"sa jednog od ranijih okršaja "
"sa jednog od ranijih okršaja "

Derbi Sevillano: Grad podeljen kanjonom

Vreme čitanja: 4min | sub. 19.12.15. | 14:35

Betis protiv Sevilje na živom Viljamarinu

sa jednog od ranijih okršaja

Engleski novinar Fil Bol napisao da je Sevilja grad toliko podeljen na dva svoja fudbalska kluba da se taj jaz imeđu prisalica jednih i drugih može uporediti sa Velikim kanjonom Kolorada. Na jednoj strani Sevilja kao predstavnik buržoazije, na drugoj Betis kao uporište proletarijata. Naravno kao i u većini derbija na svetu te klasne razlike sa vremenom su izbledele, a posle tragične smrti Antonija Puerte sam rivalitet je sveden na prilično zdravu meru.

Izabrane vesti

Tada prvi čovek Betisa Manuel Ruiz de Lopera rekao je: "Mi smo braća! Antonio Puerta nam je iz raja poslao poruku jedinstva". Prethodno je sa celim timom odao počast preminulom Puerti i izmirio se sa kolegom iz Sevilje Hoze Marijom Del Nidom, koji je samo nešto ranije izazvao opštu tuču članova upravnog odbora u ložama na "Benito Viljamarinu" jer je odbio da ga fotografišu sa bistom kontroverznog De Lopere (taj je uostalom i sam stadion nazvao po sebi, ali su navijači sedam godina potom ispravili tu bizarnu odluku).

Derbi je, dakle, u međuvremenu postao relativno miran, mada u Sevilji još pamte kako je De Lopera 1999. godine, dok je Betis bio član Primere, nudio Albaseteu premije samo da bi sprečio napore gradskog rivala da se iz Segunde dokopa elite.
"Moje je pravo da radim šta želim", odgovorio je. Baklje na terenu redovna su pojava

Sevilja je na kraju uspela da se domogne elite u toj istoj sezoni, ali je već 2000. poslednje kolo čekala na začelju tabele. Za kraj sezone čekali su Ovijedo na Sančez Pishuanu. Već na poluvremenu gosti iz Asturije su vodili sa 3:0. Da nije bilo golmana Sevilje Frodea Olsena razlika bi vila i veća. Olsen je na poluvremenu izašao sa terena, a kasnije je pričao da se u Sevilji nisu baš ni potresali zbog primljeni golova. Andalužani su izgubili sa 2:3, a Ovijedo je - pogađate - preskočio Betis. Gradski rivali ruku pod ruku u Segundu. Istrage o nečasnim radnjama nije bilo. Koreni takvih saplitanja komšija vuku se još od 1978. godine kada je Betis ispao iz lige, iako je bio ispred Elčea i Kadiza, a bodovno poravnata sa Erkulesom i Espanjolom. Imao je mnogo bolju gol razliku, ali je tada u slučaju istog broja bodova odlučivao komplikovan sistem koji je poredio poraze kod kuće sa pobedama na strani. Navodno, Sevilja, bezbedno ušuškana na sredini tabele, navodno namerno izgubila jednu utakmicu kako bi izbacila Betis u niži rang. Mržnja se razvila. I trajala je.

I početkom 21. veka incidenti su bili redovna pojava. Rakete su letele sa jedne na drugu tribinu, trener Sevilje Huande Ramos je nokautiran staklenom flašom koju su bacili huligani Betisa, ali je Puertina smrt smirila tlo na jugu Španije. Problemi su se s vremena na vreme javljali, ali u mnogo manjem obimu. Ali fudbal je bio prelep. Posebno posle trogodišnjeg čekanja između 2009. i 2012.Huande Ramos u nokdaunu

Prvi susret, u januaru te 2012. godine, završen je rezultatom 1:1, ali bio je to samo početak. U revanšu na Sančez Pishuanu Benjat je sa dva gola, drugi je pao u sudijskoj nadoknadi, doneo Betisu 2:1. Iste godine u novembru  Hoze Antonio Rejes je pogodio posle samo 11 sekundi, a Sevilja je deklasirala Betis sa 5:1, da bi se Betis donekle revanširao vrativši se posle tri gola zaostatka za remi 3:3. Prvi put u klupskoj istoriji Sevilja je ispustila prednost od 3:0. Na kraju te sezone Betis ju je pretekao i otišao u Ligu Evrope. Novembra 2013. godine na Sančez Pishuanu Sevilja je opet ubedljiva - 4:0. “Betis ponovo u klanici“, bio je naslov u El Mundu.

MOZZART KVOTE: 1 (3,60), X (3,45), 2 (2,05)

Sevilja je, uostalom, mnogo uspešnija u poslednje vreme. Derbi Sevillana se igra od 1915. godine. Sevilja je slavila sa 4:3, a i u dosadašnjih 120 ima mnogo bolji učinak - 55 pobeda, 28 nerešenih i 37 mečeva u korist Betisa. Dobrim delom posledica toga što su u poslednje tri decenije Rohiblankosi odskočili od komšija. U 34 susreta u tom periodu samo četiri puta je situacija otišla na vodenicu Verdiblankosa, deset puta je bilo nerešeno i deset puta je slavila Sevilja.navijači Betisa

I sada su gosti blagi favoriti, iako nisu dobili nijedno od sedam ligaških gostovanja u Primeri. Međutim, sve prognoze padaju u vodu kada zagrmi 56.000 ljudi na Viljamarinu, stadionu koji je i dok je Betis igrao u Segundi bio popunjeniji nego tri četvrtine terena u Primeri. 

Subota, 20.30, televizija Sport Klub 1.

Pratite MOZZART i preko Vajbera

(FOTO: Action Images)


tagovi

ŠpanijaSeviljaPrimeraEvropaDerbi SevillanoBetis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara