"Kristijano Ronaldo"
"Kristijano Ronaldo"

Gol mašina Ronaldo obara i rekord Ferenca Puškaša

Vreme čitanja: 2min | sre. 30.10.13. | 10:05

Blateru, batali te priče o frizuri. Brojke govore same za sebe

Kristijano RonaldoSledeći put kada se predsednik FIFA Sep Blater nakani da pomene frizuru Kristijana Ronalda trebalo bi da zastane, udahne, pogleda u statistiku i… zaćuti. Naime, taj modom opčinjeni momak iz Portugala već danas bi mogao da nadmaši još jednog istinskog velikana fudbalske igre - Ferenca Puškaša.

O čemu se radi? Ronaldo je na samo dva prvenstvena gola zaostatka za legendarnim Mađarem, koji je na 180 prvenstvenih utakmica za Real postigao 156 golova. Portugalac je trenutno na koti 154, ali s obzirom da u proseku postiže više od gola po meču (tačnije 1,06 po utakmici, do sada ih je u Primeri odigrao 145), nije nemoguće da Puškašov učinak padne već u duelu sa Seviljom.

Izabrane vesti

Ove sezone, inače, Ronaldo je na 10 susreta postigao osam pogodaka u Primeri što ga čini drugim strelcom lige (uz Lionela Mesija, ispred je sa 11 golova Atletikov Dijego Kosta), prvim u Kraljevskom klubu naravno.

Ali, da se vratimo na poređenja sa Puškašom. Mađar je golgeterski bilans u Realu zaokružio sa 31 godinom, dok je Ronaldu tek 28 što dovoljno govori o tome kakva je gol mašina.

Bude li Kristijano i postigao dva gola, večeras ili u nekom od narednih mečeva, ući će u krug pet veličanstvenih. Više od Puškaša su, naime, u Kjraljevskom klubu postigli samo Ugo Sančez (164), Santilana (186), Di Stefano (216) i nedodirljivi Raul (228).

Šanse da zaista i postigne dva komada protiv tima iz Andaluzije, uči nas istorija, nisu zanemarljive. Portugalac je protiv Sevilje odigrao devet utakmica i postigao sjajnih 12 golova (1,33 po meču), a od tih 12 čak 11 na poslednjih pet susreta (2,2 u proseku)?! Čak četiri puta je protiv tima sa Sančez Pishuana upisivao het-trik (jednom je postigao i četiri gola), više nego protiv bilo kog drugog tima iz Španije.

Za kraj, tek da podsetimo na još neke Ronaldove brojke u Realu. U 212 utakmica u belom dresu postigao je 216 golova što ga čini petim najboljim strelcom u istoriji kluba. Najboljim, ako u obzir uzmemo broj golova i broj utakmica, s obzirom da u proseku Realova aždaja postiže 1,01 gol po meču.

Do sada je protiv sebe imao 46 različitih timova, a 45 njih je okusilo koliko je teško zaustaviti ga. Verovali ili ne, izvukao se jedino – zagrebački Dinamo.

Ove sezone, računajući i utakmice u Ligi šampiona, Real je postigao 32 gola. Ronaldo 15, preračunato u procente - neverovatnih 47 odsto svog tima. Kapa dole.

(FOTO: Action Images)


tagovi

EvropaFerenc PuškašKristijano RonaldoPrimeraReal MadridŠpanija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara