"Fotografija Denisa Bergkampa na Emirejts stadionu"
"Fotografija Denisa Bergkampa na Emirejts stadionu"

Denis Bergkamp o novoj generaciji: Ili služiš fudbalu kao Bogu ili igraš za svoju sujetu

Vreme čitanja: 2min | sre. 25.09.13. | 09:39

Čuveni Holanđanin u autobiografiji pričao o tome kako je usvojio Vengerovu filozofiju i još nekim vrlo zanimljivim pogledima na igru

Fotografija Denisa Bergkampa na Emirejts stadionuVeliki je as bio taj Denis Bergkamp. Golove je postizao sa neverovatnom lakoćom, trofeji su se nizali kao na traci, a kada je okačio kopačke o klin, iza njega nije ostala niti jedna afera.

U čemu je tajna? Prema priznanju legendarnog Holanđanina, koji se proslavio igrama u Ajaksa, u Interu i Arsenalu, vaspitanje je imalo i te kako uticaja.
"Moji roditelji nisu bili razvedeni što je često bio motiv koji je vukao neke moje kolege. Ali nismo imali mnogo novca kad sam bio mali. Nije da to objašnjava sve, ali me je u neku ruku formiralo kao osobu. Možda sam naučio da ako ti se ukaže šansa, moraš da je napadneš", piše Bergkamp u autobiografiji.

Izabrane vesti

Sada isti taj motiv pokušava da uoči kod talentovanih fudbalera s obzirom na to da je na početku trenerske karijere kao pomoćnik Frenka de Bura u Ajaksu.
"Odmah vidiš ko to ima ko ne. Samo je drugačiji poriv kod njih. Imate momke kojima je već sa 18 godina u glavi samo to da postanu milioneri. To ih ‘vozi’. I je l’ to loše? Arsen Venger je imao interesantan stav o tome. Gledao je to sa duhovne strane, uveren sam u to. Verovao je da imaš dve vrste igrača. One koji služe fudbalu kao što služe Bogu i ovu igru stavljaju toliko visoko na listi prioriteta da je sve ono što nije makar u vezi s fudbalom maltene neprihvatljivo. I imaš one koji koriste fudbal kako bi hranili svoju sujetu. A ta sujeta često može da stane na put samoj igri, jer se njen interes ne poklapa sa interesom pojedinca".

Bergkamp je uvek spadao u ovu prvu grupu. Uvek i svuda maksimalno posvećen. Na treninzima – ponajviše. U Engleskoj se i dalje prepričava kako je, čim je došao na Hajberi, svima rekao: "Batalite me mekih pasova, dajte mi brze, tvrde lopte, jer brže - je bolje".
"Uvek sam želeo da postavljam nove izazove pred sebe. Tešku loptu nije lako iskontrolisati. Ali moraš da se trudiš, svaki put sve više. Problem je što to može da funkcioniše samo ako svi daju 100 odsto sebe. Golmani su najbolji primer. U Interu se nisu previše trudili i to je bilo frustrirajuće. Ali Jens Leman? Dejvid Simen? Fantastično! Jens nije mogao da podnese da primi gol na treningu. Kad pokušaš da lobuješ Dejvida Simena…. Jaoj! Ako uspe, to mora da je fantastičan gol i on ti odmah kaže. ‘Bravo, svaka čast’. Ako ne uspeš, on istog sekunda ispuca loptu 200 metara"

Kao na utakmici… 

(FOTO: Action Images)


tagovi

ArsenalDenis BergkampEvropaHolandijameđunarodni fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara