"Džan"
"Džan"

DOBAR JE MALI: Emre Džan - budući naslednik Džerarda

Vreme čitanja: 4min | pon. 16.06.14. | 10:50

Najveća mana su mu centaršutevi. Uprkos tome što ume da pošalje fantastičnu dugu loptu, Džanu jednostavno neobjašnjivo loše ide centaršut, pa je kao levi bek upotrebljiviji sa defanzivnijom ulogom. Mada, to možda i nije toliko važno, jer je Liverpul za njega predvideo mesto u sredini terena

DžanDanijel Staridž je proveo šest godina u Mančester Sitiju, potom četiri u Čelsiju, pošto su ga Građani olako predali Plavcima, očekivajući dolazak najvećih svetskih zvezda na Etihad. Istu grešku je napravio i tim iz prestonice Engleske, pa je Staridžu dosadilo da dobija šansu na „kašičicu“ i usledio je njegov prelazak u Liverpul. Napadač Redsa je prošle sezone bio drugi najbolji strelac Premijer lige sa 21 golom i pokazao bogatašima da su pogrešili kada su ga se odrekli. Slično je uradio i Filip Kutinjo svom bivšem klubu Interu, a sada je red na Emrea Džana da čelnicima minhenskog Bajerna pokaže da su napravili pogrešnu procenu kada su ga prodali.

Liverpul je prošle nedelje potvrdio da je u klub stigao talentovani dvadesetogodišnji vezista Emre Džan koji je seniorsku karijeru započeo u redovima šampiona Nemačke, a prošlu sezonu igrao za Bajer iz Leverkuzena, gde je bio jedan od ključnih igrača u uspešnom pohodu Farmaceuta ka mestu koje vodi u Ligu šampiona. Odigrao je 29 utakmica u ligi, zabeležio tri gola i isto toliko asistencija.

Izabrane vesti

Igrač turskog porekla je rođen u Frankfurtu, fudbalsku karijeru je započeo u malom lokalnom klubu, u kojem je proveo šest godina, a onda je usledio prelazak u Ajntraht iz Frankfurta. U najvećem klubu iz rodnog grada je proveo samo tri godine, a onda je usledio poziv koji se ne odbija, ona j od Bajerna. Džan je 2011. godine osvojio medalju Fric Valter za najboljeg 17-godišnjeg igrača, pritom zaradivši 20.000 evra.
“Emre je jedan od najkompletnijih igrača koje sam video u karijeri, a video sam ih dosta. Ima sve što mu je potrebno da dođe do vrha”, rekao je tadašnji trener U17 selekcije nemačke Štefan Frojnd.

Fudbaler rođen 1994. godine još nije odigrao meč za seniorsku reprezentaciju Nemačke, te i dalje ima prava da zaigra za Tursku, ali je Emre takvu mogućnost odbacio i izjavio da se oseća kao Nemac, te da samo želi da bude deo Manšafta. Svoj prvi meč u seniorskoj konkurenciji i u dresu evropskog giganta odigrao je na Alijanc Areni, u Superkupu Nemačke 2012. godine kada su Bavarci savladali Borusiju Dortmund sa 2:1. Uprkos velikim očekivanjima koje je nemačka fudbalska javnost imala od kapitena omladinske reprezentacije, Džan je te sezone odigrao samo četiri utakmice.

Usledio je transfer u Bajer Leverkuzen, ali je Bajern u ugovor stavio klauzulu po kojoj Bavarci mogu da vrate Džana u Minhen za 5.500.000 evra. Karl Hajnc Rumenige je išao toliko daleko da je izjavio da je njegov prelazak bliži pozajmici i da je mladi fudbaler otišao iz kluba kako bi prikupio iskustvo, kao što su to nekada radili Toni Kros, David Alaba i Filip Lam. Šanse da će se Bajernov „supertalenat“ - kako su ga često opisivali nemački mediji – vratiti na Alijanc Arenu drastično su opale kada je kasnije tog leta Pep Gvardiola u Bajern doveo svog miljenika Tijaga Alkantaru.

Konkurencija u sredini Bajera nije tako žestoka kao u Bajernu, pa je Džan brzo postao veoma bitan šraf u ekipi Farmaceuta, a tada je trener kluba iz Leverkuzena bio Semi Hipija, legenda Liverpula, tako da su Crveni imali informacije iz prve ruke o kvalitetima njihove transfer mete. Na Baj Areni nisu želeli da se odreknu mladog igrača, ali je Džan bio velika želja Brendana Rodžersa i drugoplasirani tim Premijer lige je isplatio 12.000.000 evra – koliko je iznosila izlazna klauzula. Farmaceuti su samo mogli Džanu da požele srećan put.

Emre Džan nije samo još jedan u nizu tehnički potkovanih igrača turskog porekla koji igra na sredini, jer je njegova najveća vrlina to što može da odmeni skoro svakog saigrača, jer igra na više pozicija na terenu. Prirodno mesto mu je sredina terena, ali je Čan prošle sezone čak 10 puta igrao levog beka, pritom mu ni štoperska i krilna pozicija nisu strane. Upravo takve igrače ceni Brendan Rodžers, pa bi vrlo lako već u prvoj sezoni mogao da ima značajnu minutažu u crvenom dresu, verovatno na štetu Lukaša Leive ili Džoa Alena. Džan je fizički dominantiji od obojice, koristi obe noge, ima potrebnu visinu da bude ozbiljno shvaćen u vazdušnim duelima, a njegov dug korak mu omogućava da se brzo prebaci iz defanzive u napad, pa često ume sam da „povuče“ kontru. On je tip fudbalera koji igra podjednako dobro ispred svog, ali i protivničkog kaznenog prostora, pa otud i poređenja sa Bastijanom Švajnštajgerom.

Najveća Čanova mana su centaršutevi. Uprkos tome što ume da pošalje fantastičnu dugu loptu, Nemcu jednostavno neobjašnjivo loše ide centaršut, pa je kao levi  bek upotrebljiviji s defanzivnijom ulogom. Mada, to možda i nije toliko važno, jer je Liverpul za njega predvideo mesto u sredini terena.

Švajnštajegerovu ulogu u Liverpulu drži Stiven Džerard, tako da će Džan imati od koga da uči, a neki misle i koga da nasledi. Stivi Dži ima 34 godine i dan kada će kapiten Liverpula okončati igračku karijeru je sve bliži, a klizanje i pad na utakmici protiv Čelsija, u kojoj se „lomila“ Premijer liga, taj trenutak je približio više nego bilo kakva povreda. Ipak, Džerard nije spreman da odustane i on će sledeće sezone pokušati da pogura Redse ka tom zasad nedostižnom cilju, s tim što će sada imati Džanovu pomoć. Mladi fudbaler će možda Rumenigeu pokazati da je napravio ogromnu grešku kada mu je dao ispisnicu i postati novi idol Kopa.

EMRE DŽAN

Klub: Liverpul

Rođen: 12. januara 1994. godine u Frankfurtu (Nemačka)

Reprezentacija: NEMAČKA U21

Visina: 184 cm

Trenutna cena: 12.000.000

S kim ga porede: Bastijan Švajnštajger

Pozicija: Centralni vezni

Piše: Miloš Stanković

(FOTO: Action images)


tagovi

Premijer ligaLiverpulEvropaEngleskaEmre Čandobar je mali

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara