""
""

Gde je nestalo Zvezdino proleće?

Vreme čitanja: 4min | čet. 28.04.16. | 11:15

Lider Superlige i verovatno budući šampion zabeležio samo jednu pobedu u poslednjih pet utakmica

Još od perioda kada je Gojko Zec od poslednjeg mesta crveno-bele doveo do vicešampionskog zvanja, tamo negde sredinom osamdesetih, među navijačima kluba sa Marakane se odomaćio termin – Zvezdino proleće. Nekako je postalo suviše normalno da crveno-beli u drugom delu prvenstva, tokom najlepšeg godišnjeg doba, ruše sve pred sobom i stižu ogromnu prednost rivala. Uostalom, tako su izvojevane i najdraže titule u novijoj istoriji, pod komandom Slavoljuba Muslina i Slaviše Stojanovića.

Ovog puta taj termin – „ne radi“. Ima ona teorija o tome kada čovek počne da uživa u privilegijama, tada nesvesno priznaje da je spreman za pad. A slobodan pad aktuelne generacije Crvene zvezde neće tako biti bolan, jer je i pored poraza od Čukaričkog, prvog u ovoj sezoni titula odavno u džepu, a šampionski šampanjac u kibli...

Izabrane vesti

Uostalom, to zvanje su Luković i drugovi zaslužili briljantnim partijama u većem delu prvenstva i istorijskim nizom od 24 pobede. Međutim, rikverc faza u kojoj se nalazi lider Superlige može da posluži kao smirivanje euforije koja će u stopu pratiti crveno-bele od trenutka kada počnu pripreme za evropske kvalifikacije.

Zvezda je pala, Brđani su stari partribrejkeri! Buldožer Pavlović simultankom razneo slabe crveno-bele! (VIDEO)

Crvena zvezda je u ovoj, po mnogo čemu istorijskoj, sezoni u poslednjih pet utakmica zabeležila samo jednu pobedu. I ne samo to: crveno-beli su na tim utakmicama postigli svega četiri gola. Prilično tanak i nezadovoljavajući učinak za ekipu koja je jesenas, primera radi, oduvala Čukarički sa 7:2. Postala sinonim za sublimaciju lepe i korisne igre.

Crveno-beli imaju opravdanje u podatku da su odavno nakačili šampionske šinjele i da nisu bili primorani da daju ono najbolje od sebe. Prosto oseća se da je ona sportska i prirodna motivacija dugo bila uljez u Zvezdinoj svlačionici. Velikih 30 bodova prednosti bili je istovremeno i Zvezdin najvećih saveznik i njen najveći – usud. Gledajući isključivo prolećni deo tim sa Marakane je dominantno delovao samo u duelima sa Spartakom i Jagodinom. Nabrijano su lideri delovali i u poslednjem okršaju sa Partizanom, davili rivala celo prvo poluvreme, ali opet je tu nešto falilo.

"ČAČNUT" JE ŠAMPIONSKI PONOS

 Ostalo je bilo dobijeno na suvi kvalitet, bez one (toliko puta apostrofirane) jesenje igre gde je tuklo sa svih strana. Otuda je možda Čukarički uradio najbolju moguću stvar za Lukovića i drugove, „čačnuvši“ ih u sujetu i šampionski ponos.

To je u novembru uradio i Borac iz Čačka i probudio zveri u Ugu Vijeiru, Luisu Ibanjezu, Aleksandru Kataiju i Slavoljubu Srniću. Ekspresan odgovor je stigao na Banovom brdu, zatim i protiv Radnika. Dve utakmice – 12 golova.

Priznaju i pojedini igrači Crvene zvezde da se trenutno nalaze u stanju hibernacije. I da se nadaju da će ih poraz od Čukaričkog otrezniti.
„Nadam se da će ovaj poraz dobro da nam dođe da se otreznimo i probudimo. Ne možemo više ovako opušteno da igramo. Nije da tražim opravdanja, nikada nisam bio takav, ali u jednom trenutku smo imali više od 30 bodova prednosti. Da prvenstvo ima normalan format odavno bismo bili šampioni, sad bi igrali klinci. To je tako. Mada ponavljam, protiv Čukaričkog smo bili- loši“ poručio je Zvezdin Argentinac Luis Ibanjez.

U ovdašnjem podneblju teorije zavere se jako brzo šire. Kada je Zvezda kosila rivale kao snoplje pominjalo se da ima pomoć raznih fudbalskih i nefudbalskih instanci. Sada, kada su ogoljene slabe karike crveno-belog šampionskog lanca ima onih koji tvrde da su na Marakani namerno oborili formu tima, snizili kriterijume kako bi ponovo u „piku“ bili za evropske kvalifikacije... Navijači bi možda voleli da veruju u takav scenario, ali u dubini duše znaju da se on kosi sa sportskom logikom.

MOTIVACIJA KAO ULJEZ

Logično je da je Crvena zvezda upala u krizu rezultata, normalnu sportsku pojavu, koja je, vrlo verovatno, neće skupo koštati.  Normalna je i pojava da igrači poput Kataija (najbolji protiv Čukaričkog),  Srnića i  Grujića osciliraju u formi. I možda je normalno da su crveno-beli osetili zasićenje i rivalima nesvesno ponudili slabosti.
„Prvenstvo traje od jula. Mi bismo to jako voleli, ali nije bilo realno da u top formi budemo tokom cele sezone. Nije bilo realno ni da odigramo bez poraza celu sezonu. Čukarički nas je pobedimo i mi im čestitamo na tome. Idemo dalje kao da se ništa nije desilo. Biće sve dobro“, rekao je sportski direktor Zvezde Blažo Raosavljević.

Crveno-bele očekuje dodatna selekcija tokom letnjeg prelaznog roka. A navijači očekuju i ozbiljan „ristart“ u motivaciji. Jednostavno, igrači Crvene zvezde biće uoči kvalifikacija za Ligu šampiona poput zveri pribijenih uz zid. Boriće se za opstanak standarda koji su sami nametnuli, boriće se i sa ozbiljnim rivalima i pritiskom navijača. A tada mogu više da pruže nego opijeni višemesečnom dominacijom.
„Da su Delije bile sa nama pobedili bismo Čukarički sa 4:1“, stavio je tačku Zvezdin Argentinac Luis Ibanjez.

(Foto MN Press)


tagovi

SuperligaSrbijaSlavoljub SrnićLuis IbanjezEvropaFK Crvena zvezdaBlažo RaosavljevićAleksandar LukovićAleksandar Katai

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara