"Dejvid Mojes"
"Dejvid Mojes"

GRUPA A: Mojes leči evropske rane pomoću Aspirina (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 17.09.13. | 12:30

Večerašnji debi na klupi Junajteda u evrokupovima protiv Leverkuzena biće po mnogo značajan za škotskog stručnjaka koji će se suočiti s velikim rivalom iz liverpulskih dana. U drugom duelu Sosijedad čeka Šahtjor

Dejvid Mojes

Teret Aleksa Fergusona na leđima Dejvid Mojes je, prema očekivanju, počeo da oseća prvog dana kada je kao menadžer Mančester junajteda koričio na Old Traford. Od slavnog zemljaka i konstantnih poređenja s njim u izveštajima s utakmicama, kolumnama, TV analizama (...), zna to i on sam, moći će da pobegne samo ako Đavolima donese uspeh, a zna se šta se u Mančesteru podrazumeva kada se izgovori ta reč.

Izabrane vesti

Mojesov start u Premijer ligi nije baš najsjajniji, iz četiri utakmice ima sedam bodova, pa je jasno kao dan koliko mu znači večerašnji debi na klupi Junajteda u evropkupovima. Dodatni motiv su mu i lične evropske rane iz 2005. godine, kada je s Evertonom osvojio četvrto mesto u Premijeršipu i dobio šansu da Karamele prvi put uvede u evropsku elitu. U poslednjem kolu kvalifikacija naleteo je na Viljareal i nesrećno ispao. Istina, Španci su obe utakmice pobedili sa po 2:1, ali je u revanšu, pri rezultatu 1:1, Pjerluiđi Kolina poništio gol Dankana Fergusona koji bi odveo meč u produžetke... Žuta podmornica je te sezone igrala polufinale Lige šampiona...

Sve to, zajedno s podatkom da večeras u Sosijedadu, timu koji igra sjajan fudbal, gostuje jaki Šahtjor iz Donjecka, garantuje velika uzbuđenja prvog takmičarskog dana grupe A Lige šampiona...

MANČESTER JUNAJTED - LEVERKUZEN

I opet moramo da počnemo s Mojesom: njegov plan o prvom velikom trenerskom uspehu u Evropi pokušaće da pokvari Sami Hipija koji mu je zadavao mnogo muka kao kapiten Liverpula, dok je ovaj bio menadžer gradskog rivala Evertona. Nekada sjajni finski defanzivac sada predvodi nemački tim, i ima ekipu koja može da iznenadi svakoga.

Kada je forma u pitanju, Đavoli nisu u najboljoj situaciji. Za vikend su teže nego što se očekivalo pobedili Kristal Palas, ali ono što može da ih raduje jeste gol Vejna Runija, prvi u novoj sezoni, koji će uz standardno raspucanog Van Persija (tri pogotka u Premijer ligi), i u odsustvu povređenog Velbeka, biti najveća pretnja kod gostiju.

A gosti su, bar u Bundesligi, pokazali da će i ove sezone biti ozbiljan kandidat za vrh tabele. Dobro, teško će ugroziti Bajern i Dortmund, ali o tome neki drugi put... Bajer ima perfektan učinak kod kuće (tri od tri), dok je izgubio jedino na gostovanju Šalkeu. Sami Hipija, iako je nekad bez problema "hapsio" protivničke napadače forsira igru prepoznatljivu za ovu ekipu: atraktivno, ofanzivno, efikasno... a najjače oružje svakako mu je Štefan Kisling, trostruki strelac u prvih pet kola. Nažalost po goste, Gonzalo Kastro zbog povrede nije otputovao u Englesku, Jens Hegeler je takođe van tima, dok bi Lars Bender trebalo da bude spreman.

Deluje kao da će iskusna odbrana domaćina uspeti da umiri poletni napad Leverkuzena, ali ako pogledate malo unazad, videćete da su i timovi sa slabijim napadima u Ligi šampiona uspevali da se raduju golovima na Old Trafordu.

Ovo će svakako biti prilika da Junajteda pokaže može li se svrstati među kandidate za osvajanje trofeja prvaka Evrope, odnosno može li stati uz rame Realu, Barseloni, Bajernu...

Očekivani timovi

MANČESTER JUNAJTED (4-2-3-1): De Hea - Fabio, Vidić, Ferdinand, Evra - Felaini (Kerik), Anderson - Valensija, Runi, Jang - Van Persi.

LEVERKUZEN (4-1-4-1): Leno - Hilbert, Volšajd, Spahić, Beniš - Rajnharc - Kruze, Rolfes, Sam, Son - Kisling.

SOSIJEDAD - ŠAHTJOR

Grizman i Seferović

Duel u San Sebastijanu svakako će biti u senci onog na Old Trafordu. Ali imaće šta da se vidi i u Španiji, pogotovo što su Karlos Vela, Grizman, Seferović i društvo pokazali da su naoštretni na evropske utakmice, pogotovo u plej-ofu kada su Lion odučili od fudbala. U Primeri nisu tako dobro startovali, imaju pet bodova iz četiri utakmice i, jednostavno, zahvaljujući neiskustvu, timovi poput Atletiko Madrida, koji je dobio u Baskiji, za njih su zasad nerešiva enigma. Ali, da li Šahtjor spada u tu grupu ekipa?

"Nisam zadovoljan našom trenutnom formom, pravimo mnogo grešaka, a u Ligi šampiona će nas to mnogo koštati. Naša ekipa je pretrpela dosta promena, i trenutno ne možemo proceniti konačne mogućnosti", kaže kapiten Ukrajinaca Darijo Srna.

Šahtjor već tri kola u Ukrajini ne zna za pobedu, što je vrlo začuđujuće. Izgubio je od Dnjepra i Karpata, dok je kod kuće remizirao sa Metalistom. Odlasci Fernandinja u Mančester Siti i Mhitarjana u Dortmund za oko 70 miliona evra ukupno izgleda da su dobro uzdrmali ekipu Mirčee Lučeskua, a pridošlice Velington, Fred, Fernando, Bernard, Ferejra... iako skupo plaćene, još se nisu "ukačile" s ostatkom ekipe. Sosijedad bi to mogao da iskoristi.

Očekivani timovi

REAL SOSIJEDAD (4-2-3-1): Bravo - Estrada, Mikel Gonzales, Injigo Martinez, De la Bela - Granero, Bergara - Vela, Prijeto, Grizman - Seferović.

ŠAHTJOR (4-2-3-1): Kanibolotski - Srna, Čigrinski, Rakicki, Ševčuk - Stepanenko, Grečiškin - Daglas Kosta, Aleks Tešeira, Tajson - Luiz Adrijano.

(Foto: Guliver/Getty Images)


tagovi

Bajer LeverkuzenDejvid MojesEngleskaEvropaLiga šampionaNemackaReal SosijedadŠahtjor DonjeckSami HIpijaŠpanija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara