""
""

Dalipagić: Imamo srebro u džepu i deset odsto šansi protiv Amera

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.08.16. | 11:07

“Oni su superiorni, ali možda se u finalu nešto okrene”, poručuje za MOZZART Sport čovek koji je uspeo da osvoji zlatnu, srebrnu i bronanu olimpijsku medalju

Ako iko zna kako se osvaja košarkaška medalja na Olimpijskim igrama onda je to Dražen Praja Dalipagić koji se na pobedničkom postolju našao u Montralu 1976, Moskvi 1980. i Los Anđelesu 1984. godine. Svoju prvu ovakvu medalju od 20.45 juriće srebrna generacija srpskih košarkaša iz Španije 2014. godine predvođena Aleksandrom Đorđevićem, osvajačem srebra iz Atlante 1996. godine.

Medalja ima na sve strane, a ostvarenje sna bi bilo savladati Amerikance i uzeti zlato u Rio de Žaneiru. Ujedno i mnogo teško. Nezamislivo teško.

Izabrane vesti

Pitali smo legendarnog Praju o uspehu naše selekcije u Riju, kao i o šansama da se savladaju vanzemaljci i naravi podvig koji će obići svet.

Dalipagić već sada kaže da je superzadovoljan.
Iskreno neočekivano, ali smo ušli u finale. Neočekivano kažem zbog igara u prvoj fazi, ali je druga faza bila dobra i stigli smo do situacije da imamo srebro u džepu. Sigurno veliki uspeh, već sada sam superzadovoljan. Znamo ko su Amerikanci i koliko su kvalitetni. Biće ovo finale baš za uživanje“, kaže Dalipagić za MOZZART Sport.

Čovek koji je u karijeri osvojio zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju u karijeri ističe da je najveći pritisak bio u četvrtfinalu protiv Hrvatske, a da će finale biti lakše za igranje iz tog aspekta.
Bio je to prvi meč posle kog smo mogli da ispadnemo i to je donelo najveći pritisak pored činjenice da je to poseban emotivan meč. Igrali smo dobro, sigurno... Ali ovo protiv Australije ne mogu da shvatim“.

Šta to konkretno?
Pre početka turnira ja sam podelio ekipe u tri kategorije. Prva Amerikanci, druga svi mi ostali, treća Nigerija, Venecuela i Australija. Nisam ih gledao do polufinala, imali su 5-1, i onda onako odigrali protiv nas kao prosečan prvoligaš. To mi je neshvatljivo. Ne mogu to da objasnim kako su loše igrali, kao početnici. Voleo bih da neko to može da objasni“, kaže Dalipagić.

Ako su Australijanci ostavili ovakav utisak, kakva je situacija sa našim košarkašima?
Bili su odlični! Ne briljantni, ali odlični da. Hajde ovako. Od sedam utakmica imate četiri pobede i tri poraza. I olimpijsko srebro u džepu. Pa šta ćeš bolje u životu?“, pita se Dalipagić.

Ovakav rasplet neodoljivo podseća na Svetsko prvenstvo kada  je reprezentacija Srbije takođe igrala tanko u grupnoj fazi, a potom se probudila i čistila redom sve do finala sa Amerikancima.
Posdeća na Španiju. Ne znam da li Sale šteluje formu baš za fazu ispadanja, ai eto potrefilo nam se dva puta“, kaže Dalipagić.

Kakve su nam šanse protiv Amerikanaca.
Oni su veliki favoriti, mnogo su jači od svih. Oni su kategorija iznad svih. Moram da kažem da u podsvesti postoji verovatnoća da tu može nešto da se okrene u finalu.Nisu  im došli neki od najboljih igrača, ali i ovako su superiorni. Imamo najviše 10 odsto da dođemo do zlata“.

MOZZART KVOTE ZA DUEL SRBIJE I AMERIKE

Na kraju, sve ovo tvrdi čovek koji je osvojio tri medalje na najvećoj sportskoj smotri. I kaže da ne razmišlja previše o tome i da se raduje uspesima ne samo košarkaša već svih sportista koji predstavljaju našu zemlju.
Mogu vam reći da retko razmišljam o tome i da sam dosta toga zaboravio. U Moskvi 1980. kada smo uzeli zlato nisu igrali Amerikanci. Ne mogu da kažem da li bismo uzeli zlato da su oni bili tu.  To čovek ne može da zna. Samo učešće na Olimpijskim igrama je velika stvar, to je najveće takmičenje, zato pored košarkaša podržavam sve  naše sprotiste i navijam za njih“ zaključio je Dalipagić.

Nadamo se da će naši Orlovi ući u onih 10 odsto i da će napraviti rezultat o kom će se dugo pričati. Kao što je to osvajanje zlata iz Moskve 1980. godine čiji je Dalipagić bio deo.

Sećamo se toga i posle 36 godina. Nadajmo se da će Orlovi na čelu sa selektorom Đorđevićem uraditi nešto čega će se svi sećati narednih decenija.

Treba verovati u čuda.

Piše: Strahinja Klisarić

FOTO: MN Press

 


tagovi

SrbijaRio 2016EvropaDražen DalipagićAleksandar Đorđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara