""
""

EVROPA SUDILA KO JE BOLJI: Očajna Primera, bravo za Italijane i Nemce, Junajted nada Engleske

Vreme čitanja: 5min | pet. 22.02.13. | 17:21

Najveća nada španskog klupskog fudbala je Levante, Nemci dominiraju Ligom šampiona, a Rusi i Englezi Ligom Evrope, crno proleće za ukrajinski i holandski klupski fudbal

 

Izabrane vesti

Koja je liga najjača o tome se može diskustovati  i uvek povlačiti argumenti nekome odgovaraju, a nekome ne. Zbog toga je možda i najbolji sud za tu debatu, onaj evropski. Učinak klubova iz najjačih liga u evro-kupovima.

Iza nas su prvi meče osmine finala Lige šampiona, kao i završeni dvoboji u šesnaestini finala Lige Evrope. Dovoljno da već može da se podvuče neka crta i napravi neki presek.

KATASTROFA ŠPANSKE PRIMERE

Sigurno da su najveće razočraenje Španci i njihova Primera. Šta više, ovo bi mogla da bude najgora sezona za španski klupski fudbal u poslednjih par decenija. Podsetimo da su prošle godine imali dvoje polufinalista Lige šampiona i čak dva tima u finalu Lige Evrope. Ali u ovoj sezoni doživljavaju fijasko.

Sva četiri tima su im se jesenas plasirala u osminu finala Lige šampiona, ali su sada sva četiri na rubu eliminacije. Jer svi njihovi rivali imaju makar jedan procenat šansi više za prolaz u četvrtfinale.

Od najavljenog El Klasika u Ligi šampiona, izgleda da neće biti ništa jer se i Barsa i Real nalaze u teškoj situaciji. Prvi put posle šest godina postoje realne šanse u osmini finala ispadnu oba iberijska giganta.

Katalonci su poraženi u Milanu sa 2:0 i nalaze se u teškoj situaciji iako će biti izraziti favoriti u revanšu. Ali, retko kada su kod kuće uspevali da nadokande prednost rivala od dva gola. Čak su u revanšima na svom terenu igrali slabije nego u prvim mečevima. Tako su ih eliminisali i Inter i Čelsi, a umalo i Arsenal pre par godina, ali Bentdner nije umeo da primi loptu u stopostotnoj šansi. Na ruku im ne ide ni činjenica da je Milan samo jednom u klupskoj istoriji ispao u revanšu, a da je u prvom meču slavio 2:0 na San Siru (protiv Bordoa 1996. godine). Pogotovo se loše Katalonci snalaze protiv katanaća, što su ranije bili i Murinjovi i Di Mateovi recepti za uspeh. Naravno, Mesi i drugovi možda saspu i pet komada u mrežu Abijatija, ali kako sada stvari stoje, teško će to ići...

Real je u nešto povoljnijoj situaciji, ali mora za zablista na Old Trafordu što nije lako. Crveni đavoli imaju prednost gola u gostima, a na svom terenu uvek igraju bolje i ofanzivnije. U ovom momentu su kvalitetniji tim od Madriđana i samo neka ludo dobra partija Kristijana Ronalda može da spasi Murinja. Izgleda da će Kraljevići posle dva uzastopna polufinala opet zastati u osmini finala gde su neprekidno ispadali od 2005. do 2010. godine.

U daleko najgoroj situaciji je Valensija koja je u prvom meču na svom terenu poražena od PSŽ sa 1:2. Njih su mnogi već otpisali i samo ih čudo na Parku Prinčeva može spasiti. PSŽ je bolja ekipa, imaju trenera koji je majstor za nokaut fazu takmičenja i ovde čini se nema mnogo dilema.

Možda i najbolje šanse ima onaj od koga su Španci najmanje očekivali – Malaga. Andalužani su poraženi u Portu minimalcem, što i nije tako loš rezultat. Ali, Portugalci su iskusnija i kvalitetnija ekipa, tako da i Malaga hoda po ivici ambisa.

Katastrofa Španaca se prenela i na Ligu Evrope. Atletik Bilbao se obrukao u grupnoj fazi takmičenja. Atletziko Madrid je doživeo šokantnu eliminaciju u 1/16 finala od rubina, a jedini je obraz osvetlao skromni Levante koji bi vrlo lako mogao da bude ejdini predstavnik Primere u završnici evro-kupova.

ENGLEZI SVE SLABIJI, POVRATAK ITALIJANSKIH GIGANATA, NEMAČKA LIGA ŠAMPIONA

Englesku Premijer ligu bije glas najjače na svetu, ali čim pređu Lamanš, Englezi ne pokazuju da su bolji od ostatka Evrope. To važi za njihove igre u Ligi šampiona ove sezone. Pomenuli smo da je Mančester Junajted u prednostI i on je najveća nada Ostrvljanja. Arsenal je već prežaljen posle bavarske lekcije. Stvar su izvukli predstavnici u Ligi Evrope. Totenhem, Čelsi i Njukasl su među 16 najboljih. Ali, da napomenemo da su i Totenhem i Čelsi u psolednjim sekundima mečeva obezbedili plasman dalje. Još ranije, Čelsi je ispao iz Lige šampiona, a Mančester Siti u istoj fazi bukvalno obrukao Englesku.

Ako su Španci i Englezi neprijatno izennadili, onda su Italijani odigrali iznad očekivanja. Udineze je još letos ostao bez Lige šampiona u kvaligfikacijama, ali su Milan i Juventus pokazali da su velikani. Juve se izvukao kroz tešku grupu, a onda su demolirali Seltik i već su u četvrtfinalu. A, šta tek reći za Milanovu pobedu nad Barselonom? Mimo svih očekivanja sada su im šanse za prolaz dalje sigurno 60 odsto. Veliki povratak italijanskog fudbala! U Ligi Evrope odlično guraju Inter i Lacio koji su obezbedili plAsman među 16 najboljih bez mnogo problema. Jedino je Napoli udario šamar italijanskom fudbalu zbog fijaska protiv Plzena. Udineze je zakazao i grupnoj fazi Lige Evrope.

I Bundesliga zvecka oružjem. Bajern je demonstrirao silu nad Arsenalom i odradio sav posao. A, vrlo lako bi mogli da im se prodruže i Borusija i Šalke. Milioneri su favoriti da u revanšu eliminišu Šahtjor, jer su bili bolji i u prvom meču, a Šalke je u Istanbulu izvukao odličnih 1:1. Posle dugo, dugo vremena, mogli bi da vidimo tri bundesligaša u četvrtfinalu Lige šampiona.

Ali, zato Nemcima ne ide u Ligi Evrope gde su svoje učešće završili Hanover, Borusija Menhengladbah i Bajer Leverkuzen, a mimo svih očekivanja dalje je prošao slabi Štutgart.

RUSIMA LEŽI LIGA EVROPE, CRNO PROLEĆE UKRAJINACA I HOLANĐANA

Strašan posao su odradili ruski klubovi u Ligi Evrope, kada već nisu mogli u Ligi šampiona gde su Zenit i Spartak odigrali ispod nivoa. Zenit se konsolidovao i u drugom po kvalitetu evro kupu eliminisao slavni Liverpul. Rubin je napravio senzaciju protiv madridskog Atletika, a Anži opravdao silne milione eliminacijom Hanovera. Inače, russki timovi su uvek imali uspeha u ovom takmičenju, pošto su ga CSKA i Zenit osvajali, pa je ovo takmičenje baš po njihovoj meri.

Rusi su možda i dokazali da su jača liga od francuske. Jer osim PSŽ koji je na pragu četvrtfinala Lige šampiona, Francuzi nemaju ozbiljan tim. Samo je Bordo uspeo nekako da se dokopa osmine finala Lige Evrope. Sekundi su delili Lion od istog podviga. Premalo za ligu koju godinama smatraju petom po kvalitetu na Starom kontinentu.

Katastrofalno je proleće počelo i za Ukrajince. U Ligi Evrope su poispadali Dinamo Kijev, Dnjipro i Metalist, a crno se piše i Šahtjoru u Dortmundu.

Portugalci na nekoj standardnoj meri, pošto Porto ima dobre šanse za četvrftinale Lige šampiona, a Benfika je među 16 najboljih u Ligi Evrope.

Na kraju: crno proleće za holandski klupski fudbal. Jedini predstvanik Lala, amterdamski Ajaks je ispao od Steaue na penale...

Ujedno Steaua je jedini „preživeli“ predstavnik Balkana u Evropi. Toliko o fudbalu na ovim prostorima. 

Piše: Aleksandar Gligorić
aleksandar.gligoric@mozzartbet.com


tagovi

AjaksAnži MahačkalaArsenalAtletiko MadridBajer LeverkuzenBajern MinhenBenfikaBordoBorusija DortmundBorusija MenhengladbahČelsiDinamo KijevDnjiproEngleskaEredivizijaEvropaFrancuskaHolandijaInterItalijaJuventusKristijano RonaldoLacioLevanteLiga 1Liga EvropeLiga šampionaLionel MesiLiverpulMalagaMetalistMilanNapoliNemackaOlimpik LionPari Sen ŽermenPortoPortugalPremijer ligaPrimeraReal MadridRubin KazanjRumunijaRusijaŠahtjor DonjeckSerija AŠpanijaSteauaStutgartUkrajinaValensijaŽoze Murinjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara