"Košarkaši Mega Leksa"
"Košarkaši Mega Leksa"

Došlo je vreme da Evropa upozna klince iz Mitrovice! Da li će Avelino biti inicijalna kapisla za Mega eksploziju?

Vreme čitanja: 5min | uto. 18.10.16. | 11:10

Neka prva stranica evropske istorije bude ispisana - pobedom

Košarkaši Mega Leksa

Došlo doba da se Evropa proba. Ako su osvajanje Kupa Radivoja Koraća i finale Jadranske lige bile nagrade za veliki trud uložen kroz kompletnu prošlu sezonu, onda je debitantski izlazak u Evropu, odnosno Ligu šampiona, ubiranje plodova mukotrpnog rada. Mega Leks nalazi se na istorijskoj prekretnici i okreće jedno novo poglavlje, u nadi da bi isto moglo da bude ispisano - pobedom. 

Izabrane vesti

MOZZART KVOTE ZA MEČEVE LIGE ŠAMPIONA - UTORAK

Niko ne zna šta košarkašku Evropu čeka u novom takmičenju u organizaciji Evropske kuće košarke (FIBA), ali za mlađariju Dejana Milojevića najvažnije je da će se tim prosečne starosti tek nešto manje od 21 godine upoznati sa kontinentalnim vrednostima igre pod obručima. Da vide kako to rade drugi, daleko iskusniji sastavi. A praktično svima u dresovima Mega Leksa biće ovo prvo iskustvo u evropskoj avanturi koja počinje utakmicom protiv italijanskog Avelina (18.30, TV Arena sport). 

MOZZART KVOTE, Mega Leks - Avelino: 1 (3,05), X (15,0), 2 (1,45)

Pored Mega Leksa i Avelina, u Grupi D košarkaške Lige šampiona nalaze se još i nekadašnji evroligaš Strazbur (Francuska), Tenerife (Španija), Ostende (Belgija), Mornar (Crna Gora), Cibona (Hrvatska) i Juventus (Litvanija). Dakle, vicešampiona Jadranske lige čekaju neka nova, ali i neka dobro poznata lica.
"Očekuje nas težak meč, Avelino je jedan od favorita za prvo mesto u našoj grupi. Ova utakmica je velika šansa za našu mladu ekipu da vidimo gde smo u odnosu na najjače evropske ekipe", izjavio je Dejan Milojević.

Da vidimo i to čudo! Počinje Liga šampiona – čast Srbije brane Partizan i Mega (VIDEO)

Mega Leks

I to je upravo ono čemu se nadaju u Megi - da pored preko potrebnog iskustva dođe i do pobede vredne ozbiljne doze samopouzdanja u nastavku sezone.
"Očekuje nas meč protiv Avelina posle nekoliko poraza u ABA ligi, ali i posle dobre igre u poslednjem meču protiv Cedevite. Ulazimo u novo evropsko takmičenje s puno optimizma, gde želimo da pružimo dobre igre i plasiramo se u drugu fazu. Sticajem okolnosti sam pratio igre Avelina prošle sezone. Spadaju i sam vrh italijanske lige, igraju sa dosta stranaca i dobro su popunjeni na svim pozicijama. Očekuje nas veliki ispit protiv odlične ekipe, ali verujem da možemo da dođemo do pobede", istakao je Zagorac.

Avelino se na evropsku scenu vraća posle osam godina. A novi početak i debi u košarkaškoj Ligi šampiona trener Stefano Sakripanti vidi kao priliku da se klub izdigne do nekih novih visina i pokaže kvalitete u, po sopstvenom mišljenju, veoma uzbudljivom takmičenju koje sledi.

Šta Megu čeka na startu evropske avanture? Napadački izuzetno potentna ekipa, s ozbiljnom dubinom u rosteru i snažnim timskim duhom, sposobna da s lakoćom izrešeta protivnika iz više pozicija. U prilog tome govore i brojke! Sa prosekom od 83 poena Avelino komotno leži na drugoj poziciji najefikasnijih timova italijanskog prvenstva, a jedino je Dinamo Sasari sa 85 koševa po meču bolji od tima sa juga Italije.

Da se sve ne završava samo na individualnim akcijama govori i podatak da je Avelino najbolji tim u Italiji po broju podeljenih asistencija - 22 po utakmici! I sve polazi od prekaljenog Markisa Grina (34), lika dobro poznatog u jadranskoj košarci, pošto je 2012. godine nosio dres Cedevite. Nekadašnji reprezentativac Makedonije iza sebe ima bogatu karijeru, a gde god da je igrao ostavljao je jak utisak, kao igrač sa ozbiljnom vizijom i pregledom igre.

Markis Grin iz vremena kad je igrao u Cedeviti

Uprkos godinama, omaleni plejmejker taj trend nastavio je i u Avelinu, gde praktično sve akcije kreću upravo od njega. Dok Grin pakuje, akcije uglavnom zavšava američki tandem Levi Rendolf - Džo Ragland, koji je dosad zajednički beležio ravno 30 poena po utakmici. I to podeljeno na ravne časti.

Verovatno najjače oružje ovog sastave jeste šut. Ojačani krilnim strelcima Adonisom Tomasom i Martenom Leunenom, te bekom Retinom Obašinom, Avelino bi za uslove novog evropskog takmičenja mogao da ima ozbiljnu vatrenu moć. U reketu komanduje nekadašnji centar Jute, Indijane i Lokomotive Krasnodar Kirilo Fezenko, koji je u dosadašnjem delu italijanskog prvenstva ostavio solidan utisak. Podršku mu pruža italijanski reprezentativac Marko Kuzin, u kome trener Sakripanti vidi čoveka čije bi dugogodišnje iskustvo moglo da donese prevagu u namerama Avelina da dogura što dalje.

Ipak, govoreći o vrlinama italijanskog kluba, kao najveća mana izdvaja se - skok u oba reketa. A tu je Mega prilično jaka. Avelino ima snažnu i raznovrsnu šutersku ekipu, ali joj fali fizički momenat. Mada uživa u igri „trči i pucaj“, tim Dejana Milojevića ipak na raspolaganju ima znatno brži i mlađi sastav koji bi trebalo da diktira tempo utakmice. A tu bi Avelino mogao da se spotakne i padne. Od toga se upravo i boje u italijanskom sastavu.
"Igranje evropskog takmičenja može da bude nezgodno za ekipu. Jer imate manje vremena za odmor, za pripremu sledećih susreta, treninzi moraju da se usklađuju tako da nema preterane potrošnje. Ali može mnogo i da pomogne. Mega je ozbiljno kvalitetan sastav, sa brojnim individualcima koji prave razlike. Zato mi moramo da iskoristimo naša najjača oružja i reagujemo najbolje što znamo", kaže trener Sakripanti.

Naravno, mnogo će zavisiti od toga da li će domaćin iz Sremske Mitrovice uspeti da prebrodi psihički momenat usled četiri uzastopna poraza i pronađe inicijalnu kapislu za toliko čekanu eksploziju. A ovoj ekipi ne treba mnogo, već da samo jednu neizvesnu završnicu prevede u svoju korist. Možda bi to moglo da se dogodi protiv favorita Grupe D. 

Vreme je da Evropa konačno upozna Mega Leks, ali i da Mega Leks spozna čari klupske košarke van granica jadranskog okruga.


ULAZNICE ZA MEČ

Karte za meč su prodaji po ceni od 300 dinara za tribine i 1.000 dinara za VIP mesta i mogu se kupiti u kafiću „Pinki“ u okviru hale u vremenu od 8 do 22 časa. 


PRENOSI UTAKMICA

Prenosi utakmica košarkaške Lige šampiona obezbeđeni su od strane televizije Arena Sport. 

(FOTO: bcmegabasket.net, MN Press)


tagovi

AvelinoDejan MilojevićFIBA Liga šampionaJadranska ligaMega LeksRade ZagoracSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara