"Erik Bejli"
"Erik Bejli"

Bejli stiže na preglede, da li je Junajted konačno dobio pravog štopera? I njega je, kao i Vidića, mučio Fernando Tores (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 07.06.16. | 15:47

Za 30.000.000 evra trebalo bi da bude onaj koji će rešiti sve defanzivne probleme na Old Trafordu

Erik BejliRazlika je samo u tome što Španci govore u evrima, a Englezi u funtama. Pa jedni pominju 30.000.000 evra, drugi 30.000.000 funti. Ali svi se slažu da je Žoze Murinjo dobio jednu od mnogih bitaka koje će u Premijer ligi voditi sa Pepom Gvardiolom. Ovaj put je na talonu bio 22-godišnji centralni bek Viljareala Erik Bejli, koji bi prema navodima sa Ostrva već koliko danas trebalo da stigne na lekarske preglede u Mančester i potom potpiše za Junajted.

Navijači Junajteda trepere na iglama. Odavno nisu imali sreće sa štoperima. Prava rešenje čekaju još se još od tandema Rio Ferdinand/Nemanja Vidić. Bejli nije taj nivo, bar ne još, ali obećava.

Izabrane vesti

Evropsku karijeru počeo je u Espanjolu, koji ga je u saradnji sa menadžerskom agencijom Promo Esport pronašao na seriji probnih utakmica po Africi. Konkretno u rodnoj Obali Slonovače. Bejli, u stvari tada još Erik Bertrand, majčino prezime je uzeo kasnije, odmah je odskočio od vršnjaka, ali mu počeci na Pirinejima nisu bili laki. Teško je pao rastanak sa porodicom, nije znao reč španskog jezika, a pritom je celih godinu dana čekao radnu dozvolu. Više od dve godine proveo je samo trenirajući i igrajući prijateljske mečeve.

Čim su papiri stigli dočekao je Bejli i debi za B tim Espanjola. Imao je tada 18 leta.
"On je bio spreman da igra i sa 16. Mnogo je snažan, odličan u vazduhu, zna da koristi obe noge, brz je, sjajan u situacijama jedan na jedan. Brinuo sam zbog taktičkih razloga. Dešavalo mu se da bude previše samouveren u svoje kvalitete, pa da izgubi loptu kao poslednji igrač odbrane. Fernando Tores ga je baš prošle sezone kaznio, pa je Atletiko slavio sa 1:0", priseća se u intervjuu za I-Es-Pi-En Manolo Markez, čovek kod kojeg je Bejli debitovao u seniorskoj konkurenciji.

Bilo je to, dakle, u Espanjolu, koji je Bejli napustio posle samo pet utakmica u najjačem timu. Prva u startnih 11 bila je protiv Viljareala januara 2015. Na Madrigalu su odmah uočili njegov talenat i istog meseca ga doveli za 5.700.000 evra kao zamenu za Gabrijela Paulistu, koji je otišao za Arsenal. Espanjol nije imao izbora. Novac mu je bio neophodan.

Čak ni u ovoj novoj sezoni nije uvek imao zagarantovano mesto u startnih 11. U Viljarealu je konkurencija žestoka. Tu su Mateo Musakio, Viktor Ruiz, Danijele Bonera. Fudbalskim analfabetama možda zvuči smešno, ali Viljarealovi štoperi teško da su gori od kolega iz Mančester junajteda. Štaviše. Ali Musakio je dobar deo sezone bio povređen. Bejli je iskoristio šansu. Ujedno i mnogo naučio od pedantnog taktičara na klupi Marselinja Torala, koga baš danas pominju kao prvog kandidata za klupu Španije.
"Uveren sam da će biti pun pogodak. Sličan je tip igrača Serhiju Ramosu. Dobro, nije toliko dobar tehnički, ali je mnogo jači", hrabri navijače Markez.

Dugo, baš dugo Mančester junajted nije imao ozbiljan štoperski tandem. Da li je ovo naznaka da će Žoze Murinjo to uskoro promeniti? Nije tajna da brine za osigurač pred golom Davida De Hee. Engleski mediji i dalje pišu da je i te kako zainteresovan i za Nemanju Matića na mestu zadnjeg veznog. Naravno, čeka se i Zlatan Ibrahimović. Ali Bejli bi dugoročno mogao da bude podjednako važan.

(FOTO: Action Images)


tagovi

ViljarealŠpanijaPrimeraPremijer ligaEvropaErik BejliEngleska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara