"Ubacivanje tima u naciju i ligu"
"Ubacivanje tima u naciju i ligu"

Da li ste nekada poželeli da igrate protiv Teveza i Zlatana? I to je moguće, u Football Manageru... (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | ned. 23.11.14. | 16:36

U serijalu igrica Football Manager uvek možete da napravite svoj tim i da ga dovedete do svetskog vrha, potrebno je samo malo vremena

Ubacivanje tima u naciju i liguKoliko puta ste želeli da se nađete na istom terenu sa nekom od najvećih svetskih fudbalskih zvezda? Koliko puta ste pomislili, “Ma, to nije moguće“? Naravno da je moguće, samo treba malo da se potrudite i odvojite nekoliko sati svog života za to.

Rešenje za vas je Football Manager Editor, koji vam već dugi niz godina omogućava da se igrate sa ugovorima igrača, sa njihovim karakteristikama, ali dozvoljava vam i da napravite svoj klub, kako biste stvorili novu dinastiju u svetu virtualnog sporta.

Izabrane vesti

Svi znate da je nova verzija ove igrice izašla 7. novembra, a mi smo vam već predočili neke talente, naravno, ne otkrivši vam sve o njima, kako ne bismo uništili žar koji svako poseduje dok se bavi njihovim pronalaženjem.

Da biste počeli da pravite svoju ekipu, morate da znate da li želite da popnete svoj prosečni tim do uspeha iz neke od nižih liga, ili možda odmah želite da budete konkurentni Čelsiju, Realu ili Juventusu (pošto smo mi ipak iz Srbije, mislimo da je najinteresantnije započeti u našoj Prvoj ligi – drugom rangu takmičenja).

Prvo, morate da instalirate Editor koji dobijate uz igricu kada je kupite, ili ga jednostavno možete i skinuti sa interneta. Ne ulazite u sam Football Manager fajl, već otvarate taj posebni koji vam omogućava modifikacije same baze podataka. Ne brinite, to samo zvuči komplikovano, uopšte nije. Čak je i vrlo zanimljivo. Setite se kako ste se osećali kada ste pravili svoje igrače u nekim od ranijih FIFA ili PES izdanja. Ovo je slično tome, samo je mnogo bolje.

Kada vam se otvori Editor, pronađete opciju preko koje se učitava baza podataka koje Menadžer crpi (Load Database). U trenutku kada se ona učita, postali ste pravi mali Sep Blater. Možete da promenite bukvalno sve, da skinete Barseloni zabranu transfera ili da ugasite taj klub ukoliko ga ne volite, da namestite kako je Kristijanu Ronaldu Mesi najbolji prijatelj, Baloteliju stavite da ne bude ekscentrik, napravite takmičenje, opredelite Bojana Krkića i Rišaira Živkovića za srpsku reprezentaciju. Međutim, ono što je najvažnije je da možete da napravite svoj tim, da mu date bilo koje ime, odaberete mu ili napravite stadion na kome će igrati. To je najbrži deo posla, gotov je za deset minuta. Tokom te deonice puta moći ćete da smislite naziv navijačima, namestite koliko će biti verni, u kom će broju dolaziti na mečeve.

Početak pravljenja igračaOnda dolazi najinteresantniji deo posla/uživanja, a to je pravljenje igrača.

Kako biste ovo radili, a da ne bude nerealno i dosadno tokom igre, morate da znate koja ocena je bitna za svaku od pozicija. Takođe vrlo je bitna i rubrika u kojoj se uređuje potencijal fudbalera, pošto u njoj bukvalno određujete njegove mogućnosti na terenu i njegovu budućnost u virtualnom carstvu fudbala. On može biti u potezu od -10 do 200 – s tim da je -10 isto što i 200, -8 je 160, -4 je 80... Jedina razlika je što te potencijale sa minusom imaju samo igrači svetske klase. Ukoliko želite da pravite pravi tim sa razvijenim duhom i hemijom, ne preporučujemo vam da preterujete sa ovim, jer od toga zavisi i koji klubovi će kasnije tokom igre pokušavati da otmu vašeg pulena.

Pođimo od stuba ekipe, golmana. Za njega su najbitniji atributi pozicioniranje, koncentracija, sigurnost pri hvatanju lopte, čitanje igre, ili varvarizmom rečeno, anticipacija. Takođe, umeće prilikom ispucavanja, bacanja lopte, kao i njegova ekscentričnost, umnogome će uticati na profil ovog člana ekipe. Sami odlučite želite li ekscentričnu zvezdu, nekoga ko je sjajan u pozicioniranju, ili nekoga ko pokušava konstantno da učestvuje u igri i pomaže svojim defanzivcima. Možete napraviti i to sve u jednom, ali onda vam niko neće dati gol na 15 mečeva.

Štoperi su takođe vrlo važan šraf u timu. Na sreću onih ne toliko vrednih čitalaca, za njihovo umeće na terenu najmanje ocena je relevantno. Snaga, skočnost, izdržljivost, čitanje igre, oduzimanje lopte su najvažnije. Naravno, postojali su štoperi poput Kumana, Siniše Mihajlovića (u poznijim danima karijere) koji su posedovali i neke dodatne atribute, pa ukoliko imate želju da od sebe ili svojih prijatelja napravite zver, samo napred, stavite im “Long shots“ (šut iz daljine) na 20. Mentalni atributi su ono što krasi svakog pravog štopera. Obratite pažnju na njih.

Jedan od bekova sa svim ocenama koje su potrebne - Tebogo LangermanMnogi kažu da za beka inteligencija nije prekopotrebna karakteristika. Ukoliko se pogledaju ocene takvih igrača u Manageru, ovaj stereotip dobija na snazi. Šalu na stranu, od njihovih mentalnih sposobnosti jedino što je potrebno je da ginu na terenu, kao i da su dobri za timski rad. Svi vi imate nekog prijatelja koga vam je mrsko da pozovete na termin u balonu. E, njega stavite na beka, i namestite mu solidnu brzinu, centaršut i kondiciju i on će postati jedan od najbolje ocenjenih igrača vaše ekipe. Takođe, kao i kod štopera, ukoliko ga blagoslovite šutinom, videćete šta se dešava. Najbolje je pogledati sliku Teboga Langermana, koja je priložena, kako bi vam bilo jasno o čemu se govori. On može da bude jedan od vodećih igrača skoro svake ekipe.

Probajte da stavite vašem beku ili krilu "Long throw" na 18 i videćete koliko ćete golova postići posle auta, kao što su radili npr. Rori Delap i Piter Krauč.

Zadnji vezni je škakljiva pozicija, tu je najvažnije da je igrač agresivan i da dobro čita igru, ali ne sme biti ni preagresivan, jer onda često može da pocrveni, što nikako ne želimo. Preciznost kratkog i dugog pasa, pozicioniranje, izdržljivost, ubrzanje i snaga su ključne ocene. Možete da napravite igrača koji je pravi motor ekipe, koji kvari tuđe akcije u korenu, ili pak nekog ko teži Pirlovom renomeu. Naravno, nemojte baš da bude kao Pirlo, ponavljamo, nije zanimljivo.

Leandro Paredes posle nekoliko sezona - Ovako izgleda neko ko ima sveSvakoj ekipi treba neko ko igra u srcu terena. Neki Lampard, Džerard, ili rečeno jezikom ove igrice, Leandro Paredes. Kreativnost, lucidnost, sigurnost prilikom dodavanja lopte, dugačak pas, šut, izdržljivost kao i uticaj na ostale saigrače, vrlo su važni za ovu poziciju.

Za krilne igrače su ključne brzina i tehnika. Pored toga, moraju da budu i izdržljivi, kako bi se vraćali da pripomognu odbrani. Centaršut i šut mogu igrati veliku ulogu u njihovoj igri, a važno je da budu i kreativni kako ne bi sve vreme trčali okrenuti glavom ka zemlji i pokušavali samo da centriraju, čak i kada u kaznenom prostoru nema nijedan vaš igrač.

Fereira dok je još bio u Velezu - okvir za savršenog napadačaI za kraj, ona pozicija na koju će većina vas staviti sebe je špic, ubica golmana, napadač. Kako god ga zvali, za njega je bitno da bude staložen u završnici, skoncentrisan, brz i da ima dobar prijem i šut. Bitno je i kakav je u igri glavom, da li je skočan, i naravno, ne sme da bude neki slabić kako ga ne bi svaki start nekog drvoseče povredio na 4-6 meseci. Naravno, samo najbolji na svetu imaju sve ove ocene, pa ne bi bilo realno napraviti Fakunda Fereiru u Sremu iz Jakova.

Valja dodati i to da prilikom pravljenja igrača morate da obratite pažnju na nameštanje njegove nacionalnosti, kao i igračke istorije, jer ako vam bar osam igrača nije provelo tri godine u nekom od domaćih ili u vašem klubu, nećete moći da registrujete ekipu za kontinentalna takmičenja, kada dođete do njih.

Takođe, prilikom ubacivanja vašeg kluba u neku od liga, morate jedan tim i da izbacite iz iste. Kao što smo već naglasili na početku, ovo iziskuje nekoliko sati, ali posle ćete videti da je vredelo.

Da još jednom naglasimo, ne stavljajte svima sve ocene na maksimum, vaša igra onda neće biti nimalo zanimljiva i izazovna. Probajte da razmislite o tome kakvi bi vaši prijatelji bili na pravom zelenom terenu, da ih smestite na odgovarajuće mesto i da vidite kakve bi oni atribute posedovali.

Preporučujemo vam i da premestite nekog od vaših omiljenih igrača i uživate u ugođaju dok posmatrate sebe i njega kako zajedno tresete mreže protivničkih golmana. Preporučujemo Leandra Paredesa, Andilea Žalija, Alberta Grasija, ili možda nekog Ze Roberta na zalasku karijere. U svakom slučaju, opcija ima mnogo, na vama je kako ćete ih iskoristiti i da li ćete unaprediti svoje iskustvo korišćenja ove razbibrige za milione.

Uživajte i recite nam ukoliko imate nekih nedoumica, sa zadovoljstvom ćemo ih otkloniti.

Piše: Aleksa Radosavljević

(FOTO: FM screenshot)


tagovi

Evropafootball managermeđunarodni fudbalSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara