"Luj van Gal i Herman Gerland"
"Luj van Gal i Herman Gerland"

Dovedeni su Falkao, Di Marija, Šo, Blind i Roho, ali Van Galu najviše fali Herman Gerland

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.09.14. | 17:39

Pomoćnik trenera Bajerna je bio iza svih uspeha nemačkog giganta u poslednjih 13 godina, a on je čovek koji je holandskom stručnjaku rekao – ’Kros, Alaba i Badštuber’

Luj van Gal i Herman GerlandMančester junajted je ovog leta napravio ostrvske Galaktikose, ali nikako da se sve kockice slože i Crveni đavoli i dalje nisu strah i trepet u Premijer ligi. Zbog odlaska Danija Velbeka na Old Traford stižu optužbe da je klub odustao od svog identiteta jer je pustio dete kluba da ode, a produkti akademije fudbala su bili zaštitni znak ovog velikana. Ipak, Luj van Gal je šansu dao nepoznatom defanzivcu Tajleru Bleketu, a mladić nije uspeo da opravda poverenje holandskog stručnjaka pa je već skrivio nekoliko golova u ligi, pritom i Adnan Januzaj i dalje dobija odličnu minutažu iako za godinu dana nije pokazao da može da napravi razliku.

Izgleda da je ono što je Junajtedu trebalo pored kupovine Anhela di Marije, Radamela Falkaa, Luka Šoa i drugih skupih igrača – Herman Gerland. Nemački asistent trenera je u pozadini svakog uspeha minhenskog Bajerna u poslednjih 13 godina, od Hicfeldove preko Van Galove do Gvardioline ere.

Izabrane vesti

Luj van Gal je pokupio lovorike da je izbacio Tonija Krosa, Holgera Badštubera i Davida Alabu, a holandski stručnjak je otkrio da mu je upravo Gerland rekao ko vredi u fudbalskoj školi Bajerna.
„Kada odem u novi klub uvek želim da zadržim jednog trenera koji je bio sa timom i u prethodnom periodu, a u Bajernu je to bio Herman Gerland. On je i dalje asistent Gvardioli. A i ja sam ga zadržao tada. Ja sam čovek koji uvek želi da zna da šta ima ispod površine, u omladinskim timovima, o igračima koji su talentovani. Onda mi je on rekao ’Miler, Badštuber i Alaba’. On je to rekao. On je čovek koji je rekao da pogledam njih“, rekao je Van Gal.

Ulogu Gerlanda u Junajtedu ima Rajan Gigs, ali koliko je Velšanin bio bolji igrač toliko je – barem za sada – Nemac korisniji na klupi i pokazuje da ima bolje oko za mlade igrače. Zanimljivo, obojica su celu karijeru proveli u jednom klubu, Gigs, naravno, u Junajtedu, a Gerland u Bohumu.

Levonogi fudbaler je u Junajtedu postao legenda, sinonim kluba, mašina za osvajanje trofeja (36), postao vitez, a Gerlandu je najveći uspeh u igračkoj karijeri osmo mesto u Bundesligi sa Bohumom. Skoro odmah po kačenju kopački o klin je postao trener Bohuma, a onda je vodio Nirnberg i amatere Bajerna. Ipak, pravi uspeh je stigao tek kada je preuzeo sporednu ulogu i postao pomoćni trener Otmaru Hicfeldu u Bajernu 2001. godine, a pritom je uporedo vodio i B tim Bavaraca. Od tada je još pet stručnjaka preuzimalo Bajern, menjane su zvezde, miljenici navijača, ali ne i Gerland. Dva puta je sarađivao sa Hejnkesom, u bio je njegov pomoćnik u najuspešnijoj sezoni kluba(2012/13) kada je osvojena tripla kruna.

Herman Gerland i Jup Hejnkes

Čak ni čudni Feliks Magat nije želeo da ga se odrekne, pa ni Jirgen Klinsman, a u glasu Luja van Gala se posebno čuje zahvalnost koju oseća prema Gerlandu. To mu duguju i svi ljubitelji fudbala jer zbog njega možemo da uživamo u potezima Tonija Krosa i Davida Alabe, pa i Holgera Badštubera, ako ga povrede ostave na miru. Pep Gvardiola je napravio revoluciju na Alijanc Areni, promenio stil igre, doveo svoje osoblje, igrače, ali i pored njega na klupi sedi Gerland i daje svoje savete. Tako da ni ne čudi što je Španac šansu dao tinejdžerima Pjeru Hojbjergu i Đanluki Gaudinu.

Otkako Gerland pomaže trenerima Bajerna bavarski gigant je osvojio 23 trofeja! Gigs bi mogao da ga zvrcne i da ga zamoli za neki savet, i da mu kaže šta misli o Bleketu, Januzaju, Vilsonu i drugim nadama Junajteda, sigurno da bi Van Galu onda bilo lakše. 

(FOTO: Action images)


tagovi

Bajern MinhenEngleskaEvropaHerman GerlandLuj van GalNemackaPremijer ligaRajan Gigs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara