Rvanje divova za podijum u Monci

Vreme čitanja: 3min | ned. 08.09.19. | 10:33

Ferari je u Belgiji s Leklerom dokazao da može da pobedi... Pošto Mecedesu ne odgovara pravac VN Italije, Skuderija u matičnoj državi želi da otme još slave

Kult Monce je neopisiv, a za nju MOZZART naravno ima neopisivo – neodoljive kvote. Razlog više da se s prvim turažama F1 junaka okupimo, odnosno prodiskutujemo šta smo u Belgiji videli i šta nas to čeka na VN Italije. Ovoga vikenda u Moncu dolaze Hamilton, junačina prošlog trkačkog vikenda Šarl LeklerBotas, Ferštapen i utišani Seb Fetel! Kao i na do sada izvozanih 13 trka, Mercedes je favorit?! Da li je baš sasvim tako? Možda i ne, jer staza ima pravac koji Dajmlerovcima ne odgovara, a Ferariju i Red Bulu leži kao pegla po šavu svečanih pantalona.

Izabrane vesti

Zato recimo da će Ferari posle prve pobede u sezoni, na stazi matične zemlje biti i više nego motivisan. Skuderija ima brzinu koja je u Monci adut više za njihov tip na pobedu kojoj će sve podrediti. Inače, stiče se utisak da prvobitno uverenje tima o Fetelu kao prvom vozaču bledi. Čak i da nije tako, nedvosmisleno je jedno – Lekler će makar u očima ekipe biti egal tretiran kao šampionski kolega, pa kom pol, ili podijum. Zaista ne mari, pa Luis Hamilton treba debelo da zapne, odnosno da se potrudi da mu ne zafale krugovi kao u Belgiji. Budimo objektivni, na Spa Frankoršamu stigao bi on Leklera da je imao još krug dva! O tome će misliti sada kako Mercedes AMG Petronas, tako i Skuderija.

Tu je i Red Bul iz koga stižu ratnički pokliči nakon Hondine isporuke novospecifikovane pogonske jedinice. Kažu, biće brzi kao Mercedes i Ferari u kvalifikacijama. To treba videti, ali i znati da u Monci Ferštapen služi kaznu zbog koje će se od starta probijati iz zadnjih redova. Dakle, teško da Maks može da uzme VN Italije, ali da može do bodova, te da ćemo videti šta to može ta nova mašinica, to stoji jedan kroz jedan. Meklaren će hteti, a tehnički i biti u mogućnosti da uđe u bodove, Toro Roso se u tom smislu ne dovodi u pitanje, a Hulk bi sa Renoom opet mogao da uzme koji bodić. Nadaće se i Rejsing Point nekom pomaku, ali videćemo sve kako će se odvijati.

Što se tiče Alfa Romea, oni su zbilja bili loši u Belgiji, pa je teško proceniti da li bi im Monca mogla doneti nešto, budući da tim nema tempo za stazu poput ove specifikovane za VN Italije. Što se tiče Hasa i Vilijamsa, ne bi trebalo da iznenadi njihov ostanak na margini velikih dešavanja.

Tako to stoji u Monci čiji rekord kruga još uvek drži Rubens Barikelo, i to od daleke 2004. godine, u vremenu od 1:21:046. Inače, kada već evociramo uspomene na Moncu, bez potrebe za sentimentalnim osvrtima na dešavanja iz dalje prošlosti, recimo da je Moncu prošle godine uzeo Luis Hamilton, drugo mesto Kimi Rajkonen u Ferariju, dok je treći bio Valteri s Mercedesovom Srebrnom strelom.

Dakle, uzbuđenje u Monci nam ne gine, a o tradiciji više nećemo, jer ako smo nešto naučili na VN Nemačke, a zatim u Belgiji onda je to ona prosta činjenica da je statistika pobeda i svega ostalog u Formuli 1 poprilično varljiva voćka. Zato, DONESIMO ODLUKU, tipujmo u MOZZARTU, a što je najvažnije uživajmo u 53 kruga VN Italije, od kojih svaki ima 5,79 kilometara.

REZULTATI KVALIFIKACIJA

GENERALNI PLASMAN

VN ITALIJE ITALIJE

Nedelja
15:10

Piše: Miloš MILIĆ
Foto: Reuters/F1 Printscreen


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara