""
""

Derbi dela Madonina: Za čast, duži odmor i američku turneju

Vreme čitanja: 4min | ned. 04.05.14. | 14:03

Milan i Inter potpuno su podbacili ove sezone, a večeras će odmeriti snage u 182. prvenstvenom derbiju. Vodiće odlučujuću bitku za peto mesto koje vodi direktno u Ligu Evrope, duži raspust i novac od već zakazane posete SAD-u

Njihovi dueli nekada su odlučivali o tituli ili plasmanu u finale Lige šampiona, ali sada se sve svodi na prestiž. Milano, fudbalska i mondenska prestonica, jedini grad koji može da se pohvali sa dva evropska prvaka, izgubio je poslednjih godina bitku s Torinom i Rimom, pa Rosoneri i Nerazuri ne samo što nisu u igri za „skudeto“, nego su daleko i od evropske elite. Međutim, bez obzira na sve, „derbi dela Madonina“ je sačuvao stari sjaj, pa će sigurno i tribine San Sira ove nedelje biti ispunjene do poslednjeg mesta, na 182. prvenstvenom okršaju Milana i Intera (20.45 – TV Arenasport 4). 

Milanski gradski derbi ipak neće biti bez takmičarskog značaja, pošto je u igri utešni plasman u Ligu Evrope, ali i desetak miliona evra. Tri kola pre kraja Inter se nalazi na petoj poziciji koja vodi direktno u ovo takmičenje, dok je Milan dva stepenika niže, ali sa nadom da bi ne samo mogao da dođe do šestog mesta koje garantuje barem kvalifikacije za Ligu Evrope (rivali Parma, Torino, Lacio i Verona), nego i da u poslednjih 270 prvenstvenih minuta prestigne Nerazure. A uslov za to je, naravno, pobeda u derbiju.

Izabrane vesti

Stručnjaci za marketing su izračunali da će Milan i Inter ostati uskraćeni za oko 40 miliona evra zbog neučestvovanja u Ligi šampiona, a da bi osam miliona mogli da nadoknade nastupom u Ligi Evrope. I nije svejedno da li će se plasman izboriti direktno ili kroz kvalifikacije. Osim što automatska viza garantuje nekoliko nedelja odmora više za igrače, iscrpljene od predstojećeg Mundijala u Brazilu, eventualno učešće u baražu bi onemogućilo i jedne i druge da učestvuju na već zakazanoj američkoj turneji. Milan je shodno ugovoru od posete Americi trebalo da zaradi tri i po, a Inter dva i po miliona evra. Malo li je na ovu krizu?

Nedeljni meč biće u znaku okršaja dvojice samuraja, Honde i Nagatoma, pa megdana „loših momaka“ italijanskog fudbala, Balotelija i Ikardija, kao i dvojice stručnjaka čija je budućnost prilično neizvesna na sadašnjem radnom mestu, Valtera Macarija i Klarensa Sedorfa. Holanđanin će biti u centru pažnje ne samo zbog toga što će mu ovo biti debi na klupi u velikom milanskom derbiju, nego i zato što je tokom igračke karijere branio boje oba tima. Sedorf je čak jedan od fudbalera koji je svojevremeno, 2002. godine, direktno prešao iz Intera u Milan.

Holanđanin, međutim, nije jedini „izdajnik“ u sadašnjim redovima Rosonera, pošto se na platnom spisku Milana nalaze čak petorica fudbalera koji su branili boje Intera! Redom – Silvestre, Muntari, Pacini, Baloteli i Poli.

Ako je suditi po formi, prednost bi trebalo da je na strani Macarijeve čete. Inter je na poslednjih 13 mečeva pretrpeo samo jedan poraz, skoro 300 minuta mreža golmana Handanovića je netaknuta, a Nerazurima bi odgovarala čak i podela plena. Što ne bi bilo nikakvo iznenađenje, s obzirom da su Palasio i drugovi „kraljevi remija“ sa čak 15 „ikseva“ ove sezone, više od bilo kog tima u Seriji A.  

Na drugoj strani, Milan igra po sistemu toplo-hladno. Posle četiri uzastopna poraza, imao je seriju od pet trijumfa, a onda minulog vikenda izgubio od Rome. Ipak, navijače Rosonera uhvati glavobolja kada pogledaju tabelu na kojoj zaostaju čak 39 bodova za liderom Juventusom! 

Pred veliki okršaj i tradicija je uz Inter. Na 181 prvenstvenom derbiju zabeležio je 68 pobeda, naspram 60 slavlja Milana, dok su 53 meča završena bez pobednika. Posebno ubedljivi Nerazuri su bili pod komandom Stramaćonija i Macarija, jer su na poslednjih pet duela protiv Milana zabeležili četiri trijumfa i jedan remi. Krajem 2013. pred svojim navijačima slavili su sa 1:0, a strelac jedinog gola bio je sjajni Argentinac Palasio

Pred nedeljni okršaj oba trenera mogu da se pohvale povoljnom kadrovskom situacijom. Posle duže vremena Milanezi će biti kompletni, pa bi priliku sa klupe mogao da dobije čak i mladi El Šaravi, sjajni napadač koji je zbog povrede ove sezone odigrao samo četiri utakmice, a nijednu u 2014. godini. Slično je i u taboru gostiju, pošto su Samjuel i Rolando preležali „žuticu“ i jedino će izostati defanzivac Žuan za kojeg je, zbog povrede, šampionat već završen.

DO KRAJA PRVENSTVA 270 MINUTA

Tri kola nas dele od kraja Serije A. U finišu Milan dočekuje Inter, pa ide u goste Atalanti, da bi trku završio kod kuće protiv Sasuola. Na drugoj strani, nakon gradskog derbija Inter će ugostiti Lacio, dok će zavesa biti spuštena gostovanjem u Veroni protiv Kjeva.

KAKA VOLI DA IGRA 4. MAJA

Pedantni statističari su „iskopali“ da ovo neće biti prvi milanski derbi koji je odigran 4. maja. Istog datuma Rosoneri i Nerazuri su odmerili snage 2008. godine i tada je Milan slavio sa 2:1. Pobedonosni pogodak postigao je sadašnji adut trenera Sedorfa – Brazilac Kaka.

MILAN - INTER (20.45)

Stadion: San Siro.
Kapacitet: 80.000.

MILAN (4-2-3-1): Abijati – Abate (Bonera), Rami, Mekses, Konstant –
Montolivo, De Jong – Honda, Kaka, Tarabt – Baloteli

INTER (3-5-2): Handanović – Ranokija, Rolando, Samjuel – Džonatan,
Ernanes, Kovačić, Kambijaso, Nagatomo – Ikardi, Palasio

(foto: Action Images)


tagovi

Serija AMilanItalijaInterEvropaderbi dela Madonina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara