"Balanta"
"Balanta"

DOBAR JE MALI: Eder Balanta - Prototip savršenog štopera i stub odbrane prvaka Argentine

Vreme čitanja: 4min | uto. 12.08.14. | 12:27

Kolumbijac je karijeru počeo na poziciji ofanzivnog veznog, onda su ga prekomandovali na mesto defanzivnog veziste, a u mladom timu Rivera je igrao kao levi bek

BalantaJužna Amerika je zlatni rudnik za mlade talente, a glavna iskopišta tradicionalno su Brazil i Argentina. U poslednjih nekoliko godina zlatna žica pronađena je nešto severnije, u Kolumbiji. Talenti iz zemlje kafe i banana  kradu slavu vršnjacima iz fudbalski priznatijih država te skauti sportskim direktorima i trenerima sve češće preporučuju mlade Kolumbijce. Uglavnom su u pitanju ofanzivni igrači, ali se ponekad pojavi i biser u defanzivi, a Eder Alvarez Balanta je upravo jedan od njih, verovatno i najvredniji.

Štoper River Plate je za argentinskog giganta prošle sezone odigrao 29 mečeva i sa ovim klubom osvojio prvenstvo, za nacionalni tim je odigrao četiri utakmice, a  io je i deo kolumbijske reprezentacije na Mundijalu u Brazilu. Zbog sjajnih defanzivnih karakteristika i zavidne tehnike oko ovog 21-godišnjaka otimaju se najveći klubovi, među kojima se ističe Barselona.

Izabrane vesti

Bogota opasno preti da Buenos Ajresu i Rio de Žaneiru ukrade epitet južnoameričkog grada koji proizvodi najviše vrhunskih mladih igrača. Upravo iz glavnog grada Kolumbije dolazi i Balanta. Čelnicima River Plate nije promakao ovaj trend, pa su bivšem igraču Deportesa la Ekvidada i Akademije Kompensar 2011. godine ponudili dolazak u prestonicu Argentine na probu. Kolumbijac je oduševio trenere giganta svetskog fudbala te je odmah prešao u njihovu čuvenu akademiju. Karijeru u domovini je počeo na poziciji ofanzivnog veznog, onda su ga prekomandovali na mesto zadnjeg veznog, a u mladom timu Milionera igrao je kao levi bek zato što je konkurencija u sredini odbrane bila veoma jaka.

Balanti to nije bio problem jer se bolje služi levom nogom, a uz iskustvo igranja na poziciji desetke nema problema kada mu je lopta u nogama, što je jedan od kvaliteta koji ga izdvajaju od drugih štopera, njegovih vršnjaka, ali i starijih kolega. Strpljivo je sačekao priliku na štoperskoj poziciji i odlično je iskoristio, te je bio deo tima koji je 2012. osvojio Kopa Libertadores za igrače mlađe od 20 godina. Već sledeće godine je prešao u prvi tim i u aprilu te godine debitovao za ekipu protiv Rasinga. Nije dugo čekao ni na prvi gol, istog meseca je u ligi dva puta zatresao mrežu – prvo na gostovanju protiv Godoja, a onda i na Monumentalu u remiju sa Kilmesom.

Balanta zaustavlja Rikelmea

Pravi proboj je usledio u minuloj sezoni kada je bio nezamenljiv u postavi tima koji je na kraju i osvojio prvenstvo. Balanta je zabeležio 29 nastupa, svaki u prvoj postavi, a samo tri puta je bio zamenjen. U prošlom šampionatu nijednom nije bio strelac, ali to ne znači da nije bio opasan po protivnički gol, jer Eder ima običaj da povuče loptu napred i da se pridruži napadu kada za to vidi prostor, a pritom to radi vrlo dobro te suparničke defanzivce često iznenadi driblinzima. Upravo ovakav stil igre je privukao Barselonu, jer Kataloncima čak i golman učestvuje u kreiranju napada pa im je neophodan štoper koji je siguran u posedu lopte. Ipak, čelnici Blaugrane se nisu okuražili da daju poverenje 21-godišnjem igraču, nedokazanom na Starom kontinentu, tako da ni posle ozbiljnog interesovanja nisu poslali ponudu. Ni Riveru ne žuri da ga proda zato što je vlasnik samo 50% igračevog ugovora, investicioni fond drži 30%, a Balanta 20%,te  zato Argentincima više vredi na terenu. Veruje se da će on ovog leta ipak preći u evropski klub, a mada ima izlaznu klauzulu „tešku“ 25.000.000 evra finasijska situacija u šampionu Argentine nije na zavidnom nivou i Valensija je navodno ugovorila transfer vredan 6.500.000 evra. Ali Slepi miševi imaju trojicu igrača koji nisu iz Evropske unije te čekaju da barem jedan napusti klub. Inter i Vest Hem nisu odustali i španski tim će morati da požuri kako ne bi ostao bez pojačanja koje bi u budućnosti moglo da donese ogroman profit, imajući u vidu koliko su retki i skupi kvallitetni štoperi ovih dana.

Selektoru Kolumbije Hoseu Pekermanu nisu promakle odlične igre Riverovog bisera, pa je Balanta u novembru 2013. debitovao za reprezentaciju, a kruna njegove dosadašnje karijere je učestvovanje na Svetskom prvenstvu u Brazilu, gde je odigrao jedan meč, protiv Japana.

Seljakanje po pozicijama je iza njega i Balanta je sigurno završio na pravoj – štoperskoj, jer je rođen da igra na ovom mestu. Neverovatno snažan u duelu, veoma agresivan te stalno pritiska protivnike, često razgrće rivale kako bi došao do lopte, a pritom ne pravi mnogo faulova. Nije naročito visok za štopera sa 181 cm, ali je odličan u skok-igri, opasan je i u protivničkom kaznenom protoru, a posle prekida je i postigao svoja dva gola za River. Uz zavidnu brzinu i osećaj za markiranje i startovanje Balanta je prototip savršenog štopera te nema sumnje da će za nekoliko godina braniti boje nekog od najjačih svetskih klubova.

Bivši trener Milionera Ramon Dijaz ga je uporedio sa legendom kluba i osvajačem Mundijala 1978. godine Danijelom Pasarelom. Ipak, interesovanja giganata i ovakva laskava poređenja nisu poremetila glavu mladom fudbaleru koji je ostao prilično skroman.
"Nisam vrhunski igrač kao što pričaju, razumem da su ljudi uzbuđeni zbog mene što je dobra stvar jer dokazuje da sam na pravom putu i da se težak rad isplaćuje. Ali ja sam normalan, i još nisam zvezda",  jasan je Balanta.

(FOTO: Action images)


tagovi

Južna AmerikaEder BalantaRiver PlejtKolumbijaArgentina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara