"Didije Drogba"
"Didije Drogba"

Drogba otkrio tajne Stamforda: Kako je Skolari hteo da ga otera zbog Adrijana? Ko je krojio tim za čudo u Barsi? Zašto je Roben promašio penal?

Vreme čitanja: 4min | sre. 18.11.15. | 18:53

U izboru navijača najbolji igrač u istoriji Plavaca u biografiji progovorio o tome šta se sve na Stamfordu dešavalo kada se kamere isključe

Didije DrogbaJedan od omiljenik likova fudbalskog sveta u 21. veku. Igrač koga su “njegovi“ dizali na nivo božanstva, dok su svi ostali mogli samo da se poklone pred čovekom koji je tokom cele karijere bio sinonim za golove. Ali ni Didijeu Drogbi nije uvek bilo lako. Malo je poznato, ali 2009. godine Luiz Felipe Skolari je bio rešen da ga otera iz Čelsija kako bi na Stamford Park doveo Adrijana. O tome, ali i o mnogim drugim zanimljivostima iz bogate karijere velikan iz Obale Slonovače progovorio je u biografiji pod naslovom "Posvećenost" čije delove je počeo da objavljuje Sportsmejl.

Englezi su se, naravno, fokusirali na Drogbin period u Čelsiju. Sve je počelo 2004, Didijeu je bilo već 26 godina, a iza njega sjajna sezona u Marselju. Žoze Murinjo tek je preuzeo dirigentsku palicu i isprsio se za 24.000.000 funti. Dovoljno da Plavci pobede u trci sa Njukaslom i Liverpulom. Sam Drogba, sada deluje gotovo nestvarno, nije baš bio upućen gde dolazi.
"Primetio sam visokog, snažnog momka, koji je izgleda veoma mlado da sam pomislio da je iz rezervnog tima. Mislio sam da su ga doveli da sakupi malo iskustva iz seniorskog tima. Pred kraj treninga pitao sam jednog igrača ko je ovaj mladić. ’Kapiten. Džon Teri’, odgovorio je. Nisam ga ni prepoznao".

Izabrane vesti

Ubrzo je Drogba mogao da upozna i drugu ikonu Stamforda - Frenka Lamparda. Upravo ga je on ubedio da posle dve ne baš briljatne sezone, u poređenju sa onom iz Olimpika, nastavi u Čelsiju. Mediji su ga razapinjali, govorili da prečesto simulira... Tada je stigla prva SMS poruka od Lamparda.
"On je jedini zaslužan što sam ostao. ’Zdravo DD’, napisao je. ’Nadam se da ostaješ, jer moramo da zajedno osvojimo i Premijer ligu i Ligu šampiona’".sa Skolarijem na ratnoj nozi

Šest godina kasnije to se i desilo. A malo je nedostajalo da ne bude te evropske krune iz 2012. Tri sezone ranije Luiz Felipe Skolari je imao ideju da otera Drogbu. Štaviše, na sastanku pred januarski prelazni rok 2009. jasno mu je rekao da slobodno potraži novi klub, jer Skolari umesto njega u napadu Čelsija vidi Adrijana. Drogbi je poručio da više nikada neće zaigrati za Čelsi.
"Prvo što sam uradio je što sam pozvao telefon gospodina Abramoviča i preko jednog njegovog pomoćnika objasnio o čemu se radi. Jasno su mi rekli: ’Ne, ne ideš nigde. Ko ti je rekao da ideš?’".

Početkom februara 2009. Skolari je dobio otkaz. Adrijano nije stigao, ali je na zimu 2011. Drogba dobio žestoku konkurenciju u navali. Čelsi je za 50.000.000 funti kupio Fernanda Toresa.Taj transfer i dalje je sinonim za promašenu investiciju, ali Drogba staje u Toresovu odbranu.
"Uz svo dužno poštovanje prema Liverpulu, ali u tom klubu Stiven Džerard i Fernando Tores su bili kraljevi. U Čelsiju smo imali 22 kralja", prisetio se Drogba.penali srećni za Plavce

Zaista je tako bilo. I manifestovalo se na više načina. Pa i na taj način što su i igrači imali pravo glasa u sastavljanju taktike. Najblaže rečeno. Revanš polufinala sa Barselonom u pohodu na evropsku krunu najbolji je primer. Džon Teri je pocrveneo, Barselona vodil sa 2:0 pre no što je Ramires u smiraju prvog poluvremena vratio Čelsi u život. Sa golom u gostima Plavci su imali rezultat koji ih vodi dalje. Ali način na koji su na kraju stigli do 2:2 u sudijskoj nadoknadi nije osmislio Roberto Di Mateo. Malo ko bi pogodio ko je tu bio idejni tvorac senzacionalnog iznenađenja...
"Igrači su preuzeli odgovornost. Trener je baš govorio Branislavu Ivanoviću da pređe na mesto štopera, a onda je Žoze Bosingva rekao: ’Ne, ne. Ja ću da igram centralnog beka’. Nastavio je dalje, govorio šta misli gde bi drugi igrači trebalo da stanu. Sećam se da sam rekao da mi je svejedno. ’Mogu i levog beka ako treba’. Napadač nam svejedno nije bio potreban".

Barselona je 45 minuta kampovala pred golom Čelsija. Sa Bosingvom na mestu štopera nije vredelo. Ali pravi izazov je tek čekao Di Mateove izabranike. U finalu moćni Bajern i to na minhenskoj Alijanc areni. Sabili su Bavarci Čelsi u 16, a Tomas Miler je u 83. minutu pogodio za 1:0...
"Dok sam postavljao loptu na centar u sebi sam govorio: ’Ne, ne, ne’. Onda mi je prišao Huan Mata, bilo mu je tada 24 godine... ’Ne, Didije. Moraš da veruješ. Moraš da veruješ’".

U 88. minutu Huan Mata je izveo korner, Drogba je bio najviši u skoku i izjednačio.
"Samo gledaj, sad dajemo gol", prisetio se Drogba šta je David Luiz govorio Bastijanu Švajnštajgeru pre no što je korner izveden.

Iskusniji tim Čelsija znao je kako da u glave protivnika unese crva sumnje. Isto se desilo i tokom penal serije. Tada su Drogba i Lampard "zaskočili" bivšeg saigrača Arjena Robena.
"Arjene, nemoj! Ti si Čelsijev. Ne smeš to da uradiš! Nemoj! Uostalom, svi znamo gde ćeš da šutiraš... Definitivno smo uspeli da mu uđemo u glavu. Njegov šut je bio slab. Petr Čeh je odbranio", prisetio se Drogba.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Žoze BosingvaPremijer ligaLuiz Felipe SkolariHuan MataFernando ToresEvropaEngleskaDidije DrogbaČelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara