"Ergin Ataman"
"Ergin Ataman"

Galatasaraj: Lav u džaku

Vreme čitanja: 8min | pet. 21.10.16. | 09:36

Poput nabildovanog ortaka iz provoda koji uprkos svim argumentima pokušava da vas ubedi da može da popije više od vas: Galatasaraj je snažan, uporan i glasan

Ergin AtamanGalatasaraj svakako ne spada u sam krem elitnog društva Evrolige, ali je kao pobednik Evrokupa ove sezone napravio zanimljiv tim, pun stranaca, sa Erginom Atamanom na klupi koji će imati zadatak da sve to složi i upakuje. Sve samo ne lagan zadatak.

U prvom meču Evrolige ukazao mu se CSKA i pokazao kakva je razilika između pobednika Evrolige i Evrokupa. U poenima - 109:84 usred jedne od najvatrenijih dvorana Abdi Ipekči. Armejci su držali čas košarke, a Galata je mogla da uoči sve rupe i neke od prednosti koje ima u igri.

Izabrane vesti

Tim ima devet stranaca, dosta je promenio reljef tokom leta i jedino dobro po Zvezdu je što nije još do uigran. Galata ima još da radi na sistemu i igri, ali pojedinačni potencijal igrača je takav da su Lavovi favoriti protiv Zvezde. Posebno zbog činjenice što igraju na svom terenu.

Hala Abdi Ipekči je spremna, a da vidimo protiv koga će igrači Dejana Radonjića morati da se bore.

SASTAV GALATASARAJA
Guler je lepak, Smit ne zna šta je dodavanje, Dibler je čovek-snajperSinan Guler

Sinan Guler je možda I najvažniji igrač Galatasaraja. Ima 32  godine, od 2013. je u klubu i zna kako sistem funkcioniše. Iako je po vokaciji dva na jedan, odnosno kombo bek, glavni je organizator igre. Proveo je celu karijeru u turskim klubovima i zna dobro kako Galatasaraj treba da izgleda na parketu. Praktično, on je”Ataman 2” ovog tima. Posebno dobija na značaju njegov autoritet  jer je u klub došlo dosta stranaca koje treba dovesti pod konac.
"Igrali smo dobro 17 minuta, ali protiv šampiona kao što je CSKA to je premalo. Posebno se nadam da će novajlije shvatiti kakav tip košarke treba da igramo da bismo uspeli da pobeđujemo", reči su Gulera neposredno posle poraza od CSKA. Jasno mu je gde škripi…

MOZZART KVOTE: 1 (1,50), X (16,00), 2 (3,50)

Guler ima odličan pregled igre, snažan je u odbrani sa brzim rukama, radi mnogo malih stvari koje se vide u statističkim kolonama - kao što Vlada Micov reče u razgovoru  za naš sajt.

Ako ga ostavite  samog  pogodiće za tri, ako mu date prostora istrčaće kontranapad. Zahvalan igrač koji potiče iz košarkaške porodice (otac i brat košarkaši), igra za reprezentaciju od 2009. Prva kajla ovog Galatasaraja.

U organizaciji igre pomagaće mu dva Amerikanca - Ras Smit i Džastin Dentmon, koji bi zapravo trebalo da imaju noseću ulogu, ali je nemaju. Guler igra oko 25 minuta na pleju, što znači da u onih 15 minuta Zvezda treba da traži šansu za serije. Posebno bi to mogao da bude slučaj kada Smit kreira igru. Tačnije, kada kreira sebi pozicije. On se još nije prilagodio na stil igre u Evropi i dodaje samo kada se zabije u reket i kada nema gde. Inače šutira, utrčava ispod koša. Procenat šuta zavisi od raspoloženja. Kako ga krene. Može da izmaši sve, može da pogađa. Protiv CSKA  je dao 11 poena, ali je šutirao 1/6 za dva i 2/6 za tri poena i 3/5 sa linije bacanja. Baš mnogo promašaja. Naravno, bez asistencije. Previše srlja i to bi mogla da bude Zvezdina šansa.

Onemogućiti im pogled ka košu: Zvezdina odbrana - ključ za turski rafal

Dentmon je daleko iskusniji i kvalitetniji igrač i neko na koga bi crveno-beli trebalo da obrate pažnju. Može nekada ishitreno da šutne kad mu vreme nije, ali i da pogodi iz teških situacija i u seriji. Ni on za 15 minuta nije imao asistenciju u prvom meču Evrolige, pa je prilično upitno ko zapravo organizuje igru osim Gulera sa nižih pozicija. Znao je Ataman da stavlja Dentmona na dvojku pored Gulera i to nije loša opcija po Lavove.

Treba obratiti pažnju i na Džona Diblera. Momak koji sigurno neće da vam donese kreaciju, u odbrani može da bude šupalj kada je odbrana prodora u pitanju, ali kada je šut za tri u pitanju zna da bude "tata". Da veže nekoliko trojki u kratkom periodu. Kada nanišani teško promašuje. Igrao je prošle sezone za Anadolu Efes, davao u proseku 10 poena u Evroligi i imao neverovatan šut od 49,5 odsto za tri poena.

Na mestu šutera je i Goksenin Koksal, momak rođen 1991. godine i visok 196 centimetara. Može da doprinese trojkama, nije neiskusan jer je igrao i za Darušafaku pre Galate, ali ne bi trebalo da bude prevelika opasnost po Zvezdu u napadu. Ataman ga više koristi defanzivno.

VISOKI, A KREATIVCIEmir Preldžić

Galatasaraj možda nije uštimovao plejmejkerske i bekovske pozicije, ali zato igrači na pozicijama tri i četiri mnogo vade situaciju. Emir Preldžić je stigao iz Darušafake, Ostin Dej je igrač sa NBA pedigreom I blistao je u Italiji prošle sezone, Blejk Šilb dokazani mangup... Momci koji mogu iz "sredine"  da šutnu, kreiraju pik en rol, stvore situaciju za centre, sačekaju utrčavanje plejmejkera, asistiraju. Blejk Šilb je recimo u prvom meču Evrolige udelio čak pet asistencija.

Preldžić se istakao fantastičnim šutem iz daljine. Nekada deluje da preteruje, da uzima šuteve iz neizrađenih pozicija, ali čak i kada nema blok i zalet može iz koraka da pogodi kompleksne šuteve i to je njegov veliki kvalitet. Šilb jeste kreativac sa visoke pozicije (nešto po principu Nemanje Bjelice ili Borisa Dijaoa, naravno sa daleko manje kvaliteta), ali u odbrani može da bude nonšalatan i ne može da iznese sve fizički, pa ćemo možda gledati namazanog Milka Bjelicu  kako lagano polaže u reketu na sistenciju Jovića jer je Šilb zaspao.

Mnogo kvaliteta timu doneo je Dej. Ima odlične fizičke predispozicije, kao i šut sa poludistance i distance što se videlo i na meču protiv Tofaša u Bursi kada je pogotkom u poslednjoj sekundi doneo pobedu svom timu. Može da napadne i licem i jako je nezgodan za čuvanje. Visok je, pa ga je teško baniti pri šutu.

Veliki minus za Galatasaraj je to što Vladimir Micov nije u pravoj formi posle povreda i operacije kolena, ne pruža igre na koje su ljubitelji košarke navikli. Izuzetno je iskusan, starosedelac je u Galati i poenima sa posta može da unese mirnoću kada potrebno. Ima dobar pregled igre, a može i defanzivno da preuzima na više pozicijia. Toga svega na startu ove sezone nema, iz očiglednih razloga. Verovatno neće dobiti preveliku minutažu dok ne uđe u pravu formu, a to bi Zvezda mogla da iskoristi.

NE ZNAŠ ŠTA ĆEŠ SA LOPTOM? BACI JE TAJUSUAleks Tajus

Kada se pogledaju imena na centarskim pozicijama to izgleda malo je rečeno respektabilno. Aleks Tajus, Dion Tompson i Tibor Plajs su izgradili ime i kredibilitet u evropskoj košarci. Ipak, kada se malo zagrebe ispod površine, čini se da je Tajus tu ubedljivo najveća pretnja srpskom timu.

Tompson se nije najbolje snašao, deluje pogubljeno na parketu, dok za Plajsa nema opravdanja. Za pet minuta na parketu protiv CSKA delovao je ne loše već smešno. Nezgrapno, neusklađeno, ružno za oko. Da li je to samo prolazna faza to ne možemo da znamo, ali od momka koji je do pre godinu, dve igrao za Barselonu i Jutu u NBA ligi... Nedopustivo loše izgleda na parketu.

Tompson je igrač koji je u naponu snage, ima mišićnu masu, ima iskustvo iz Bajerna, mogao bi da bude Ekpe Judo za siromašne sa malo više kilograma, ali izgleda da mu je potrebno još vremena da se upozna sa načinom rada i atmosferom koja vlada u Galatasaraju. Sigurno nije isto igrati u Galatasaraju i u Bajernu odakle je došao. U ovom momentu najpre može da pomogne u defanzivi.

Na kraju, ali svakako ne najmanje važan - Tajus. Uz Gulera najbolji igrač tima. I najvažniji. Bezbroj skokova, šuteva za dva sa tri-četiri metra, izlaženja u blok i pik en rolova... Koristan u odbrani, poznat po blokadama. Pre dve godine je postao prvak Evrope sa Makabijem iz Tel Aviva. Prošle godine je igrao za Efes, poznaje  uslove u Turskoj, potpisao je jednogodišnji ugovor i sa njim je Galatasaraj baš mnogo dobio.

 Možemo očekivati uporne pokušaje dodavanja Tajusu čak I kada nije u idealnoj poziciji.

STIL IGRE I ŠANSE ZA POBEDUDion Tompson

Mnogo čeonih pikova, dosta šuteva za tri poena. Dosta zavisi ko je na "kecu", ali se uglavnom igra za Tajusa ispod koša. Preldžić i Dibler više napadaju šutem nego ulazom, a kada je Smit (većinom i Dentmon) u igri samo treba da se čuva koš. Veliki hendikep za tim je letošnji odlazak Mekoluma u Kinu i suspenzija Lazmea, ali to je već problem za stručni štab Galate koji mora da nadomesti njihov učinak.

Posebno je problem u odbrani, jer deluje da je Galata trenutno kofa koja ima toliko rupa u odbrani da napad ne može da sipa koliko u defanzivi curi na sve strane.

Galatasaraj je tim koji preferira da igra na svom parketu pred svojim navijačima i tu je daleko opasniji nego na strani. Posle poraza u prvom kolu pobeda je imperativ za tim, ali je pitanje koliko je to zapravo tim, kompaktna celina. Zvezda bi mogla da odigra hrabro i uz dobar šut, malo sreće i hrabrosti da napravi brejk. Da pronađe pukotine u fiziologiji Galate, u psihi i konfiguraciji tima.

Ali mogla bi i lako da izgubi. Galatasaraj je u ovom sastavu još nedefinisan, još je ”mačka u džaku“. Pitanje je vremena kada će proraditi, a ako atmosfera protiv Zvezde u Abdi Ipekči bude pokrenula Lavove, oni bi lako mogli da iskoče iz džaka i da zabeleže lagan trijumf protiv crveno-belih.  

ISTORIJAT - GALATASARAJ NIJE TIKVA BEZ KORENA

Košarka u Turskoj počela  je da se igra davne 1904. godine na Robert Koledžu. Sedam godina kasnije Ahmet Robenson, profesor fizičkog u srednjoj školi Galatasaraj, odlučio je da učenicima predstavi novu  igru - košarku. Robenson je kasnije postao i predsednik kluba i imao je veliki uticaj na razvoj ove igre.

Od 1947. do 1966. Galatasaraj je osvojio 11 titula prvaka i tri nacionalna kupa. Ipak, u novijoj eri nije bio toliko uspešan pa je od 1968. do danas postao samo pet puta prvak Turske. Najveći inostrani uspeh kluba je prošlogodišnje osvajanje Evrokupa, a Galata je prvi put igrala u Evroligi u sezoni 2011/2012.

Dakle, Zvezda će u petak od 19 časova igrati u gostima protiv tima koji ima tradiciju dugu više od stotinu godina.

(FOTO: MN Press)


tagovi

Sinan GulerGalatasarajEvroligaErgin AtamanFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara