""
""

Izborni specijal: Ko uzima koliko procenata?

Vreme čitanja: 3min | uto. 14.03.17. | 11:27

I ne samo to...

Prošla je i kandidatura Luke Maksimovića alijas Belog Preletačevića, RIK je potvrdio da ćemo na predsedničkim izborima moći da glasamo za 11 kandidata (kandidatura Predraga Vučetića još nije prihvaćena). Jasno je da je premijer Aleksandar Vučić najveći favorit, ali analitičari će sve do 2. aprila raspravljati o tome da li je moguće da neko drugi iznenadi, da li će uopšte neko moći da kandidata vladajuće koalicije pogura do drugog kruga, kakve će izlaznost imate posledice po konačne rezultate...

Izabrane vesti

Pa da probamo da im pomognemo sa analizama, a i da svima ostalima ove predstojeće diskusije za kafanskim stolovima učinimo zanimljivijim. Kladionica MOZZART izbacila je kompletnu ponudu za predsedničke izbore 2017. godine, te sada možete da tipujete ne samo na pobednika, već i na procent glasova koje će kandidati osvojiti u prvom krugu, pa i da u „duelima“ gađate kolika će biti razlika između pojedinih rivala.

Čak ćete moći da tipujete i na izlaznost koju mnogi analitčari smatraju za presudnu i zbog koje je Luka Maksimović Beli i podigao toliku prašinu. A izlaznost će se prema MOZZART procenama kretati na granici od 57,5 odsto. Znate i sami u ovakvim slučajevima: tipuje se na više ili manje od zadate granice, kvota je uvek 1,85.

Kad su kandidati i njihovi dometi u pitanju... Uz ogradu da su pomeranja moguća. Jer samo primera radi tog Belog je jako teško „uhvatiti“, pošto niko ne može sa sigurnošću da zna koliko daleko jedna dobra šala može da ode kad se stvari uozbilje, a apstinenti konačno počnu da prate informativne emisije.

Bilo kako...

PROCENAT OSVOJENIH GLASOVA U PRVOM KRUGU
(Tipuje se da li će određeni kandidat osvojiti više ili manje od ponuđene margine)

ALEKSANDAR VUČIĆ – 48,6 odsto

SAŠA JANKOVIĆ – 16,1

VUK JEREMIĆ – 14,7

VOJISLAV ŠEŠELJ – 7,9

LUKA MAKSIMOVIĆ (BELI) – 3,5

BOŠKO OBRADOVIĆ – 2,9

SAŠA RADULOVIĆ – 2,3

ALEKSANDAR POPOVIĆ – 1,95

NENAD ČANAK – 0,85

Za neke kandidate iz kategorije „autsajderi“ granicu je jednostavno nemoguće odrediti. Zbog toga je za Miroslava Parovića, Predraga Vučetića i Milana Stamatovića ponuđena samo opklada „pobednik izbora“ sa kvotom 1.500 na Stamatovića, odnosno 2.000 na Parovića i Vučetića, čija kandidatura, podsećamo, još nije zvanično prihvaćena. Kad su ostali kandidati u pitanju, kvote na njihovu konačnu pobedu:

ALEKSANDAR VUČIĆ – DA 1,03; NE 9,00
SAŠA JANKOVIĆ – 30,0
VUK JEREMIĆ – 35,0
VOJISLAV ŠEŠELJ – 200
BOŠKO OBRADOVIĆ – 800
LUKA MAKSIMOVIĆ (BELI) – 820
SAŠA RADULOVIĆ – 850
ALEKSANDAR POPOVIĆ – 900
NENAD ČANAK – 1.000

Za najveće favorite, tu su i dodatne igre. Da pojasnimo...

Aleksandar Vučić postaje predsednik u prvom krugu: DA (1,95); NE (1,75)
Vuk Jeremić – plasman u drugi krug: 3,60
Saša Janković – plasman u drugi krug: 3,40

A za one s nepopravljivim takmičarskim duhom – dueli! Nešto nalik hendikep opkladama ili da razjasnimo onima koji baš i nisu redovni u kladionicama: projektovana razlika između dva rivala u procentima glasova koje će osvojiti u prvom krugu.

ALEKSANDAR VUČIĆ vs VUK JEREMIĆ – 33,9 (ovde Jeremić ima početnu prednost od 33,9% u odnosu na Vučića. Tip na Vučića znači da će razlika u prvom krugu u odnosu na Jeremića biti veća od ovih 33,9%, a tip na Jeremića da će razlika između njih dvojice biti manja od ponuđene margine)

SAŠA JANKOVIĆ vs VUK JEREMIĆ – 1,4

VUK JEREMIĆ vs VOJISLAV ŠEŠELJ – 6,8

BOŠKO OBRADOVIĆ vs ALEKSANDAR POPOVIĆ – 0,95

BOŠKO OBRADOVIĆ vs SAŠA RADULOVIĆ – 0,6

ALEKANDAR VUČIĆ vs SAŠA JANKOVIĆ – 32,5

ALEKSANDAR VUČIĆ vs JANKOVIĆ+JEREMIĆ – 17,1

ALEKSANDAR VUČIĆ vs VOJISLAV ŠEŠELJ – 40,7

SAŠA JANKOVIĆ vs VOJISLAV ŠEŠELJ – 8,2

SAŠA RADULOVIĆ vs ALEKSANDAR POPOVIĆ – 0,35

Prvi krug izbora zakazan je za 2. april. Potencijalni drugi, ukoliko u prvom krugu nijedan kandidat ne osvoji preko 50% glasova izašlih birača, održaće se 16. aprila.

(Ilustracija: Shutterstock)


tagovi

Specijalno klađenjeizbori

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara