""
""

Čitav vek prva dama! Srećan rođendan, Vošo (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 06.03.14. | 15:46

Više od 1000 građana Novog Sada, navijača, novinara, igrača, veterana i nekadašnjih rukovodilaca kluba okupilo se tačno u podne na mestu gde su novosadski đaci i zanatlije pre jednog veka osnovali jedan od najuspešnijih srpskih klubova...

Fudbalski klub Vojvodina danas slavi 100 godina od osnivanja! Zvanična proslava koja će se protezati tokom čitave godine počela je svečanim otkrivanjem spomen ploče osnivačima kluba na zgradi u Temerinskoj 12.

Više od 1.000 građana Novog Sada, navijača, novinara, igrača, veterana i nekadašnjih rukovodilaca kluba okupilo se tačno u podne na mestu gde su novosadski đaci i zanatlije pre jednog veka osnovali jedan od najuspešnijih srpskih klubova. Ipak, centralni deo svečanosti biće organizovan u petak, kada će u 18.30 na platou ispred hale Spens biti upriličen veliki koncert.

Izabrane vesti

Da podsetimo, novosadski tim je u klupskoj istoriji osvojio dve titule prvaka Jugoslavije (1966. i 1989), a najveći uspeh u evropskim takmičenjima ostvarili su osvajanjem Mitropa kupa 1977. godine. Tu je i četvrtfinale Kupa šampiona 1967. kada su eliminisani od Seltika ukupnim s rezultatom 2:1.

"Stara dama" je za prvih 100 godina postojanja izbacila na desetine velikih imena srpskog fudbala poput Vujadina Boškova, Budimira Vujačića, Todora Veselinovića, Ilije Pantelića, Siniše Mihajlovića, Slaviše Jokanovića, Dejana Govederace... 

A kako je sve počelo?

Samo rođenje Vojvodine bilo je slično rađanju nekog mitskog ili antičkog heroja, jer se dogodilo u potpunoj tajnosti, u predvečerje Prvog svetskog rata. Policija Dunavske monarhije budno je pratila svako okupljanje srpske omladine, pa je kao skrovito mesto poslužila štrikerska radnja Save Šijakova u Temerinskoj ulici. Pod izgovorom da dolaze da pomažu u preradi vune učenici “Velike srpske pravoslavne gimnazije“, studenti i trgovački pomoćnici sakupili su se kako bi ispunili svoju misiju i osnovali jedan nacionalni klub.

Među osnivačima su bili Milenko Šijaković - utemeljivač tekstilne industrije u Novom Sadu, Vladimir Milićević - univerzitetski profesor, Dušan Hinić - ugledni hemičar, Radenko Rakić i Kamenko Ćirić - istaknuti pravnici, Gojko Ružić, Ranko Tošić, Đorđe Živanov, Branko Gospođinački i viđeni advokat Kosta Hadži.

Sa današnje tačke gledišta to je bio izuzetno hrabar potez, s obzirom na zategnute odnose između Srbije i Austrougarske. Da li je neko od osnivača mogao tada da pretpostavi da su udareni temelji jednog od najvećih klubova u regionu nikada nećemo saznati, ali jedno je sigurno-mnogi snovi i ideali rađanjem FK Vojvodina ostvareni su. To se zbilo na današnji dan, davne 1914. godine.

Oko novog kluba se brzo okupila mladež Podbare i Salajke. Vojvodina onda nije imala svoj teren, pa se treniralo na poljančetu “Četiri krajcare“ (Novi Sad je tada imao oko 34.000 stanovnika). Prve dresove je sašila majka fudbalera Milorada Milićevića i bili su svetlo plave boje. 

Ubrzo je usledila i prva utakmica, u junu 1914. Novosađani su snage odmerili sa Šajkašem u Kovilju i slavili sa ubedljivih 5:0 nad iskusnijim i starijim protivnikom. Zbivanja koja slede (Prvi svetski rat) učiniće svoje, pa će Voša na prvi naredni meč čekati sve do završetka sukoba 1918. Tek po oslobođenju klub se ponovo "probudio" i počeo brže da se razvija. Od tada pa do danas, izrastao je u jedan od najvećih klubova na ovim prostorima. Ponos je Vojvodine, ali čitave Srbije. 

Srećno ti bilo, Vošo!

(foto: fkvojvodina.rs)


tagovi

FK VojvodinaSuperligaSrbijarođendan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara