"Radovi omladinci sa peharom"
"Radovi omladinci sa peharom"

I Rad igra Ligu šampiona! Potencijalni rivali su Ajaks, Viljareal, Šalke, Midlsbro...

Vreme čitanja: 3min | pon. 31.08.15. | 08:37

U utorak u Nionu žreb za Ligu šampiona za mlade u kojoj će Srbiju predstavljati upravo čuvena omladinska škola Građevinara. Idealan povod da skoknemo do Banjice

Radovi omladinci sa peharom

Dovoljno je da makar i površno pratite zbivanja u srpskom klupskom fudbalu da biste to znali – Radova omladinska škola idealno je mesto za učenje prvih, pa i onih nešto kasnijih fudbalskih koraka. Dokaz i u ovom prelaznom roku – golman Boris Radunović sa Banjice se odselio za Bergamo i potpisao za Atalantu, Vladimira Rodića su skauti najveći srpskih klubova nekako uspeli da previde, pa će on naredne sezone sa Malmeom igrati Ligu šampiona... Proizvodna traka u Crnotravskoj tu neće stati. Štaviše, ove godine će se zavrteti jačim tempom. Jer na Banjici će se igrati – Liga šampiona!

Izabrane vesti

Za mlade fudbalere naravno. U jednom sasvim novom formatu o kojem se do sada nije mnogo pričalo. Povod da posetimo Građevinare i raspitamo se. Razgovarali smo sa predsednikom Upravnog odbora Markom Kaporom i direktorom omladinske škole Željkom Mijovićem. I evo šta smo saznali.

Radovi omladinci igraju u kvalifikacijama. Sa šampionima omladinskih liga iz još 31 zemlje. Probrano društvo. Ako ne verujete samo pročitajte spisak učesnika: Viljareal, Midlsbro, Šalke, Torino, Rems, Spartak Moskva, Ajaks, Anderleht, Bešiktaš, Servet, Salcburg, Pribram, Vitorul, APOEL, Midtjiland, Legija Varšava, Minsk, Seltik, Elfsborg, Liteks Loveč, Bran (Norveška), Felčut (Mašarska), Domžale (Slovenija), Senica (Slovačka), Žimbru (Moldavija), Ravan (Azerbejdžan), saburtalo (Gruzija), Aktobe (Kazahstan), Željezničar (BiH), HJK Helsinki (Finska) i Stjarnan (Island).

Situacija nije još najjasnija, jer se takmičenje prvi put igra u novom sistemu, ali u prvom kolu kvalifikacija Rad bi trebalo da za rivala dobije protivnika iz regiona mada to nije sasvim sigurno. Dvomeč, bolji ide u drugo kolo, tu već nema ograničenja na žrebu. Imena rivala u prvom i eventualno drugom kolu Građevinari će sasnati u utorak na žrebu u Nionu. Ako sa uspehom prođe te dve runde ide u plej of.

Slavlje na Banjici

Sa druge strane, klubovi čiji seniorski timovi igraju Ligu šampiona raspoređeni su u grupe. Identične onima na najvišem nivou. Prvoplasirane ekipe iz osam grupa idu u drugu fazu. Osam drugoplasiranih ide u pomenuti plej-of. Tu se igra samo jedan meč, domaćini će biti klubovi koji dolaze iz kvalifikacija. Možda i Rad dakle.

Utakmice prvog kola kvalifikacija igraju se u poslednjoj nedelji septembra.
“Igraju dečaci rođeni 1997. i 1998. godine s tim da imamo pravo da u tim uvrstimo i trojicu momaka iz klase 96. Ekipu će voditi trener Milija Žižić, a sva deca su talentovana, većina je već pod ugovorima sa Radom i ne bih stvarno nikoga izdvajao. Posebno što u omladinskoj školi vlada velika euforija, klinci jedva čekaju da sve to počne. Svesni su uostalom da imaju kvalitet da se bore sa vršnjacima iz Evrope“, kaže nam Mijović, dok o ambicijama samog kluba sa osmehom kaže.
“Da doguramo što dalje. Ako bismo mogli i do finala to bi bilo odlično“.

U svakom slučaju veliko priznanje za Rad. Nije palo sa neba. Građevinari su ga na terenu izborili.
“To je najbolji pokazatelj svega onoga što ovde radimo. Velika čast za klub, ali i inače su sve naše selekcije uvek među prva tre u zemlji. A ova Liga šampiona je dodatni motiv za svu tu decu. Da pokušaju da svake godine izbore ovakvu privilegiju“, ističe Marko Kapor, koji je preuzeo najodgovorniju funkciju u Crnotravskoj kada je novembra 2013. godine nova uprava nasledila bivšeg predsednika Ranka Stojića.

Rad je u međuvremenu dobio malu tribinu kako bi i visokorizične utakmice mogao da igra na stadionu Kralj Petar Prvi (dugoročni plan je izgradnja stadiona od 12.000 mesta, ova mala tribina je prvi korak ka tome), na Banjici smo zatekli bagere koji kopaju rupe za reflektore, zida se nova zgrada za omladinsku školu, promenjena je podloga na terenu, silni nasleđeni dugovi dobrim delom izmireni, pa igračima Građevinara sada plate stižu “samo“ sa dva meseca zakašnjenja. Nije idealno, ali imajte u vidu da u Superligi samo Čukarički i Voždovac plaćaju u dan.

U Crnotravskoj BB su uvereni – Rad ima svetlu budućnost, a u njenoj osnovi nalazi se upravo omladinska škola sa nekih 400 talentovanih klinaca. Utorak će zato biti mnogo bitan dan za Građevinare. A kad se vrate opet ćemo pričati... Zaslužila su to banjička deca.

(FOTO: MOZZART Sport, FK Rad)


tagovi

Željko MijovićSuperligaRadomladinci RadaMarko Kapor

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara