""
""

DOBAR JE MALI: Serž Gnabri - Da je Englez već bi ga proglasili novim Mesijem (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | pon. 26.05.14. | 16:30

"To je momak koji poseduje ogroman talenat. Vrlo je probojan, dobar je finišer, a ima veoma dobar fudbalski mozak, sa dobrom vizijom. Brz je, koristi obe noge, može da postiže golove i jednom i drugom"

Posle nešto malo manje od devet godina navijači Arsenala mogu da se prošetaju severnim Londonom podignute glave. Tobdžije su godinama trpele šale na svoj račun, bili glavni predmet sprdnje, a pre nedelju dana su konačno uspele da osvoje trofej u FA kupu i ućutkaju rivale. Da li zato što za ekipu koja je nekad bila poznata kao rasadnik talenata sada igraju nešto iskusniji igrači, tačnije reprezentativci u najboljim godinama? Ili zato što je Arsen Venger prošlog leta konačno „ubio zmiju“ koja mu je godinama bila u džepu, kada je doveo Mesuta Ozila?

U sezoni koja će se pamtiti po čišćenju prašine iz vitrine sa trofejima na Emirejtsu u prvi tim je, na mala vrata, ušao Serž Gnabri. Desilo se to iznenada, bez pompe i velikih očekivanja, za razliku od Tea Volkota i Aleksa Okslejd-Čemberlejna čije su transfer sage trajale skoro koliko i njihov boravak u medicinskom odeljenju kluba iz Londona. Gnabri nije postao miljenik tribine čim je parafirao ugovor, 60.000 navijača nije skandiralo njegovo ime kada ga je sa 17 godina, na utakmici Lige šampiona, Venger uveo u igru, a finansijski detalji njegovog prelaska u klub nisu bili argument glavnih kritičara poslovanja popularnog Profesora. Često arogantni Englezi bi verovatno Gnabrija kovali u zvezde i najavljivali novog Mesija, samo da je mladi igrač rođen na Ostrvu. Ovako, ostavljen je na miru, te je sin Nemice i fudbalskog trenera iz Obale Slonovače mogao da se fokusira na fudbal, a Francuz na klupi osvajača ovogodišnjeg FA kupa je pokazao da nije zaboravio kako se pravi igrač. Omalenom krilu je dao priliku da se predstavi nezainteresovanim Englezima.

Izabrane vesti

Ipak, sve je moglo da bude mnogo drugačije, jer je Seržov otac, imigrant iz Obale Slonovače, došao u Nemačku samo kako bi naučio jezik i onda ga podučavao u domovini. Ipak, oženio se i dobio dete, te je ostao u Štutgartu gde je radio kao trener. Sina je upisao u prvi klub kada mu je bilo pet godina, a zajedno su izmenjali dosta ekipa. Potom je tata odbio slavni Štutgart kada je Serž imao 12 godina, ali su Švabe bile uporne i godinu dana kasnije uspele u tome da dovedu tandem Gnabri. Odvojen od očevih „pantalona“ naslednik je eksplodirao te sezone u kojoj je postigao 30 golova, uprkos povredi zbog koje je propustio značajan broj utakmica. Trener koji ga je tada vodio je izjavio da nikada nije video toliko mladog sa tako dobrim pregledom igre poput Gnabrija, pohvalio ga je da nikada ne gubi saigrače iz vida i naglasio njegovu želju da uvek bude najbolji. U intervjuu koji je Serž dao kao dečkić istakao je da je na njega dosta uticaja imao Didije Drogba, ali da mu je uzor Zinedin Zidan, a već tada je pokazao da je ambiciozan sledećom izjavom:  

"Voleo bih da jednog dana zaigram za Barselonu".

Ubrzo je usledio odlazak na probu u Arsenal, a igrač koji je kombinacija afričke skromnosti i nemačke radne discipline nije razočarao. Englezi su za „samo“ 100.000 evra na ime obeštećenja dobili velikog talenta, ali tek kad je igrač napunio 16 godina. Manje od 12 meseci je Gnabriju trebalo da pređe iz omladinaca u rezervni sastav kluba iz Londona, gde je često igrao i na levoj strani. Za prvi tim Tobdžija debitovao je početkom sezone 2012/2013. i postao treći najmlađi fudbaler koji je zaigrao u Premijer ligi, iza Fabregasa i Vilšira, a čak je ušao u igru i na utakmici Lige šampiona. Usledila je povreda, a Nemac je do kraja sezone zabeležio samo dva nastupa u Liga kupu.

U septembru prošle godine Gnabri se prvi put našao u startnih 11 u Premijer ligi, a nedelju dana kasnije je postigao prvi gol za Arsenal. Već u oktobru je dobio novi petogodišnji ugovor po kojem zarađuje 24.400 evra nedeljno, što znači da će do 2018. godine biti bogatiji za neverovatnih 6.344.000 evra. Dobra minutaža u ekipi u kojoj ima dosta iskusnijih igrača na poziciji desnog krila – tu mogu da igraju Volkot, Okslejd-Čemberlen, Rosicki, Kazorla i Remzi – uz odličan ugovor pokazuju koliko poverenje Venger ima u reprezentativca mladih Pancera.

"To je momak koji poseduje ogroman talenat. Vrlo je probojan, dobar je finišer, a ima veoma dobar fudbalski mozak, sa dobrom vizijom. Brz je, koristi obe noge, može da postiže golove i jednom i drugom", rekao je Arsen Venger.

Ipak, njegov glavni adut – onaj po kojem bi mogao da zaseni i Tea Volkota, za čijeg je naslednika proglašen – predstavlja brzina. Gnabri se u domovini bavio i atletikom, tačnije sprintom i skokom uvis, pa ne čudi što mnogi bekovi u Premijer ligi ne mogu da uhvate njegov prvi korak. Ipak, otac je od malena insistirao da njegov sin igra u kreativnom delu tim i radio na Seržovom pregledu igre, što je ključno za igrača Arsenala, pošto Tobdžije godinama forsiraju stil sa dosta ubacivanja iz drugog plana, od kojih se protivnicima zavrti u glavi.

Uprkos velikom očevom uticaju, Serž je odabrao da igra za Nemačku koju je predstavljao u svim mlađim kategorijama, a njegov talenat nije promakao ni selektoru Manšafta. Joakim Lev je zimus potvrdio da je fudbaler Arsenala na njegovom radaru i da postoji šansa da se nađe na spisku putnika za Brazil. To se ipak nije dogodilo, ali je ova izjava svakako bila veliki podstrek za Gnabrijev dalji rad.

Ono što je u grupi talentovanih klinaca Arsenala posebno izdvojilo igrača sa brojem 44 na leđima jeste njegova fizička spremnost. Nabijen i snažan mladi Nemac nije neko koga defanzivci mogu lako da zaustave.

"Gnabri ima telo potrebno za duele. Imamo još neke momke koji imaju tehnički kvalitet da igraju u Premijer ligi, ali nisu dovoljno otporni da bi mogli fizički da se takmiče, a on to ima", dodao je Venger.

Ipak, Francuz je izgleda konačno naučio grešku i fudbalera kojeg bi sudija Andre Mariner najverovatnije pomešao sa Okslejd-Čemberlenom, Volkotom ili Gibsom, polako uvodi u timsku rotaciju. Ove sezone Gnabri je odigrao 13 utakmica, a verovatno bi ta brojka bila i veća da se nije povredio početkom aprila.

"Hajde da ne pravimo superzvezde posle jedne utakmice. Vrhunski nivo je vezan za konstantnost, ali ja verujem da su svi sastojci tu", ističe Venger

Piše: Miloš Stanković

(foto: Action Images)


tagovi

Serž GnabriPremijer ligaEvropaEngleskadobar je maliArsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara