""
""

Hajde Nando i Teo… Ali, Kurbanov?

Vreme čitanja: 3min | pet. 10.02.17. | 08:15

Sjajne brojke veoma korisnog igrača CSKA. Oborio je tri lična rekorda u sudaru sa crveno-belima i odigrao utakmicu karijere u 31. godini života

Hajde što je Nando de Kolo dao 25 poena Crvenoj zvezdi, to i ne treba previše da čudi. Radi se o jednom od tri najbolja igrača Evrope uz Miloša Teodosića i Serhija Ljulja i MVP prošle sezone Evrolige. Ali, ko bi mogao da pretpostavi da će Nikita Kurbanov da odigra tako dobar meč u pobedi Armejaca od 102:80?

Čovek je igrao kao preporođen i oborio čak tri lična rekorda - u broju poena, indeksu korisnosti i broju krađa! Za 21 minut koliko je proveo u igri dao je 18 poena, imao indeks korisnosti od 29 i tri ukradene lopte što mu nikada ranije u karijeri nije pošlo za rukom. Ni u jednaoj od tri navedene stavke.

Izabrane vesti

Fascinantna je činjenica da je šutirao 100% i za jedan, i za dva i za tri poena (6/6 sa penala, 3/3 za dva, 2/2 za tri) - bez promašaja! Dakle, ko zna dokle bi njegov učinak išao da je proveo više vremena na parketu odnosno da je uzimao još šuteva (da trošadžije Nando i Miloš nisu bili u igri).

Koliko je to bila dobra partija možemo da zaključimo ako pogledamo Nikitine igre u toku ove sezone i napravimo malu paralelu. On je na 22 dosadašnja meča uključujući i duel sa Zvezdom samo četiri puta prebacio brojku od 10 poena (najviše je dao 15). Prosek ubačenih poena ove sezone mu je 6,8 (oko tri puta manji od datog protiv Zvezde), a prosečan indeks korsnosti devet (za čak 20 manji nego protiv srpskog predstavnika).

Recimo, na meču koji je CSKA igrao pred Zvezdu, protiv Fenerbahčea u Istanbulu, Kurbanov je dao šest poena.  Meč ranije, protiv Efesa je ubacio 10, a na gostovanju Žalgirisu pre tri kola nije se čak ni upisao u strelce za 17 minuta u igri... Tada je proveo na parketu samo četiri minuta manje nego protiv Zvezde. A razlika u učinku je nebo i zemlja.

Na sve to dodajmo da je Kurbanov do svih ovih brojki došao u svojoj 31. godini i biće vam jasno da mu je ovo sigurno najbolja partija u karijeri koju je odigrao.

Bilo ga je svuda. Na sve navedeno dodao je i solidnih pet skokova kao i jednu asistenciju. Na ovom meču Kurbanov je bio sve i svja u timu Dimitrisa Itudisa.

Posle utakmice Nikita je istakao važnost dobrog šuta za tri poena. Sam je pogodio dve trojke.
"Izgubili smo prednost u prvoj četvrtini zbog nekih grešaka, ali smo se vratili u igri zahvaljujući dobrom procentu u šutu za tri poena i dobroj odbrani. Otišli smo na dvocifrenu razliku i to nam je dalo samopouzdanje. Odlučili smo da ne stajemo. Tim je bio zaista poptuno koncentrisan do kraja meča", rekao je Kurbanov.

I stvarno. Kad god je Zvezda pokušavala da se primakne, usledio bi daleki projektil i sa ta tri poena CSKA je išao na pristojnu razliku.

De Kolo je bio nezaustavljiv, ali Kurbanov je još dobio i javne pohvale trenera Dimitrisa Itudisa za doprinos u odbrani. Pored svega što je uradio napred, još je i u odbrani pokidao…

Nije mogao bolje da odigra nego što jeste. A, mogao je vala i neku drugu utakmicu da izabere za ovakav performans.

Ovo je nešto što se od njega nikada ranije nije videlo. I na tome mu treba skinuti kapu.

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Nikita KurbanovNando De KoloEvroligaCSKA MoskvaFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara