"ENGLEZI HOĆE KAO NEMCI"
"ENGLEZI HOĆE KAO NEMCI"

Engleski navijači u glas: Hoćemo da navijamo stojeći! (ANKETA)

Vreme čitanja: 2min | uto. 17.02.15. | 16:51

Istraživanja pokazuju da 96 odsto navijača u Mančesteru priželjkuje da stajanje na tribinama ponovo bude uvedeno na stadione u Premijer ligi

ENGLEZI HOĆE KAO NEMCIIstraživanje koje su izvršili mančesterski mediji, pokazalo je da velika, ogromna većina ljubitelja fudbala, želi na stadionima da stoji. Svi se slažu da sedenje donekle ubija atmosferu jer vas sprečava da bude emotivni kao što bi inače bili. Svima je jasno koliko je velika strast za fudbalom na Ostrvu, kao i da se najzagriženija fudbalska publika preselila u pabove sa stadiona, što zbog striktnih pravila, što zbog preskupih karata.

Aston Vila je voljna da eksperimentiše sa jednim delom tribina, na kojima bi navijači Vile mogli da stoje, ali svakako dozvola prvo mora da stigne sa vrha Premijer lige. Kako u britanskom Zakonu ne postoji nijedna regulativa koja izričito zabranjuje stajanje na sportskim priredbama, pa možemo da zaključimo da je jako blizu izvršenja ova ideja, s obzirom da su gotovo svi klubovi Premijer lige složni da bi trebalo udovoljiti navijačima.

Izabrane vesti

U Nemačkoj su odavno uvedena sedišta koja mogu da se takoreći podignu, te da zona u kojoj se nalaze postaje zona za stajanje. Klubovi u Bundesligi forsiraju stajanje u domaćim takmičenjima, dok u Evropi moraju da spuste stolice, u skladu sa propisima UEFA.

Godine 1989. dogodila se tragedija na stadionu Hilsboro u Šefildu, na polufinalu FA kupa između Notingem Foresta i Liverpula, kada je u stampedu usled ogromnog broja navijača na stadionu, poginulo 96 navijača Liverpula. Od tada je izričito zabranjeno stajanje na terenima u Engleskoj, pa se postavlja pitanje, da li u Premijer ligi žele da evociraju uspomene na ovaj način, i da li bi da izazivaju sreću vraćanjem na staro.

SCENE SA HILSBOROASedenje je postalo obavezno od starta sezone 1994/1995, i ne samo što se tiče sedišta, već se na utakmicama Čempionšipa i Premijer lige uopšte ne sme stajati. Delom zbog bezbednosti, delom zbog toga što ako neko ustane, automatski smeta navijačima koji su iza njega, a sede.

Jedina stvar koja ne ide na ruku navijača jeste činjenica da će uvođenjem stajanja pojeftiniti karte, a i sami možete zamisliti koliko će se teško vlasnici premijerligaša odreći novca koji uzimaju od prodaje karata.

Šta vi mislite?

(FOTO: Action Images)


tagovi

Premijer liganavijačiHilsboroEvropaEngleska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara