""
""

Derbi dela Kapitale: Večni grad ponovo gori! (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 09.02.14. | 12:27

Sve je spremno za još jedan veliki rimski derbi

Po istorijskim uspesima i renomeu ne mogu da stanu uz rame Milanu, Juventusu i Interu, šampionskih titula zajedno imaju manje nego recimo Đenova, Torino, Bolonja ili Pro Večeli, ali je njihov derbi jedan od najvećih na svetu! Danas se u Večnom gradu igra 142. prvenstveni rimski okršaj između Lacija i Rome (TV Arenasport 3, 15.00).

Roma je jesenas prekinula dvogodišnji post bez trijumfa u derbiju i iskupila se navijačima za prošlogodišnji poraz u finalu Kupa Italije, kada je kompletna uprava Vučice bila pred linčom. Ipak, prošlog leta je odrađen fenomenalan posao, na trenersku poziciju postavljen je Rudi Garsija i angažovano nekoliko ekstrakvalitetnih pojačanja, koja su se sjajno uklopila, pa je stvoren tim za najviši plasman. To se ne može reći i za Lacio, koji je tokom cele jeseni lutao, beležio očajne rezultate, pa je ceh platio trener Vladimir Petković

Izabrane vesti

Ekipu je uspeo da podigne povratnik Eduardo Reja, nakon čijeg dolaska je zabeleženo nekoliko odličnih rezultata. Iskusni strateg je ove nedelje podigao Rim na noge šaljivom izjavom pred polufinalni meč Kupa Italije između Rome i Napolija, da se nada povredama igrača Vučice, kako bi njegov tim lakše došao do trijumfa.

Ipak, hladnokrvni Garsija nije naseo na ishitrenu izjavu svog kolege, već je samo poručio da bi protivnički strateg morao da zna da oni nisu samo treneri, već i učitelji igračima, kao i da bi takve priče trebalo ostaviti za svlačionicu.

U svakom slučaju takvi ispadi kao što je Rejin su normalna pojava za okršaje ova dva rivala, jer je poslednjih dana u prestonici Italije apsolutno sve posvećeno verbalnom okršaju simpatizera dva velika rivala.

Prvi derbi Rima odigran je 8. decembra 1929. godine i tada je slavila Roma (1:0), koja ima 12 pobeda više od Lacija u prvenstvenim okršajima. Animozitet između dva tima počeo je dve godine ranije, kada je Lacio, osnovan 1900. godine, odbio da se pripoji klubovima koji su formirali Romu. Da se to nije dogodilo Rim danas ne bi imao ovakav derbi.

Pristalice dva kluba su tokom istorije oduvek bile različito orjentisane po verskim i političkim pitanjima, a takođe se nalaze i na različitim gradskim teritorijama. Roma ima daleko više navijača i oni su u velikoj meri orjentisani u užem, centralnom delu grada, dok su lacijali uglavnom došljaci sa bogatog severa i nastanjeni su u mestima koja spadaju u okolinu prestonice, kao što su Prati, Paroli, Flamino, Kasia i Monte Mario.

Današnji derbi, kao i nekoliko prethodnih zakazan je u dnevnom terminu, kako bi gradska policija imala više uspeha u pokušaju da Rim učini bezbednim gradom. Veliki okršaj poveren je jednom od najboljih italijanskih arbitara u ovom trenutku Danijeleu Orsatu.

Očekivane postave:

LACIO: Marketi - Biava, Dijas, Radu, Kavanda, Ledezma, Onazi, Lulić, Kandreva, Klose, Balde

ROMA: De Sanktis, Majkon, Benatija, Kastan, Torosidis, Pjanić, De Rosi, Strotman, Florenci, Toti, Žervinjo.

(FOTO: Action images)

 


tagovi

Serija Arimski derbiRomaLacioItalijaEvropaDerbi dela Kapitale

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara