""
""

ŠARENI PIŠE: Bespotrebno srljanje

Vreme čitanja: 5min | sub. 12.04.14. | 14:36

Poznati srpski komentator o učinku naših timova u poslednjim mečevima na evrosceni u ovoj sezoni

Crveno-beli očigledno psihološki nisu bili dovoljno jaki koliko se to mislilo.  Iako su u revanšu polufinala Evrokupa u par navrata imali meč u svojim rukama, brzopletom jurnjavom, kao da oni treba da nadoknade minus iz Beograda, ispuštali su priliku za prilikom.

Crvena zvezda nije uspela da odbrani „beogradskih plus 11“ prevashodno zbog svojih grešaka, promašenih ziceria, i loše komunikacije na oba kraja parketa.

Izabrane vesti

Zaista nema nikakvog opravdanja za žurbu u napadu, za bespotrebno srljanje, i to u prve dve četvrtine, kada je rezultat bio daleko od negativnog.

Slab protok lopte, mali broj asistencija, bez prave ideje u napadu u dobrom delu utakmice. Uz sve to odbrana nije bila zaštitni znak beogradskog tima.

U jednom momentu gosti su čak pet napada uzastopno igrali na Raška Katića koji nije imao pravo rešenje, jer očigledno da je povreda skočnog zgloba sa početka meča ostavila traga.

Kada se tome pridoda i nedovoljno oporavljeni Radenović jasno je da koliko je unutrašnja linija crveno- belih bila oslabljena.

Zvezda je ostala bez očekivano dobre ofanzivne reakcije u poslednjem periodu, na šta su navikli svoje navijače u nekoliko prethodnih utakmica. I u odbrani je bilo više „crnih minuta“, uz izostanak prepoznatljivog pritiska na spoljnu liniju protivnika, dok zonska odbrana, protiv ekipe koja je skoro uvek odlično šuterski raspoložena na svom terenu, nije dala željeni rezultat.

Pored toga Dženkins nije u ključnim trenucima nije dobio dovoljnu šansu da kao u susretu sa Budiveljnikom pokaže da li je zaista igrač za velika dela.

Uniks je sasvim solidno pročitao Zvezdinu taktiku, iako je Gudlok po svom starom običaju bio veoma blizu da pokloni protivniku povoljan rezultat. Kazanj je na ovom meču bio ozbiljno oslabljen, međutim neigranje Grka Vujukasa Zvezda ipak nije uspela i znala da iskoristi.

Njegov zemljak Nikos Zisis je bio taj koji je uvek imao odgovor na svaku Zvezdinu pretnju.

Momak koji je svoje zlatno košarkaško doba imao na Evropskom prvenstvu u Beogradu 2005. kada je bio i najefikasniji u selekciji Grčke koja je osvojila zlatnu medalju, kao i godinu dana kasnije na startu svetskog šampionata u Japanu, gde nije dobio šansu do kraja jer ga je Brazilac Anderson Varežao udario po licu polomivši mu vilicu, pokazao je na ovom meču zrelost i odigrao ujedno svoju najbolju partiju u Evrokupu ove sezone.

Grčki bek je u drugom poluvremenu revanša protiv Crvene zvezde ubacio svih svojih 26 poena! Verovatno se ni pedantni statističari, a ni on sam, ne sećaju kada je poslednji put Zisis postigao preko 20 poena na jednoj utakmici!?

Uniks je u svim takmičenjima u kojima učestvuje od 45 mečeva pobedio 41. put, a ovo je bio 14. duel za redom koji ruski tim nije izgubio kod kuće, u atmosferi koja je zaista poptuno suprotna od one u Beogradu, ali sada je sve to mnogo manje važno.

Zvezda može biti zadovoljna učinjenim ove sezone na evroparketima, posebno što je malo ko imao veru da bi ovaj tim mogao dogurati do ove tačke. Evropska škola crveno- belih u konačnom saldu skupo je plaćena jer je šteta što su zaustavljeni na dva koraka do konačnog cilja, za koji je

Zvezda će put do ponovnog plasmana u Evroligu morati da potraži kroz fajnal for ABA lige.

PORAZ ZA KRAJ

U potpuno suprotnom raspoloženju Galatasaraj i Partizan dočekali su poslednji meč TOP 16 faze Evrolige. Turski tim je bio opterećen saznanjem da ih samo pobeda vodi među osam najboljih, a Partizan rasterećen (ne)važnosti meča jer su odavno izgubili šanse za dalji plasman.

Međutim to očigledno nije dugo predstavljalo psihološku barijeru za igrače trenera  Atamana, novog selektora reprezentacije Turske, jer su im crno- beli pravili probleme samo nekih desetak minuta.

Igralo se u serijama, a nervoza domaćih košarkaša ogledala se u preteranom šutiranju trojki.

Kasnije su predvođeni sjajnim Karlosom Arojojm, koji je po prvi put završio utakmicu Evrolige bez postignutog poena, ali je zato ostvario sedam asistencija kojima je razigrao Furkana, solidnog igrača, ali ovoga puta ni krivog ni dužnog jedog od centralnih figura ovog meča, ipak našli lakše načine da dođu do prednosti koju Partizan do kraja nije uspeo da dostigne.

Trener Ataman je bio najsrećniji jer je obezebedio sebi dalje sedenje na klupi ovog tima koji u poslednje vreme u domaćem šamiponatu igra loše, nalazi se trenutno na četvrtom mestu na tabeli sa čak 10 poraza, a neki novi eventualni kiks lako ga može baciti na osmu poziciju.

Crno-beli su se vratili u dvoranu Abdi Ipekči, mesto najvećeg uspeha u istoriji ovog kluba (titula Kupa šampiona 1992), ali nisu uspeli da pokvari žurku Galate povodm plasmana u četvrtfinale Evrolige. Čuveni tim iz Istanbula je tako ostao jedini turski predstavnik koji je uspeo da overi kartu za TOP 8.

Partizan je na ovom meču bio lišen pomoći centra Đorđa Gagića. Trudili su se crno- beli koliko su mogli da pobedom završe ovu sezonu, ali nije išlo. Galata je na stolu imala prevelik ulog od kojeg nikako nije želela da odustane.

Videli smo solidnu partiju Davisa Bertansa, čiji su dalekometni koševi itekako nedostajali Partizanu, ali Letonac mora da povede računa o ličnim greškama, jer suviše lako i rano ulazi u problem sa faulovima.

Lovernj je bio standardan sa novim dabl- dablom i pokazao da, borbenošću pre svega, zaslužuje kapitensku traku.

Pavlović i Bogdanović, opet sa najvećom potrošnjom lopti, ali od njih mnogo toga zavisi u igri srpskog šampiona, pa je takva taktika potpuno očekivana.

Potpuno je neverovatno šta se sa povredama igrača Partizana dešava ove sezone. Kao da je neko bacio kletvu na ovu ekipu. U ovoj za crno- bele potpuno nebitnoj utakmici, na samo 15 sekundi do kraja, povredu skočnog zgloba doživeo je Bogdan Bogdanović!

Jedan od najboljih košarkaša Partizana u nevažnom susretu, koji je rešen mnogo pre poslednjeg sudijskog zvižduka, bio je u petorci do samog kraja ovog duela!? Ista situacija se već dogodila protiv Reala u Madridu, samo je bek crno- belih tada povredio koleno!

Partizan je tako porazom završio ovu sezonu u Evroligi, koju će ipak i pored ukupnog učinka od sedam pobeda i 17 poraza, više pamtiti po pehovima, malerima i povredama koji su pratili ovaj tim.

Pre Superlige i domaćeg šampionata pažnja će prvo biti usmerena ka završnici ABA lige, gde bi plasman u finale fajnal fora u Beogradu doneo igranje u Evroligi i naredne godine, kao i novu šansu da se ostvari bolji rezultat.

(FOTO: MN press)

 


tagovi

Srbijašareni pišeEvroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara