"Divok Origi i Adnan Januzaj"
"Divok Origi i Adnan Januzaj"

DOBAR JE MALI: Divok Origi – novi belgijski đavo (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 03.06.14. | 09:49

Da bi eksplodirao, Origi mora da sačeka da Lil zaigra ofanzivnije ili da traži novi klub. Ipak, to mu možda i ne bi bilo pametno, jer je sa istog mesta Eden Azar lansiran u fudbalsko sazvežđe

Divok Origi i Adnan JanuzajSvaki Mundijal se naravno pamti po pobedniku, ali i po igraču koji je eksplodirao ili nekoj reprezentaciji koja je za promenu napravila značajan uspeh. Ove godine očekuje se da Belgija učini veliki skok u odnosu na prošla velika takmičenja. Selektor Mark Vilmots ima na raspolaganju generaciju kakva se u bližoj budućnosti neće ponovo okupiti u zemlji Valonaca i Flamanaca. Sve redom vrhunski fudbaleri iz najvećih evropskih timova, i to na svakoj poziciji. Možda je jedino mesto špica deficitarno posle povrede Kristijana Bentekea, te će uz Romelua Lukakua jedina opcija trenera nacionalnog tima zapadnoevropske države biti 19-godišnji Divok Origi.

Svakako da to nije slučajno i da igrač Lila nije bio jedina Vilmotsova opcija, ali kada neko ko je tek napunio 19 godina zabeleži 30 nastupa u ligi, i to za ekipu koja se – u sve oštrijoj konkurenciji francuskog prvenstva – plasirala u Ligu šampiona. Pritom Origi je bio treći strelac ekipe, a uspeo je da dobije poziv ispred najubojitijeg napadača domaćeg šampionata Mičua Bačuaija.

Izabrane vesti

Kao i veliki broj drugih reprezentativaca Crvenih đavola i Origi poreklom nije iz zemlje čiji dres A selekcije je prvi put obukao pre nekoliko dana u meču s Luksemburgom. Njegovi roditelji su Kenijci, a otac mu je čak igrao i za reprezentaciju ove afričke zemlje i tri puta je predstavljao na kontinentalnom takmičenju. Što se tiče klupske karijere, Majk Origi ju je uglavnom proveo u Belgiji, gde je postigao više od 100 golova, a sina je dobio kada je branio boje Ostendea u istoimenom gradu. Divok je iz familije u kojoj se većina muškaraca bavi fudbalom, pa kao da nije ni imao drugu opciju nego da i sam navuče kopačke.  Naravno, otac mu je bio i ostao uzor.
On je uspeo zbog discipline i to pokušava da prenese na mene. Dosta me savetuje, jer je on u karijeri osvajao titule. Bio je takođe napadač”, kaže naslednik.

Origi je počeo da trenira u klubu u kojem je njegov otac igrao – Genku, a 2010. potpisao je za Lil. Sledeće dve godine je igrao sa vršnjacima, a onda je 2. februara 2013. debitovao u francuskoj klupskoj eliti, kada je zamenio Ronija Rodelina na meču protiv Troa u poslednjoj trećini meča. Lil je gubio sa 1:0, a posle samo šest minuta na terenu Divok je postigao gol! Tada 17-godišnjak Origi je postao drugi najmlađi strelac u istoriji Lige 1, a Rudi Garsija mu je do kraja sezone još devet puta pružio šansu da istrči na teren.

Potpuna afirmacija usledila je ove sezone, a novi trener Lila Rene Žirar je već na startu prvenstva dao priliku Origiju da zaigra u prvih 11. Mladi napadač je u prvom kolu postigao jedini gol na utakmici s Lorijanom i pokazao kako – za nekoga ko ima tako dugačke noge – poseduje veoma „mekan“ šut. U minuloj, uspešnoj sezoni Lila u Ligi 1, čak 30 puta je bio na terenu, 12 puta kao starter. Dovoljno da postane treći najbolji strelac ekipe, pošto je od skromnih 46 golova Lila prošle sezone Origi zaslužan za pet.

Ipak, njegova konstitucija i visina (185 cm) omugućavaju mu da doprinese ekipi na druge načine, pre svega dobrim skokom i snagom koja bi napravila problem mnogim premijerligaškim štoperima. Divok je napadač koji može da spušta duge lopte, proigrava saigrače, a i da zagradi loptu.
On je veliki potencijal, profil igrača kakav je Benteke. Da tako kažem, lako je „pogoditi“ ga”, rekao je selektor Belgije Mark Vilmots.

Možda je Origijevo ime na spisku putnika za Brazil, a pre toga i odbijanje dresa reprezentacije Kenije, iznenadilo mnoge, ali ne i samog napadača. On ima jasno definisan cilj i zna kako da dođe do njega.
Želim sve najbolje Keniji, ali ne želim da budem lokalni heroj, već internacionalni. To me je navelo da izaberem zemlju u kojoj sam rođen”, rekao je Origi koji je Belgiju predstavljao još od najmlađih kategorija.

Ipak, nije sve uvek bilo tako bajkovito za ambicioznog mladića. On je pre sedam godina doživeo povredu kuka zbog koje mu je karijera visila o koncu, a veoma religiozni fudbaler je za svoj oporavak zahvalan Bogu.
Radim ono što volim, igram fudbal, ali to je sekundarno u odnosu na moju veru”,  rekao je Belgijanac.

Na početku karijere igrao je na poziciji zadnjeg veznog, što donekle objašnjava kako fudbaler sa takvom konstitucijom ima zavidno dobru tehniku, kao i ljubav prema driblingu u kojem se ponekad i zanese. Takođe, ima i naviku da se izvlači na stranu, gde se upušta u dvoboje sa bekovima. Pritom ga krasi i odličan osećaj za ubacivanje, što uz veliku brzinu može da bude krajnje ubojito. Sada Origi samo mora da sačeka da Lil zaigra ofanzivnije, ili da traži novi klub. Ipak, to mu možda i ne bi bilo pametno, jer je sa istog mesta Eden Azar lansiran u fudbalsko sazvežđe.

Kao za svakog mladog igrača iz Lige 1 – a pogotovo za visoke napadače – i za Origija se priča da je na meti Arsenala. Arsen Venger obožava ovakve igrače, ali na raspolaganju ima Jaju Sanogoa sa sličnim karakteristikama, a pritom bi Lil tražio negde oko 15.000.000 evra za svoju mladu nadu. Drugi tim koji se pominje je Liverpul, ali mladi napadač tamo sigurno ne bi imao veliku minutažu, tako da ostanak na stadionu Pjer Maroj ipak deluje kao najrealnija opcija.

Trenutno, Divok Origi živi san. Sa 19 godina redovno igra u ambicioznom klubu iz lige petice, za dve nedelje će biti deo najvećeg fudbalskog takmičenja, a možda će se i oprobati protiv štopera Rusije, Alžira i Južne Koreje, kasnije Nemačke ili Portugala. Pritom, deluje kao mladić koji ramišlja zrelo poput fudbalskog veterana, mada dečaci ostaju dečaci.

Piše: Miloš Stankvić
(milos.stankovic@mozzartbet.com)

(FOTO: Action images)

 


tagovi

LilFrancuskaEvropadobar je maliDivok OrigiBrazil2014HBrazil2014Belgija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara