"Slobodan Šarenac"
"Slobodan Šarenac"

ŠARENI PIŠE: Poklon za Davisov povratak

Vreme čitanja: 4min | pet. 21.03.14. | 11:07

Meč viner Bogdanović sam otkrio da je pre nekoliko dana na isti način ubacio 200 trojki iz 223 pokušaja. Crvena zvezda kvalitetnija id Budiveljnika, samo još da to i pokaže

Slobodan ŠarenacIzgleda da Partizanovo vreme čuda u Evroligi još nije završeno. Svaka nova pobeda, kao ova protiv Makabija, veliki je dobitak za ovaj sastav pre svega na polju samopouzdanja, ali i u pokušaju da ovu sezonu završe što ponosniji. Makabi je vodio sve do dva minuta pred kraj, kada je Bogdan Bogdanović rešio da novom pobedom čestita Davisu Bertansu povratak u stare redove.

Bertans je na evroligaškom debiju u ovoj sezoni igrao u granicama mogućnosti posle višemesečne pauze zbog povrede kolena. Primetna je bila prevelika želja, ali mu je ona uz naboj sa tribina donela više štete nego koristi.

Izabrane vesti

Bogdanović je bio meč viner i može mu se oprostiti ponovno bespotrebno uletanje u neke bezizlazne situacije, ne samo zbog pobede i 18 postignutih poena, već zbog čak šest asistencija na ovoj utakmici.

Njegova trojka iz mesta u poslednjim trenucima ovog meča dugo će se prepričavati, ali nije slučajnost. Na isti način Bogdanović je prema sopstvenom Tvitter priznanju nekoliko dana pre ove ubacio 200 trojki iz 223 pokušaja!

BogdanovićPartizan je bio uporan i uporan, i odigrao je najbolje kada je to bilo najpotrebnije. Crno-beli su uspeli da se vrate iz minusa od 15 razlike u jednom momentu, i na kraju stignu do pobede, pritom opet, prebacivši 70 datih poena.

Mora se pomenuti partija Milenka Tepića, i to bez promašaja iz igre. Sva je prilika da će njegovim povratkom u pravu formu, kao i Pavlovića, ali i Tarensa Kinzija koji nije igrao na ovom duelu, Partizan biti daleko nezgodniji protivnik u finišu sezone, na bilo kom frontu.

Makabi uvek ima najviše ambicije, i u svojim redovima uvek pravu legiju stranaca, ali u ovom delu sezone igraju baš po sistemu toplo-hladno. Tačno od meča u Tel Avivu u kojem su dobili Partizan nisu uspeli da vežu dve pobede zaredom.

Dva meseca "ponosu Izraela" to nije pošlo za rukom, a pre toga su u seriji ostvarili čak osam trijumfa.

Da li je u pitanju zamor materijala dobrog dela vremešnih košarkaša, ili kao u ovom meču, po njih možda i ključni trenutak, kada se povredio preveliki Sofoklis Skorcijanitis?

Tradicija govori da Makabi ne voli da gostuje u Beogradskoj areni (setite se četvrtfinala Evrolige 2009/2010 za odlazak na Fajnal for) jer se to loše završi po njih.

Sve ovo naravno ne umanjuje pobedu Partizana koja je čista kao suza!

Crno-beli su na kraju na ovom meču našli izlaz iz lavirinta u kojem su u većem delu susreta delovali zbunjeno i neorganizovano. Ipak sve se to zaboravlja posle trijumfa nad još jednim od velikana evropske košarke.

MESTIMIČNO PROMENLJIVO U KAUNASURaško Katić

Završeno je tek prvo poluvreme dvomeča četvrtfinala Evrokupa između Crvene zvezde i Budiveljnika i po svemu viđenom u prvih 40 minuta jasno je da cu crveno-beli kvalitetniji tim od ukrajinskog predstavnika. Međutim kako su se u većem delu meča stvari odvijale u dvorani u Kaunasu, gde je Budiveljnik igrao kao domaćin zbog dobro poznatih dešavanja u Ukrajini, na kraju se po Zvezdu sve dobro i završilo.

Ključni momenti utakmice u Kaunasu viđeni su u dva navrata i to po dobrim starim nepisanim košarkaškim pravilima.

Prvi u 30. minutu kod rezultata od plus 11 za Budiveljnik i olako prokockane šanse Anisimova iz dobre kontre, posle koje Zvezda pravi seriju i vraća se rezultatski u meč, i drugi kada je u nastavku ove situacije tajm aut bio misaona imenica za trenera Budiveljnika Bagackisa.

Takvo kockanje Zvezda je iskoristila i dovela ukrajinski sastav do situacije da na kraju čupa pobedu (82:79) u utakmici u kojoj je u većem delu bio u vođstvu.

Budiveljnik je opstrukcijom igre, i čestim promenama odbrane, otežavao Zvezdi pokušaje da stignu do prepoznatljive igre sa dosta trčanja i kontranapada. Slaba koncentracija sa dosta oscilacija na obe strane uvele su ovu utakmicu u atipičan duel van ritma i sa puno "praznih" minuta i jednih i drugih, gde su minijature pojedinih igrača lako mogle odlučiti pobednika.

Takav je slučaj bio sa Raškom Katićem sa jedne i Janisom Strelnijeksom sa druge strane. Oni su bili glavni glumci ove prve epizode četvrtfinala.

Zvezdi je trebalo samo par dobrih i kvalitetnih minuta, i da neko stigne u pomoć pomenutom Katiću, da bi se postigao relativno pozitivan rezultat na ovom meču, a kada su to učinili Dženskins i Nelson, koji su veći deo susreta bili potpuno u kontra ritmu, stvari su lagano došle na svoje mesto.

Minus od tri poena posle prvog susreta ne samo da nije veliki, već daje Zvezdi realne šanse da dođe do pobede kod kuće na svom parketu.

U revanšu uz podršku svojih navijača Zvezdi će biti mnogo lakše jer Budiveljnik ne deluje kao ekipa koja može da trpi pritisak sa tribina i da se izbori sa atmosferom koja će nastati u Beogradu.

Beogradska arena jeste privlačna za domaćinstvo u revanšu iz više razloga, velike posećenosti i podrške,  kao i zbog finansijskog momenta, ali energija koju donose navijači, i koju uvek treba koristiti, daleko je bolja u Pioniru. Dobra stvar za Zvezdu jeste već obezbeđeno prvo mesto u ABA ligi i plasman na Fajnal for, te se sada sve snage mogu usmeriti samo ka revanšu sa Budiveljnikom.

(FOTO: MN Press)


tagovi

šareni pišeFK PartizanEvroligaEvrokupDavis BertansFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara