""
""

EP U19: Drulovićevi Orlići nadigrali Turke, polufinale na tacni!

Vreme čitanja: 3min | sub. 20.07.13. | 18:01

Srbija na startu šampionata Evrope slavila sa 2:1 i već za tri dana ima priliku da obezbedi plasman među četiri najbolja tima na turniru ukoliko savlada Gruziju

Bravo Orlići! Tako se igra i bori za dres Srbije!

Omladinska reprezentacija naše zemlje ostvarila je pobedu na startu Evropskog šampionata u Litvaniji i napravila ogroman korak ka plasmanu u polufinale! Izabranici Ljubinka Drulovića savladali su favorizovanu selekciju Turske rezultatom 2:1 i u narednom meču protiv Grizije (23. jul) igraće za prolaz među četiri najbolja tima na turniru.

Izabrane vesti

Golove za Srbiju postigli su Andrija Luković u 17. i Aleksandar Mitrović u 54. minutu utakmice. Pogodak za Tursku delo je Nijaza na dva minuta pre kraja.

Ono što pored rezultata zaista raduje jeste odnos prema igri i nacionalnom grbu. Svi, od prvog do poslednjeg kojima je selektor ukazao šansu borili su se kao lavovi, trčali gotovo nenormalno za naše standarde i na kraju potpuno zasluženo slavili.

U prvih 45 minuta viđen je vrlo kvalitetan fudbal. Igralo brzo, precizno, žustro... U takvim uslovima naši momci snašli su se odlično i već u 17. minutu uspeli da povedu. Perfektan centaršut Golubovića sa desne strane, na pravom mestu našao se Luković i turskom golmanu nije bilo spasa - 1:0

Tek tada borba se potpuno rasplamsala. Orlići su nastavili da napadaju i stvaraju šanse, ali pretili su i Turci. Ogromnu šansu da povedu sa 2:0 naši momci imali su u 22. minutu, kada je vezista Vojvodine Milinković-Savić pokušao da iskoristi kiks golmana Pirija, koji je bio daleko od mreže. Gađao je sa skoro 40 metara, ali je lopta naglo promenila pravac i umesto mreže pogodila stativu. 

Odmah potom rival je uzvratio brzom kontrom. Igrao se 24. minut kada je golman Rajković odbranio jedan udarac, ali mu se lopta izmigoljila iz ruku i krenula ka golu. Odlični čuvar mreže opružio se koliko je dugačak i sa uspeo da je izbaci sa linije. Bilo je malo dileme da li je u pitanju pogodak, međutim, sudija je ostao nem i pokazao da se igra nastavi i pored toga što su se Turci bunili. 

Do kraja prvog dela još jedna šansa za naš tim. Prodorni Đurđević sjajno je prevario čuvara, ušao u šesnaesterac, ali je njegov udarac završio iznad gola.

Srbija je odlično počela i drugo poluvreme i nagrada je stigla u 54. minutu. Strelac prvog gola Luković centrirao je sa leve strane, a Mitrović manirom vrhunskog golgetera pogodio za 2:0.

Turska sve do samog finiša nije uspela da izvrši pritisak koji joj je bio potreban i naš tim je rutinski čuvao prednost od dva gola. U tom periodu vezisti Milinković-Savić i Maksimović odrađivali su veliki posao na sredini terena, a štoperi Veljković i Filipović bili vrlo pouzdani. Sve što su Turci uspeli da urade bilo je nekoliko pokušaja posle kornera i nakon centaršuteva iz dubine.

Tek kada je našim defanzivcima pomalo opala koncentracija favorizovani rival uspeo je da dođe do šanse i gola. Rezervista Nijaz ubacio se u šesnaesterac, dobio je odličnu loptu i iz prve opalio. Rajković nije imao šanse da odbrani. Bilo je to 2:1.

Usledili su izmene selektora Drulovića. Naši momci uspeli su da obore ritam, sačuvaju loptu i praktično rutinski odrade poslednjih nekoliko minuta za prva tri boda na Evropskom šampionatu.

Orliće u drugom kolu očekuje presudan meč u borbi za plasman u drugu rundu. Za tri dana sastaju se sa Gruzijom, koja je objektivo najslabiji tim u grupi i u slučaju pobede faktički će prolaz u polufinale biti obezbeđen. U tom slučaju, duel sa prvim favoritom turnira Francuskom u trećem kolu ne bi imao toliku važnost. Preciznije, odlučivaće samo o prvaku grupe B.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

SRBIJA - TURSKA 2:1 (1:0)

Strelci: 1:0 – Luković u 17, 2:0 – Mitrović 54, 2:1 – Nijaz u 88.
Stadion u Marijampolju.
Gledalaca: 1.000.
Sudija: Majkl Oliver (Engleska).

SRBIJA: Rajković, Golubović, Filipović, Veljković, Antić, (od 67. Urošević),
Milinković-Savić, Pavlovski (od 89. Vojvodić), Luković, Maksimović,
Đurđević (od 90. Meleg), Mitrović.

TURSKA: Onurcan Piri, Durmuš, Čalik, Tufan, Učan, Šahin, Četin,
Čoškun (od 82. Given), Bakiš (od 54. Nijaz), Jilmaz, Ajdin (od 46. Deniz).

(foto: MN Press)


tagovi

Evropsko prvenstvo U19orlićireprezentativni fudbalSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara