"Nemanja Radonjić s Milanom Smiljanićem"
"Nemanja Radonjić s Milanom Smiljanićem"

Frka oko Partizanovog bisera: Radonjić ima ugovore sa dva menadžera, moraće da interveniše FIFA!

Vreme čitanja: 5min | čet. 10.10.13. | 12:09

U sklopu velikog istraživanja o menadžerima u Srbiji, MOZZART Sport došao do agenta Dušana Milojevića koji nam je otkrio da su ekstratalentovani igrač i njegovi roditelji prekršili propise potpisavši ugovor s Nikolom Damjancem iz agencije Falija Ramadanija

Nemanja Radonjić s Milanom Smiljanićem

Intrige koje se poslednjih godina pojavljuju oko praktično svakog talentovanog srpskog igrača, a koje kao po pravilu uključuju svađe roditelja s klubovima, zahtevanje nerealnih uslova, provizije menadžera... navele su redakciju MOZZART Sporta da istraži ovu temu, a rezultate tog istraživanja možete da pročitate u našem magazinu koji izlazi u petak 11. oktobra i možete ga kupiti u svim MOZZART kladionicama.

Izabrane vesti

Ali najbolji primer kako funkcionišu stvari jeste Nemanja Radonjić, momak rođen 1996. godine, koji se smatra za jednog od najtalentovanijih srpskih fudbalera. U centar pažnje dospeo je zbog svojin neverovatnih igara u mlađim kategorijama Partizana i reprezentacije Srbije, a nije mnogo vremena trebalo da se u javnosti pojavi zahvaljujući i nefudbalskim stvarima. Naime, Radonjić je odbio da potpiše profesionalni ugovor s crno-belima (stipendijski mu važi do 15. februara 2014, kada postaje punoletan), pa je prebačen u Teleoptik uz sledeće objašnjenje sportskog direktora Alberta Nađa:
"Taj momak ima veliki potencijal, ali je nezalaganjem sam sebi zalupio vrata. Dečko se od 28. aprila, kada je zbog nepoštovanja kluba i saigrača prebačen iz kadetskog tima Partizana u Teleoptik, nije pojavio na treninzima. S takvim odnosom definitivno ne može da računa da će dobiti priliku, jer niko ne može da bude iznad Partizana, makar on bio Leo Mesi lično", rekao je Nađ.

Primer Radonjića najbolje ilustruje kako sukob interesa i borba za "kvalitetnu fudbalsku robu", koje je u Srbiji sve manje, po strani ostavljaju čast, moral i obavezu koja ne piše u ugovoru, ali se smatra kao ljudska i u najmanju ruku pravedna. U prvom planu je očigledno novac koji ruši sve skrupule. Ko je malo bolje pratio situaciju oko Nemanje Radonjića već zna, ali ipak da podsetimo, da se negde u septembru pojavila vest kako će Radonjić od zimskog prelaznog roka pojačati Romu, na insistiranje direktora kluba Valtera Sabatinija.

MOZZART Sport je ovim povodom došao u kontakt s Dušanom Milojevićem. On pripada generaciji iskusnijih agenata u regionu, dobio je FIFA licencu 2004. (u klasi s Predragom Mijatovićem), ali je prve dodire sa poslom imao 1996. godine, kada je još uvek bio poznati novinar Javnog servisa. Milojević vodi agenciju Global Sport menadžment i svojevremeno je doveo Radonjića u Partizan, a prvi ugovor o saradnji potpisali su kada je fudbalski vunderkind imao samo 14 godina.
"Od prijatelja sam čuo da u Nišu vredi pogledati jednog talentovanog dečaka. Nije bilo potrebno mnogo vremena da shvatim da se radi o izuzetno perspektivnom fudbaleru. Napravili smo ugovor o dvogodišnoj saradnji koliko je uostalom moguće prema FIFA pravilima. Po isteku se, ukoliko su obe strane naravno saglasne, obnavlja."

Koje su bile vaše obaveze prema Radonjiću?
"Pa svakako da mu pronađem najpre što bolji angažman. Otišao je u Partizan preko mene. Koje su obaveze? Pa razne, šta god da je potrebno u privatnom i fudbalskom smislu. Od kopački, opreme, pa i firmirane garderobe. Igraču morate sve obezbediti kako bi se što bolje razvijao. E sad, na neke momente i ne možete da utičete, kao što su vaspitanje i ponašanje van terena."

"DAMJANAC NE ODGOVARA NA POZIVE"

Damjanac u društvu Zaltka Zahovića

Da li ste vi i dalje, što se pravne forme tiče, njegov menadžer?
"Jesam. Po isteku tog prvog dvogodišnjeg ugovora, dobio sam saglasnost roditelja, koja je pravno neophodna pošto je Radonjić maloletan, da se potpiše još jedan ugovor, takođe na dve godine. I negde na polovini tog novog ugovora pojavili su se problemi. Sve manje smo bili u kontaktu da bih u međuvremenu saznao da je Radonjić potpisao ugovor sa još jednom menadžerskom agencijom koju u Srbiji predstavlja Nikola Damjanac (LIAN Sport, Fali Ramadani, prim. aut.). Na taj način su potpuno prekršeni FIFA propisi. Ne znam zbog čega su se Radonjićevi roditelji, bez kojih tako nešto ne može da se uradi, odlučili na taj korak. I s njima već neko vreme ne mogu da stupim u kontakt. Imali smo vrlo korektnu saradnju, ali…"

Kako ste reagovali?
"Pozvao sam Damjanca i pitao o čemu se radi. Razgovarali smo, ali bez konkretnih zaključaka. U međuvremenu sam još jednom pokušao da porazgovaram s Nikolom, ali nije mi odgovarao na pozive i SMS poruke. I to baš nedavno. Obavestio sam nadležne organe o problemu. U Radonjića sam uložio mnogo i nije poenta toga da li će se vratiti nazad i isplatiti u bilo kojem materijalnom smislu, već želim da javnost bude svesna kakve se situacije, između ostalog, događaju u menadžerskom poslu. Video sam da se priča da će u Romu. U tome ima istine, ali ću takođe preko svojih advokata obavestiti italijanski klub da Nemanja ima ugovor i sa mnom."

Da li ste spremni da i javno priložite svu neophodnu dokumentaciju ukoliko bude potrebno?
"Apsolutno. Papiri su na mojoj strani bez sumnje. I želim još jednom da naglasim – nije stvar zarade i novca, već ličnog angažmana i zalaganja. Ukoliko nekome pružite sve što je u vašoj moći i zauzvrat dobijete da vam se radi iza leđa na pokvaren način, prosto ste primorani da idete do kraja i zaštitite sopstveni integritet kao čoveka i profesionalca. Fudbalske menadžere svi smatraju bogatim i bezobzirnim. To je posao kao i svaki drugi, svakako da nas ima raznih, ali kategorija kojoj pripadam trguje s fudbalerima u nameri da im obezbedi što zdraviji angažman, jer će tako i naš posao biti na dobitku. Mada, verujte mi da posle skoro 20 godina u ovom poslu ozbiljno razmišljam da se povučem. Vreme se u dobroj meri promenilo nagore", zaključio je Dušan Milojević.

Što se tiče Partizana, jasno je da je Radonjić izgubljen i da će crno-beli od njega dobiti jedino propisano FIFA obeštećenje (nekoliko stotina hiljada evra), a klub trenutno ima problema i s Danilom Pantićem, koji je takođe odbio da potpiše profesionalni ugovor. Treći član "klase 96" Andrija Živković jedini je potpisao ugovor i trenutno je jedan od najboljih članova seniorskog tima.

Više o ovoj priči, kao i o tome ko su trenutno najuticajniji menadžeri u Srbiji i Evropi, kako se uzimaju provizije od klubova, ko radi pošteno, a ko ne poštuje pravila... čitajte u magazinu MOZZART Sport koji izlazi u petak 11. oktobra, i možete ga kupiti u svim MOZZART kladionicama.

(Foto: MN PRES)


tagovi

Dušan MilojevićFali RamadaniFalji RamadanimenadžeriNemanja RadonjićNikola DamjanacFK PartizanRomaSerija ASrbijaSuperliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara