""
""

FINALE LIGE ŠAMPIONA: Na kraju uvek pobede Nemci...

Vreme čitanja: 6min | sub. 25.05.13. | 11:57

Na legendarnom Vembliju Borusija Dortmund i Bajern igraju finale 58. izdanja Lige šampiona. Po četvrti put u istoriji borbe za najvredniji trofej sastaju se dve ekipe iz iste zemlje. Posle španskog (2000), italijanskog (2003) i engleskog (2008), sada imamo nemačko finale.

Bundes spektakl! Iako je većina stručnjaka, ali i običnih fudbalskih zaljubljenika, "tipovala" finale Barselone i Real Madrida, na odavno rasprodatom londonskom Vembliju (20.45 – TV RTS i Arena sport), na završnoj svečanosti 58. izdanja Lige šampiona (nekadašnji KEŠ), snage će u borbi za evropsku krunu odmeriti Borusija Dortmund i Bajern!

Tek četvrti put u istoriji najkvalitetnijeg klupskog takmičenja na planeti, u finalu će se sastati klubovi iz iste zemlje. Posle španskog duela 2000. (Real Madrid – Valensija), italijanskog 2003. (Milan – Juventus), te engleskog 2008. (Čelsi – Mančester Junajted), sada ćemo biti svedoci i "svenemačkog obračuna", između Dortmunda i Minhena, dva grada udaljena tačno 477 kilometara.

Izabrane vesti

Sa četiri krune Bajern je jedan od najuspešnijih timova svih vremena, ali su Bavarci i pet puta pognutih glava napuštali bunjište nakon velikog finala i to dva puta u poslednje tri godine: 2010. poraženi su od Intera, 2012. na svom stadionu u Minhenu od Čelsija na penale. Povrh svega, fudbaleri i navijači giganta sa Alijanc Arene na titulu čekaju još od 2001.

Na drugoj strani, dortmundska Borusija je samo jednom zaigrala u finalu 1997. protiv Juventusa i odmah je osvojila krunu. Sada, posle 16 godina, popularni Milioneri imaju priliku da u Londonu ponove podvig koji su načinili, ni manje ni više, nego u – Minhenu!

Dva velika rivala su do sada odigrala ravno 100 takmičarskih mečeva, a tradicija je apsolutno na strani Bajerna koji je zabeležio 45 pobeda, naspram 26 slavlja Borusije, dok je 29 mečeva završeno remijem. Međutim, u jedinom odmeravanju snaga na evropskoj sceni, u sezoni 1997/1998. ekipa iz Dortmunda je bila uspešnija pošto je posle 0:0 u Minhenu, na svom Vestfalenu, golom Švajcarca Šapuize, slavila sa minimalnih 1:0.

Finale na Vembliju biće peti duel Borusije i Bajerna ove sezone. Bavarci su dva puta pobedili, uz dva neodlučena ishoda. Prvo su pred nosom Milionera uzeli Superkup, zatim ih izbacili i iz Kupa Nemačke, dok su u prvenstvu zabeležena dva remija. Poslednji u meču maltene revijalnog karaktera, 4. maja, samo par dana pošto su obe ekipe izborile plasman u veliko finale! 

Bajern je bez ikakve dileme najuspešnija ekipa na celoj planeti u 2013. Bavarci su od početka godine na 25 zvaničnih susreta "upisali" čak 23 trijumfa, uz samo jedan remi (već pomenuti s Borusijom) i jedan poraz (od Arsenala u revanšu osmine finala Lige šampiona). O formi čete Jupa Hajnkesa najbolje govori podatak da su četvrtfinale i polufinale "pregazili" sa četiri pobede u isto toliko mečeva i to bez primljenog gola, sa gol-razlikom 11:0. Eliminisavši i ponizivši prvo Juventus, a zatim i Barselonu!
"Ako ponovimo igru kao protiv Barselone, dileme neće biti", jasan je as Bajerna, Francuz Frank Riberi.

Sa druge strane, Dortmund je posle preživljenog pakla u Madridu protiv Reala, sve podredio Vembliju, pa ne čudi što su četiri poslednja susreta bez pobede (0-2-2). Međutim, mnogo više od nešto slabijih rezultata, trenera Milionera Jirgena Klopa brinu povrede Humelsa i Gecea, a njih dvojica će do poslednjeg trenutka biti pod znakom pitanja. Manjih problema ima i njegov iskusniji kolega sa druge strane, Jup Hajnkes, jer je zbog teže povrede ligamenata kolena ponovo na duže vreme ostao bez defanzivca Badštubera.

Obojica stručnjaka su u pripremi meča pribegli nekim svojim "cakama" i vidovima motivacije. Hajnkes je celu ekipu odveo na svoje seosko imanje, na svojevrsni „tim bilding“, dok je Klop pulenima pokazivao slike igrača Barselone posle svakog datog gola, pošto smatra da se niko toliko ne raduje i ne uživa u fudbalu kao Katalonci.

Pored Hajnkesa – koji bi mogao da postane tek četvrti trener u istoriji koji je osvajao evropsku krunu sa dva različita tima (1998. slavio sa Real Madridom), a inače je na izlaznim vratima u Bajernu, pošto stiže Pep Gvardiola – u centru pažnje će biti mladi plejmejker Dortmunda Gece, momak koji će već za desetak dana zadužiti dres Bajerna. Njegovim stopama lako bi mogao da krene i prvi strelac Milionera Robert Levandovski. Sjajni Poljak je postigao 10 golova ove sezone na evropskoj sceni i sa još dva u finalu eventualno bi mogao da dostigne na čelu liste strelaca i Portugalca Kristijana Ronalda.

Minhenski Bajern ne samo što ima priliku da stigne do pete evropske titule, nego i do triple krune, pošto je već osvojio Bundesligu, a očekuje ga i finale nacionalnog kupa. Teoretski, s novim trenerom Gvardiolom, u drugoj polovini godine Bavarci bi mogli da pokušaju da izjednače podvig Barselone iz 2009, kada su Katalonci uzeli svih šest titula. Baš s Pepom na klupi!

Pred subotnji veliki okršaj mnogi se pitaju zašto je za sedište izabran London koji je ugostio i finale pre dve sezone. Ipak, UEFA je bila blagonaklona prema Ostrvljanima i podarila im meč sezone u godini kada slave vek i po od nastanka nacionalnog saveza. Ujedno će to biti i sedmo finale na Vembliju posle fešti viđenih 1963, 1968, 1971, 1978, 1992. i 2011.

Oba kluba su od UEFA dobila po 25.000 ulaznica, što nikako nije moglo da podmiri „apetite“ navijača spremnih da prevale oko 550 kilometara koji ih dele od Londona, pošto je Borusija, na primer, dobila čak 500.000 trebovanja! Cene ulaznica su se u regularnoj prodaji kretale od 60 do 330 funti, a trenutno se još mogu naći samo na crnom tržištu, uglavnom preko interneta i to za sumu od skoro 1.000 engleskih funti! Među navijačima Bajerna i Borusije biće i premijerka Nemačke i prva dama Evrope Angela Merkel, dok će 45.000 fanova Bavaraca duel pratiti preko velikog video-bima na Alijanc Areni.

Na ruku ni jednima ni drugima neće ići promenljivi vremenski uslovi, pošto meteorolozi najavljuju temperaturu od desetak stepeni, moguću kišu, kao i pojačani vetar. Prohladno će biti fudbalerima, ali i glavnom arbitru, 41-godišnjem Nikoli Ricoliju kojem je pripala čast da vodi veliko finale. Grb FIFA nosi od 2007, sudio je finale Lige Evrope 2010, kao i tri utakmice na EURO 2012. u Poljskoj i Ukrajini.   

Za kraj, još malo istorije i statistike: u prethodnih 57 finala, šampiona su četiri puta odlučivali produžeci, a čak 10 puta penali. Na evropskoj sceni Borusija je "bezgrešna" na penal ruletu sa skorom 2-0, dok je Bajern slavio četiri puta, ali je i izgubio najvažniji meč – prošlogodišnje finale usred Minhena.

Borusija ili Bajern? Jedno je sigurno, uživanje je zagarantovano. Fudbal, kobasice i pivo. 

REKORDI


* Real Madrid je rekorder sa devet titula
* Čak 13 šampiona je stiglo do titule bez poraza, među njima i Crvena zvezda
* Milan je jedini grad koji ima dva kluba evropska prvaka: Milan i Inter
* Madridski Real je rekorder sa pet uzastopnih titula (1956–1960)
* Poslednji koji je odbranio krunu bio je Milan – 1989. i 1990.
* Samo dva tima su osvojila titulu bez stranaca: Seltik 1967. i Real 1966.
* Samo šest klubova je uspelo da u istoj sezoni osvoji evropsku titulu i domaće prvenstvo i kup: Seltik (1967), Ajaks (1972), PSV Ajndhoven (1988), Mančester Junajted (1999), Barselona (2009) i Inter (2010)
* Fransisko Hento (Real Madrid) jedini je igrač sa čak šest titula
* Bob Pejsli je jedini trener sa tri titule (Liverpul 1977, 1978. i 1981)
* Klarens Sedorf je jedini osvojio titule sa tri različita tima (Ajaks, Real i Milan)
* Samo Munjoz (R. Madrid), Ančeloti (Milan) i Gvardiola (Barselona) uspeli su da osvoje titule sa istim klubom i kao igrači i kao treneri
* Hicfeld, Hapel i Murinjo su jedini treneri šampioni sa dva različita tima

ŠAMPIONI


9 titula        Real Madrid
7 titula        Milan
5 titula        Liverpul
4 titule        Barselona, Bajern, Ajaks
3 titule        Inter, Mančester Junajted
2 titule        Benfika, Juventus, Notingem Forest, Porto
1 titula        Čelsi Seltik, Hamburger, Steaua, Marselj, Fajenord, Aston Vila, PSV, Crvena zvezda, Borusija Dortmund

 


tagovi

Bajern MinhenBorusija DortmundEvropaLiga šampionaNemackaVembli2013

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara