"Šarenac"
"Šarenac"

ŠARENI PIŠE: Sumrak “litvanske zore“ i podvig oslabljenog Partizana

Vreme čitanja: 4min | pet. 07.03.14. | 09:57

Aca trica“ polako, ali sigurno postaje standardna Zvezdina „mušterija“. Bajern je očigledno podlegao odličnoj atmosferi u Beogradskoj areni i nije mogao ništa protiv zonske odbrane i tandema Pavlović - Kinzi

ŠarenacTreći put u ovoj sezoni Crvena zvezda nije dozvolila „litvanskoj zori“ da svane. Delovalo je da je Lijetuvos Ritas, koji nosi ime po sponzoru čuvenom dnevnom listu, mogao biti ispraćen kući i sa većim minusom. Ali šta je tu je, i ovih šest poena viška, koliko ima Zvezda pred revanš u Vilnjusu, deluju kao dovoljna zaliha. I ne samo da su dovoljni, već su sve šanse da će Zvezda i u drugom meču doći do pobede. Ako je to mogla da učini, i to na impresivan način, u drugoj ovosezonskoj evroligaškoj utakmici između ova dva kluba, zašto joj to ne bi pošlo za rukom i u Evrokupu?

U odnosu na te pomenute dane crveno-beli su u ovom meču u Pioniru bili oslabljeni neigranjem Luke Mitrovića, čiji se povratak očekuje polovinom marta, ali i sve bitnijeg Ivana Radenovića, za koga će Zvezda po svemu sudeći biti jača u revanšu, te je i to još jedan od podataka koji ide u korist tvrdnje da je Zvezda kvalitetnija od ekipe hrvatskog trenera Ace Petrovića. Kad smo već kod Petrovića, evidentno je da voli da igra protiv srpskih ekipa, ali tradicija govori da „Aca trica“ polako, ali sigurno postaje standardna Zvezdina „mušterija“.

Na ovoj utakmici u Pioniru uz odličan ambijent, Zvezdini navijači „podizali“ su košarkaše kad god je nastupila kriza i kad god im je to bilo potrebno. Realno, više se očekivalo od Katića i Dženkinsa, ali znajući o kakvim se igračima i borcima radi, dozvoljeno im je po neko slabije izdanje. Glavne uloge su podeljene Bobanu Marjanoviću i Tadiji Dragićeviću, i to je uz minijature pojedinih saigrača bilo dovoljno za pobedu nad Ritasom.

Kao po scenariju „već viđeno“ i ovoga puta Zvezda je nešto kasnije upalila sve svoje motore, pre svega one u odbrani, dozvolivši protivniku da ubaci 27 poena u prvih deset minuta! To su stvari koje treba izbeći na gostovanju u Litvaniji. Ako tako krene u Viljnusu brže bolje tražiće se „kočničar“ sa sigurnim i jakim rukama.

Košarkašima Lijetuvosa, koji su u sasvim solidnoj formi, sigurno je u podsvesti bilo sećanje na dva teška evroligaška poraza od Zvezde, a problem u revanšu može biti samo psihološko opterećenje crveno belih ovom stvorenom razlikom. Ukoliko to prebrode igrači srpskog tima sva je prilika da će sličan rezultat biti i 12. marta. Tome i prilog govori i izjava beka Ritasa Renaldasa Seibutisa da je njegov tim igrao najbolje što može, dok je sa druge strane kod Zvezde primetno da postoji još rezerve.

PODVIG

I pored svih već od ranije povređenih igrača, Partizan na meču protiv Bajerna nije mogao da računa na najboljeg - Bogdana Bogdanovića, koji se nije dovoljno oporavio od povrede kolena. I pored toga Partizan je napravio novi podvig, novo čudo, i u Beogradskoj areni uspeo da savlada Bajern iz Minhena, nemački tim koji je do ovog kola imao po četiri pobede i poraza, i kojem bi bodovi sa ovog gostovanja mnogo značili za zadržavanje šanse za plasman među prva četiri mesta u grupi koja vode dalje.

Dobar start Partizana sveo je goste na svega devet datih poena u prvih 10 minuta! Sasvim dovoljno da se u nastavku lakše pravi plan kako dokusuriti protivnika kojeg je prvi udarac bacio na staklene noge. Gosti su očigledno podlegli odličnoj atmosferi u Beogradskoj Areni i „izgubljeni u prevodu“ nisu uspeli da se snađu do samog kraja. Tome je u mnogome kumovala zonska odbrana Partizana, ali i igra tandema Pavlović- Kinzi.

Prvi je počeo da se uklapa u Vujoševićev sistem i da pokazuje deo igračkog umeća stečenog u desetogodišnjem jurcanju sa NBA zvezdama, a drugi je ponovo dokazao da spada u sam vrh liste najboljih stranaca koji su pohodili srpske košarkaške terene. Novi Partizanov dubl čvrsto je držao konce ovog duela.

Na kraju prvog dela ovog meča bilo je 44:28 za domaći tim, što je ujedno i najbolje poluvreme crno-belih ove sezone u TOP 16 fazi. Razlika bi sigurno bila i veća da ne beše Luke Štajgera, koji je u nekoliko navrata preuzeo odgovornost jer je Partizan odlično zaustavio Dilejnija i Brajanta, najbolje igrače Bajerna. Ovo je ujedno bio i najvažniji posao u odbrani crno-belih i oni su ga odlično odradili. Odbrana pravi put do pobede, to znaju i mala deca, ali je Partizan stigao i do 70 postignutih poena, ponovo u prilog sumanutoj teoriji da se usled prebacivanja ove „začarane“ brojke pogodaka lakše stiže do trijumfa.

Partizan je ne samo pobedio Bajern, već je došao do bolje međusobne koš razlike, što u slučaju nekog eventualnog „kruga“ može biti vrlo bitno. Druga pobeda crno-belih u TOP 16 koja im ostavlja nadu u dalji plasman. Nada je i dalje vrlo slaba, ali je niko ne može oduzeti košarkašima srpskog šampiona.

Izabrane vesti

Sledeću, 20. utakmicu u Evroligi ove sezone Partizan igra u Moskvi protiv CSKA, gde u duelu sa jednim od najboljih timova Evrope zaista nema šta da izgubi. Favorit se zna, ali videćemo da li „vreme čuda“ može da potraje.


tagovi

FK PartizanEvroligašareni pišeFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara