"Davi Zelke"
"Davi Zelke"

Biće cev Pancera u narednih 15 godina, a koštao je samo 50.000 evra (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.12.14. | 21:02

Davi Zelke je prirodan naslednik Miroslava Klosea, a iako ima tek 19 godina prvi je napadač Verdera iz Bremena i zadao je poslednji ovogodišnji šamar posrnulom gigantu

Davi ZelkeLetos je završena jedna era, Miroslav Klose se pozdravio od nacionalnog tima i Svetski šampioni su ostali bez prave devetke jer Tomas Miler ipak ima drugačija zaduženja na terenu. Takođe ovog leta su Nemci dobili naznake ko bi mogao da popuni kopačke napadača Lacija, a u Bundesligi je ove sezone stigla i potvrda – 19-godišnji Davi Zelke će biti meta centaršuteva Marka Rojsa i Marija Gecea u reprezentaciji Nemačke.

Da, dobro ste pročitali u reprezentaciji Nemačke, a majka mu je Čehinja, dok mu je otac iz Etiopije. Možda baš zbog toga i jeste predodređen da bude predstavnik Manšafta u kojem je i u Brazilu bilo dosta igrača kojima ime i prezime ne idu uz pasoš. A Nemci su već slabi na 193 centimetara visokog špica Verdera iz Bremena jer im je ovog leta doneo titulu omladinskog šampiona Evrope, pritom je Zelke bio i najbolji strelac turnira sa šest golova, ali i ključni igrač tima.

Izabrane vesti

Bio je cev Pancera u svim kategorijama od U16 pa do U19, a u poslednjoj selekciji ima i te kako impresivan učinak – 14 golova na 15 utakmica! Koliko je letos postao popularan svedoče cenovnici frizerskih salona u Bremenu na kojima se našla „zelkerka“.

Mladi fudbaler se dokazao i u klubu pa je napadač Verdera sa najviše mečeva u Bundesligi ove sezone u konkurenciji mnogo iskusnijih Franka di Santa i Nilsa Petersena, a prošle sezone je proveo tek 127 minuta na terenima nemačkog prvenstva. Najviše buke je napravio sukobom na treningu sa kapitenom Klemensom Fricom, ipak ove sezone je okrenuo potpuno drugi list. Zelke je na 14 mečeva uspeo četiri puta da zatrese mrežu protivnika, a u prošlom kolu je udario poslednji šamar Borusiji iz Dortmunda ove godine- golčinom i sjajnom asistencijom. Time je zaradio i dvostruko priznanje od ljubitelja nemačkog prvenstva – igrač 17. kola i strelac najboljeg gola proteklog vikenda, a kifla kojom je prevario Mičela Langeraka definitivno to zaslužuje.

U Bremenu zadovoljno trljaju ruke, a kada se sete da su najverovatnijeg sledećeg napadača aktuelnog šampiona sveta kupili za 50.000 evra verovatno im dođe da Hofenhajmu pošalju pismo izvinjenja. Čelnici najuspešnijeg seoskog kluba u Nemačkoj verovatno lupa glavom o sto zbog toga što su forsirali skupocena pojačanja poput Erena Derdijoka, a ne mladog dijamanta kojeg su brusili nekoliko godina.

U Verderu su ipak hrabriji, a to im se i te kako isplaćuje pošto se navodno i Real Madrid raspitivao o mladom špicu te je tim sa Vezera već ponudio novi ugovor perspektivnom špicu. Tako da je je direktor Verdera Tomas Ejhan najavio da će praviti tim oko Zelkea i da drugi timovi ne treba ni da ih uznemiravaju raspitavanjem o potencijalnoj prodaji.
„Imamo plan sa njim. Ubacićemo ga u tim malo-pomalo. Drugi klubovi mogu da zaborave na telefonske pozive“, naglasio je Ejhan.

Zelke u akciji

Ali teško da će velikani poslušati savet čelnika Verdera jer su igrači Zelkeovih karakteristika prava retkost – 193 centimetara visok igrač s tehnikom i brzinom na kojim bi mu pozavidela i omalena krila, sa mekanim šutom obema nogama. Ono što je ipak najnekarakterističnije za visoke napadače je ipak njegova fizička sprema i rad za ekipu, ali ni to ne čudi kada se vidi da je njegov otac dobio posao kao kondicioni trener Verdera kada je Davi prešao na Vezer.

Onda ne iznenađuje da je Zelkeov idol igrač špic koji takođe izgara za ekipu – Mario Mandžukić.
„Nijedna lopta nije izgubljena za njega – žrtvuje sebe iznova i iznova“, objasnio je Zelke.

Iako je Nemačke prethodnih godina proizvodila talente kao na fabričkoj traci Meredesa, malo su zatanjili sa pravim špicevima, a Zelke bi zbog svoje jedinstvene građe, rano prikupljenog iskustva, Kloseove penzije i očajne sreće Marija Gomeza sa povredama vrlo brzo mogao da zapeva himnu zemlje rođenja rame uz rame sa Manuelom Nojerom. A onda u Francuskoj da juri centaršuteve Rojsa i Gecea i što da ne – luđe stvari su se dešavale - epitet najboljeg strelca turnira.

(FOTO: Action images)


tagovi

Davi ZelkeEvropaMiroslav KloseNemackaVerder

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara