"ĆAVI ERNANDEZ"
"ĆAVI ERNANDEZ"

Gledaj Pepa kako igra i uči!

Vreme čitanja: 2min | pon. 08.08.16. | 16:26

Legendarni Španac tvrdi da se i Real Madrid ugledao na Gvardiolu

ĆAVI ERNANDEZUgledao se na Johana Krojfa. Preuzeo je i unapredio tiki-taku. Osvojio je sa Barselonom sve što se osvojiti može. Onda je usledio Bajern. Nakon što se triput popeo na krov Bundeslige, rešio je da pređe u Premijer ligu, prema mišljenju mnogih - jedan od najboljih i najzanimljivijih šampionata na svetu i seo na klupu Mančester Sitija - veliki Pep Gvardiola. Uoči dokumentarca "Pep", koji će biti premijerno prikazan na Skaj Sportsu  u ponedeljak veče, oglasila se Gvardiolina nekadašnja desna ruka Ćavi Ernandez.

On je za 17 godina u prvom timu Barselone osvojio osam titula u Primeri, tri Kupa kralja, četiri Lige šampiona i po dva Svetska klupska prvenstva i evropska Superkupa. Ako bismo pričali o individualnim nagradama, nabrajali bismo do sutra...
"Čim je došao, napravio je revoluciju. Promenili smo istoriju i napravili neviđeni uspeh. Ne samo kada su u pitanju trofeji, nego i zbog samog načina igre. U roku od nekoliko godina, niko nije igrao na duge lopte. Čak je i Real Madrid učio od Gvardiole i upotrebio drugačiji sistem igre. Gvardiola je promenio svetski fudbalski poredak, ne samo Barselonin. Ubeđen sam da je on jedan od retkih koji će unaprediti i engleski fudbal", uveren je legendarni Španac.

Izabrane vesti

Prisetio se svojih prvih fudbalskih koraka. Ni tada nije izostao Pepov uticaj. Makar to bilo i posredno.
"Žoan Vila, moj mentor u La Masiji, rekao mi je davno: "Dete, od Pepa nauči sve što možeš. Njegov prvi dodir s loptom, kako okreće glavu kada prima loptu, kako igra kada je pod pritiskom, kada ima slobodan prostor, kako menja ritam, koristi obe noge", otkrio je Ćavi.

Osvrnuo se i na jednu jedinu stvar koju je, kako kaže, Pep tražio od svojih pulena.
"Prva stvar koja mi pada na pamet jeste da nije dao igrači zabušavaju. Svi su morali da ulažu maksimalne napore. 'Jedino što tražim od vas je da uvek date sve od sebe', umeo je da kaže. To je bio početak fudbalske revolucije, moderni način shvatanja ovog sporta", završio je Ćavi.

(FOTO: Action Images)


tagovi

ŠpanijaPrimeraPremijer ligaNemackaMančester SitiLiga šampionaEvropaEngleskaCavi ErnandesBajern Minhen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara