""
""

ANALIZZA PARTIZANA: Zeka preti iz daleka, ali odbrana je meka

Vreme čitanja: 4min | sub. 02.11.13. | 11:51

Redakcija MOZZART Sporta se potrudila da pronikne u mane i vrline večitih rivala pred 145. derbi na Marakani

Pošto su ispucali sve kredite pred navijačima - ranom eliminacijmom iz Evrope i zaprepašćujućim prepuštanjem bodova slabijim od sebe – ostala im je poslednja šansa da okaju grehe: da dobiju one preko puta.

Jednostavno izgovoriti, mnogo teže izvesti. Zato, da vidimo ko je to u Crvenoj zvezdi i(li) Partizanu spreman da se ogrne odorom junaka i povede svoj tim ka pobedi u 145. večitom derbiju.

Izabrane vesti

Redakcija MOZZART Sporta pokušala je da pronikne u prednosti i mane topčiderskih rivala, u koje se jedni uzdaju, a drugi zaziru.

Ostalo je samo da vidimo – ko ima jači ili manje slab tim.

NAJJAČA KARIKA – Miloš Jojić

Taman da je čitavu jesen bio neprimetan (a nije), taman da je van forme (a nije), taman da nije postigao gol (a nije), na pomen imena Miloša Jojića razvuče se osmeh na lice Grobarima. Junak iz 144. derbija trebalo bi da bude najveći oslonac pobedničkih ambicija na Marakani, jer ove sezone igra najbolje u karijeri. U Partizanovom dresu postigao je tri gola, još je značajnije što je saigračima spremio duplo više, pa na krilima tih statističkih podataka deluje samouvereno, racionalno i za naše prilike dovoljno korisno, pa je, uz Vladimira Stojkovića, trenutno, najbolji igrač Partizana. Očekuje se da tokom derbija popularni Zeka menja mesta sa Sašom Ilićem i čas kvari Zvezdinu igru kao zadnji vezni, čas organizuje napade crno-belh sa pozicije polušpica, mada je najopasniji kad se zaleti po boku i ostavi loptu Kojiću, Živkoviću ili Ninkoviću. Ili se namesti da izvede slobodan udarac?

AHILOVA PETA – porozna odbrana

Ako je Miloš Jojić pojedinac u koga veruju i stručni štab i Partizanova publika, onda je odbrana deo tima pred koji bi pristalice crno-belih bez premišljanja mogli da stave prefiks nepoverljiva. Taj deo crno-bele ekipe popustio je devet puta na deset utakmica – pri tom protivnici nisu bili Bajern, Real i Barselona – zbog čega teško može da se na njenom učinku gradi preterani optimizam. Poslednja četvorka je Rašoviću zadavala glavobolju u većini mečeva, čak i kad bi nekako uspevala da sačuva mrežu. Doduše, imaju crno-beli ispred sjajnog Stojkovića vrlo dobrog Obradovića i dovoljno sigurnog Volkova, ali činjenica da je štoperski tandem čine neiskusni Ostojić i Stanković (ovaj drugi debituje), te česte rotacije koje su sprečile uigranost i sticanje rutine učiniće da na klupi Partizana zažmure svaki put kad se Dauda zaleti ka šesnaestercu.

FAKTOR IZNENAĐENJA – Andrija Živković

Davno isprobana, kasnije samo prepisivana sintagma o tome kako ''velike utakmice rađaju asove'' trebalo bi inspirativno da deluje na momka koji još nije punoletan, a ima priliku da postane jedan od junaka derbija. Na stranu golovi Radu, OFK Beogradu i Slobodi... Dok ne zatrese mrežu Zvezde ili makar natera njenu odbranu da ga bespomoćno juri, neće se o Andriji Živkoviću pričati kao o dečaku vanserijskog potencijala. Očigledan kvalitet biće na prvom ozbiljnom testu u njegovoj seniorskoj karijeri. Nije sporno da mladi Nišlija zna i može, jedina je dilema da li je sad trenutak da to demonstrira. Na njegova tinejdžerska pleća sručilo se breme ogromnih očekivanja, ali ako uspe da ''isključi'' eho sa tribina eto ogromne prednosti za Partizan...

TRENERSKI PEČAT – Vuk Rašović

Omiljen u svlačionici i u poslednje vreme ne baš simpatičan rukovodiocima, Vuk Rašović svestan je da ga samo pobede ostavljaju na klupi Partizana. Da nije pritisnut zahtevima predsednika Dragana Đurića, trener crno-belih mogao bi da kalkuiše, ali kako se u Humskoj radi neplanski, a stručnjaci smenjuju prosečno jednom godišnje, pred Rašovićem je samo jedan jedini izbor – da na Marakani naredi ofanzivu. Pa šta mu Bog da.

Iako je tokom sezone grešio pružajući (čak i neobjašnjivo mnogo puta) šansu igračima nedostojnim dresa Partizana i prečesto rotirao sastav, Rašović se oslanja na detalje koji mu daju za pravo da bude optimista. Ne bi smeo da ima problem da motiviše crno-bele, jer su igrači pre osam dana dobili finansijsku inijekciju i punih džepova stižu u komšiluk. Popravila se i atmosfera posle lagane pobede u Nišu. Raduje ga dobra forma A reprezentativaca Jojića i Stojkovića, bljesnuo je i dugo čekani Ninković, tako da mu je ambijent u ekipi omogućio sasvim pristojnu pripremu derbija. 

Rašovićeva prednost u odnosu na Slavišu Stojanovića je što ima savršenu predstavu o značaju današnje utakmice. Za razlku od bivšeg selektora Slovenije, bio je direktan akter derbija kao igrač, u trenerskoj karijeri kao pomoćnik nizao je pobede na Marakani, dok je kao samostalni komandant debitovao majskim trijumfom. Ako ovoga puta ''izmisli'' nekog novog Jojića ublažiće sve glasnije komentare javnosti na račun njegovog trenerskog umeća i približiti crno-bele zvanju jesenjeg prvaka. Plus, kupiti mir za nastavak rada u klubu u kome ni sam ne zna šta će biti sutra.

Analizu MOZZART Sporta o vrlinama i manama Crvene zvezde pročitajte OVDE.

(FOTO: MN Press)


tagovi

145. derbiAndrija ŽivkovićMiloš JojićFK PartizanSrbijaSuperligaVojislav StankovićVuk Rašović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara