""
""

Srbija preskočila i Angolu, ali dobila i teme za razmišljanje

Vreme čitanja: 2min | sre. 06.07.16. | 19:45

Ako ne bude iznenađenja u drugoj utakmici dana tim Aleksandra Đorđevića sastaće se sa Češkom u polufinalu

Košarkaši Srbije sa prve pozicije idu u polufinale olimpijskog kvalifikacionog turnira, pošto su i u drugoj utakmici grupne faze bili uspešni i savladali Angolu rezultatom 83:60 (30:23, 17:15, 22:13, 14:9). Ime protivnika na pretposlednjem stepeniku pre overe ulaznice za Rio izabranici Aleksandra Đorđevića saznaće nešto pre 23 časa, kada će svoj duel završiti Češka i Japan. Ukoliko ne bude nikakvih iznenađenja Orlovi će koplja ukrstiti sa prošlogodišnjim rivalom iz četvrtfinala na Evrobasketu, u petak od 21.00.

Izabrane vesti

A ako zaista tako i bude, za susret sa rivalom daleko većeg kvaliteta od Angolinog srpski tim moraće da pripremi potpuno novi plan za postavljanje bedema ispod koša koji čuvaju. Jer, Orlovi nisu bili na nivou zadatka. Daleko od toga da je Angola umela ozbiljnije da zapreti, ali su igrači Karlosa Dinisa razotkrili najveće slabosti domaćeg sastava - čuvanje reketa i odbrana protivničkog ofanzivnog skoka. Samo u prvom poluvremenu Angola je uspela da sakupi čak 11 lopti u napadu i tako dođe do druge šanse za realizaciju, da bi Santos, Žoakim, Moraiš i Mur zajedničkim snagama skupili pet pogođenih trojki. Do kraja utakmice situacija se promenila, najviše iz razloga što su kockice u odbrambenoj trećini počele da se slažu.

Jasno je da Orlovi ni protiv Angole, a ni protiv Portorika, nisu igrali punom snagom, zato greške viđene u odbrani nisu bile kažnjene. No, baš iz tog razloga srpski košarkaši moraće da izvuku pouke i naprave potpuni psihološki zaokret za petak. 

Napadački Srbija je još jednom delovala sigurno. Doduše, to i konačni rezultat potvrđuje. Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić opet su demonstrirali da su glavne opcije u rešavanju ofanzivnih zadataka. Upravo su njih dvojica pokrenuli sve vijuge u sastavu vicešampiona sveta i odveli Srbiju u sigurnu zonu, sa razlikom koja je garantovala određeni mir u prvom poluvremenu. Zajedno sa pomenutim tandemom razigrali su se i Stefan Marković i Miroslav Raduljica, koji su u trećem kvartalu predstavljali tas na vagi koji je doneo konačnu prevagu i slomio otpor Angole. 

Na poslednji mali odmor pre početka četvrte deonice Srbija je otišla sa 18 poena razlike, vrlo brzo prednost je iznosila i 20 razlika, pa su Orlovi dobili mogućnost da u mirnijem tonu privedu meč kraju i urežu još jednu recku.

Najefikasniji igrač srpskog tima bio je Jokić sa 17 poena, čemu je dodao još šest skokova. Bogdanović je skupio 12 poena i osam uhvaćenih lopti, Raduljica je imao 13, a Marković 12 koševa. 

SRBIJA - ANGOLA 83:60 (30:23, 17:15, 22:13, 14:9)
Beogradska Arena (10.429)

SRBIJA: Teodosić 8, Simonović 0, Dangubić 0, Bogdanović 12, Marković 12, Kalinić 0, Nedović 5, Birčević 6, Raduljica 13, Jokić 17, Štimac 3, Jović 7. 

ANGOLA: Domingoš 0, Gonsalveš 2, Moraiš 7, Santoš 9, Pualo 0, Souza 2, Fernandeš 3, Ambrozio 7, Manuel 3, Ndonijema 8, Žoakin 9, Mur 10. 

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Stefan MarkovićSrbijaNikola JokićMiroslav Raduljicakvalifikacije za Olimpijske igrekošarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija AngoleEvroligaBogdan Bogdanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara