"Ilija Belošević"
"Ilija Belošević"

Belošević: Nemoguće je da na derbi dođem s osmehom na licu – pobeda je uvek pitanje života!

Vreme čitanja: 2min | pet. 15.05.15. | 10:09

„Potpisao bih da više nikada ne sudim nijedno veliko finale, samo da se u njemu nađu naši momci“, poručio je velikan svetske arbitraže...

Ilija Belošević

Sudio je šest Evropskih i četiri Svetska prvenstva, na Olimpijskim igrama u Pekingu i Londonu,. četiri finala Evrolige i u svim značajnijim ligama osim NBA – u francuskoj, ruskoj, VTB, japanskoj i kineskojligi, tri finala azijskog i australijskog takmičenja. Takođe, najbolji srpski košarkaški arbitar Ilija Belošević po osmi put u prebogatoj karijeri deliće pravdu na završnom turniru Evrolige. Neverovatnu sezonu koju su do sada obeležili srpski košarkaši i treneri dodatno je zasladio čovek koji je po mnogo čemu pretekao svog oca i čuvenog sudiju Obrada Beloševića, ali kako sam kaže, nikada neće moći da dostigne njegovu slavu, niti sudijski nivo.
„Svako poređenje je nemoguće. Kopija nikada ne može da ima vrednost originala i otac je za mene nedodirljiv kao sudija u svakom pogledu. Drago mi je što sam nasledio bar neki nerv, pa mnogi ističu da imamo sličan pristup u ophođenju s akterima – hladnokrvnost, prisebnost, psihološki i pedagoški aspekt. Treba znati kako i kada komunicirati sa igrače ili trenerom, ali sa stavom, jasnom granicom preko koje se ne ide“, poručio je čovek koji je doživeo munjeviti uspon od najnižeg ranga takmičenja do zvanja međunarodnog sudije u razgovoru za Politiku.

Izabrane vesti

DERBI SUDIJE

Samo devet godina trajao je taj put uspona, a danas važi za jednog od najboljih sudija na svetu. Međutim, kako sam ističe, za svoje sunarodnike učinio bi nešto veliko, samo pod jednim uslovom.
„Potpisao bih da više nikada ne sudim nijedno veliko finale, samo da se u njemu nađu naši momci“.

Iako često osporavan u srpskim navijačkim krugovima i često etiketiran kao „zvezdaš“ ili „partizanovac“, Belošević ipak ističe da mu je primarni cilj da deli pravdu na domaćoj sceni, pa tek onda u evropskim i svetskim okvirima. Bez obzira na to što je planetarno daleko više cenjen nego u domovini... 
„Ne postoji bezgrešan čovek, pa ni sudija, ali jedino u Srbiji i Grčkoj je gotovo nemoguće odlaziti na derbi s osmehom. Uzavrela krv, pobeda pitanje života – milje je naših parketa. Međutim, nikada neću izbegavati da delim pravdu na utakmicama Zvezde i Partizana. Meni je košarka dala sve u životu, a Srbija mi je na prvom mestu, bez obzira na to koliko se lagodno sudilo u Evroligi“, zaključio je Belošević.

(FOTO: MN Press)


tagovi

FK PartizanJadranska ligaIlija BeloševićEvroligaFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara