentarišete ponašanje trenera Partizana prema sudijama i da li postoji neko ko može da zaštiti te ljude? Očigledno je da gospodin Vujošević češće nego što je dozvoljeno gubi kontrolu u ponašanju. (Marko i Rajko)
“Izuzetno poštujem Duška Vujoševića kao vrhunskog stručnjaka i veoma svestranog čoveka. Ali slažem se da tokom utakmice zna da pređe granicu koju ne bi trebalo. Kada se to dogodi, tada i njegovo ogromno znanje padne u senku nepromišljenog poteza. Ipak, siguran sam da će Vujošević učiniti sve da se takve stvari ne ponavljaju. 

Ne mislite li da učešće mađarskog Solnoka i njegov povlašćeni status narušavaju ugled i koncept ABA lige? (Borko)
“Već sam rekao da je Solnok dobro organizovan klub, sa uvek punom dvoranom i da po kvalitetu ne zaostaje za drugima. I sigurno ne narušava ugled ABA lige, već naprotiv!”

U kakvim ste odnosima s gospodinom Miloradom Dodikom, počasnim predsednikom KK Igokea, i da li ste imali kontakt s njim pre nego što je određeno da fajnal-for bude u Laktašima? Mnogo se priča o tome da će Igokea imati obilatu pomoć na putu ka trofeju u ABA ligi... (Jeremić)
“Pre svega, moram da istaknem da gospodina Dodika poštujem kao velikog poklonika sporta, a naročito košarke. Kao takav on je moj prijatelj. Mogu samo da poželim da u košarci bude više takvih ljudi kao što je on. Nije istina da će Igokea imati obilatu pomoć. Svi klubovi imaju i uvek će imati isti tretman. Nikada ne sme da se dogodi da neko bude povlašćen, pogotovo ne na fajnal-foru.

Pribojavate li se da će Igokea, da tako kažem, ofrlje organizovati fajnal-for, jer su u klubu besni zbog kompletne situacije oko plasmana u Evroligu? (Stevan Radivojević)
“Siguran sam da neće, s obzirom na to da je to preveliki događaj od ogromnog značaja za Laktaše, Banjaluku i Republiku Srpsku”.

Kako ste doživeli Kecmanovu trojku u Zagrebu u finalu fajnal-fora 2010? (Dule)
“U mojim očima to će ostati kao najspektakularniji potez. Zbog njega je Dušan Kecman moj najomiljeniji igrač. Njegov potez je predstavljao i krunu ABA lige. Snimak završnice tog meča je obišao ceo svet i doneo nam neverovatnu popularnost. Tako nešto se retko viđa, pogotovo u meču za titulu".

Zbog čega vas kritikuju Danilović, Todorić i Vujošević i to već nekoliko godina unazad? Da li imaju nešto protiv vas i Borda ABA lige? (Robi)
“To su sve moji prijatelji. Mi se odlično razumemo i brzo rešavamo sve nesuglasice. Mislim da su kritike prošlost i siguran sam da nemaju ništa protiv mene lično".

Da li će posle raznih nesporazuma oko plasmana u Evroligu neko u ABA ligi ostati bez posla i da li se to možda već dogodilo? Kako je to uopšte moglo da se dogodi? (Loki)
“Videćemo kako će se sve završiti. Ali meni je najbitnije da niko nije imao nameru da nekome pomogne ili odmogne".

Da li ste u srodstvu s Josipom Lisac? (Praja)
“Nisam”.

Kada igraju Srbija i Hrvatska u košarci, za koga navijate? (Kole)
“Zavisi šta Sloveniji više odgovara".

Nisam nacionalista, niti želim da vas provociram, ali bih voleo iskren odgovor. Da li možete da zamislite da jednog dana na čelu ABA lige bude Srbin? Hvala. (Stojke)
“Zašto da ne. Ne bih imao ništa protiv”.

Ko je vaš omiljeni košarkaš iz stare Jugoslavije? (Borko)
“Ljubodrag Duci Simonović”.

Kome se sada broje titule šampiona Jadranske lige 2004. i 2006. koje je osvojio FMP? Da li Zvezdi? (Stojan)
“Titule se broje FMP-u”.

Gospodine Lisac, vidi se da ste gurman. Gde je najbolja klopa u Beogradu? (Deki)
“U restoranu Odmor”.

Nebojša Čović je godinama jedan od najvećih kritičara Jadranske lige i vašeg rada, bio je i kada je vodio FMP, a ništa se nije ni sada promenilo. Šta mislite o njemu i njegovom radu u košarci? Da li ste imali ozbiljne sukobe s njim i u kakvim ste sada odnosima? (Stanko)
“Mi smo u izuzetno dobrim odnosima. Čovića poštujem kao veoma obrazovanog i inteligentnog gospodina. Ali, na kraju dana, on je predsednik Crvene zvezde i razmišlja isključivo u njenom interesu, što je potpuno legitimno. Međutim, do nesuglasica dolazi samo kada se taj interes ne poklapa s opštim. Ipak, i kada do toga dođe, brzo pronađemo rešenje prihvatljivo za sve”.

Da li može Igokea u Evroligu ako uđe u finale Aba lige? Mislim da je to zaslužila i posle ligaške faze... (KK Igokea)
“Naravno, ali pod uslovom da ispuni kriterijum za dobijanje B licence. Uslovi su isti za sve”.

Da li je tačno da vas je posao oko Jadranske lige koštao zdravlja? Osećate li se kao košarkaški vizionar zbog odluke da se pokrene regionalno košarkaško takmičenje. (Sale)
“Kao što svi znaju, imao sam baš žestok srčani udar. Praktično sam se ponovo rodio. Ali život u sportu donosi mnogo stresa. Što se tiče pokretanja ABA lige, niko od nas nije izmislio toplu vodu. Samo smo ponovo oživeli nekada najjaču ligu Evrope. To nije bilo nimalo lako, ali zato je uspeh slađi”.

Čestitam vam na osnivanju Jadranske lige, jer je to omogućilo gledanje vrhunske košarke. Smatram da bi bilo daleko efektnije uvesti plej-of posle ligaškog dela i to da igra prvih osam ekipa. Da li se o tome razmišlja i koji bi onda bio sistem, na dve, tri pobede..? Da li smatrate da sudije dozvoljavaju previše grubosti? Šta će se dogoditi ako Igokea i Radnički uđu u finale, da li će ti klubovi zaista igrati u Evroligi iduće sezone? Da li je tačno da tri kluba iz iste zemlje ne mogu da igraju u Evroligi (mislim na one koji dolaze iz ABA lige)? Hoće li se Rabotnički  iz Skoplja pojaviti u ABA ligi? Koji klubovi su osnivači ABA lige i s koliko procenata je ko zastupljen u firmi „Sidro“ (da se to konačno jednom objasni)? Hvala, želim vam sve najbolje i mnogo zdravlja, gospodine Romane. (Marko i Sima)
“Pod jedan, mislim da je plej-of neminovnost, a kalendar je praktično jedini problem da on zaživi. Dakle, to ćemo morati da rešimo u dogovoru s nacionalnim savezima. Pod dva, mi smo liga s najvećim brojem sudija u Evroligi. To najbolje govori o njihovom kvalitetu. Pod tri, naravno, ako ispune uslove za B licencu. Pod četiri, tačno je, takve su propozicije. Pod pet, MZT ima potpisan trogodišnji ugovor. Kada on istekne, videćemo šta dalje. Mi smo pre nekoliko godina Rabotničkom dali priliku da bude član ABA lige, ali on je odustao u poslednjem momentu. Pod šest, klubovi su vlasnici 80 odsto lige, a 20 odsto su privatna lica. Olimpija i Bosna imaju po 20 odsto, Crvena zvezda, Partizan i Budućnost su podelili 20 odsto, isto kao i Split, Cibona i Zadar. Preostalih 20 odsto dele osnivači - Radovan Lorbek, Zmago Sagadin, Josip Bilić, Danko Radić, Božo Milićević i ja". 

Cibona se jedva spasla bankrota, Zadar je u stečaju, Split jedva preživljava, Zvezda je reorganizovana, Olimpija je godinama bila u velikim problemima, znate šta se dogodilo Hemofarmu. Sve su to klubovi koji su izgradili rejting Jadranske lige. Da li je moguće da je finansijka kriza u košarci tolika na našim prostorima? (Đorđe)
“To je, nažalost, odraz ekonomske situacije u region”.

Kako komentarišete to što klubovi iz Jadranske lige u prvenstvu Srbije gube iz kola u kolo? Da li to po vama govori da je opao kvalitet ABA lige? (Mario)
“Ne, naravno. Mislim da je sve u motivaciji. Na jednoj strani imamo gubitak motiva, a na drugoj ogromnu želju. U takvim okolnostima iznenađenja su česta.

Kako je moguće da TV Arena sport, a ne RTS, prenosi fajnal-for ABA lige? Shvatate li da gotovo 90 odsto naše države navija za Partizan i Zvezdu i da isto toliko nema mogućnost gledanja Arene? Hvala. (Ivica)
“Kada je TV Arena sport kupovala prava prenosa, RTS to nije želeo”.

Gospodine Liscu, osećate li se odgovornim da ste na neki način osnivanjem regionalne lige doveli do zastoja u razvoju nacionalnih prvenstava i košarke u tim zemljama, naročito u Srbiji? (Kosta)
“Ne, baš suprotno. Rekao sam to više puta. ABA liga je spas za košarku na našim prostorima. Nijedna zemlja nije u mogućnosti samostalno da održi tako visok nivo".

Da li će se pre fajnal fora konačno znati koje pozicije garantuju Evroligu ili se čeka da se vidi ko će kako proći u Laktašima? Hvala. (Šele)
“U Evroligu će ići finalisti fajnal-fora. Naravno, ako ispune sve uslove za dobijanje B licence”.

Zbog čega Beograd nije organizator fajnal-fora?
“Kao što sam već rekao, to je bila moja želja, s obzirom da su tri kluba iz Srbije. Ali se nažalost nije ostvarila. Samo su Laktaši ispunili sva tri osnovna uslova – sportski, organizaciono-finansijski i bezbednosni”.

(FOTO: MN Press)

 


tagovi

ABA ligaBiHFK Crvena zvezdaEvropaIgokeajedan na jedanFK PartizanRadnički NišRoman Lisac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara