Novak Đoković i Lorenco Muzeti na Rolan Garosu 2021. godine (Reuters)
Novak Đoković i Lorenco Muzeti na Rolan Garosu 2021. godine (Reuters)

Kao tinejdžer naterao Novaka na pet setova: Osmina finala Rolan Garosa poziva na oprez

Vreme čitanja: 3min | čet. 13.04.23. | 08:10

Novak Đoković će se za četvrtfinale mastersa u Monte Karlu boriti sa Lorencom Musetijem

"Svi protiv mene proigraju...", otelo se Novaku Đokoviću dok je protiv Rusa Ivana Gahova radio na plasmanu u treće kolo mastersa u Monte Karlu. Pružio je autsajder daleko veći otpor od očekivanog, naterao svetskog broja jedan da prvi set dobije tek posle taj-brejka.

Uz nešto veći napor i nervozu Đoković je prošao dalje, a prepreka u borbi za četvrtfinale (ne pre 14.00), biće mu 21. teniser sveta Lorenco Museti.

Izabrane vesti

Nikada nije lako, pa ni velikanima kakav je Novak Đoković kada naiđe protivnik sa kojim se ranije niste susretali. Tako je bilo za Gahovim, kao i sa Tomašem Mahačem u Dubaiju, odnosno Encom Kuakom na Australijan openu. Svi ti autsajderi dobrano su namučili srpskog asa, znatno više nego što su imena i renking nagoveštavali.

Za razliku od pomenutih tenisera, Novak je dobro upoznao momka sa kojim će se danas četvrti put sastati u međusobnim duelima. Ali baš kada se prvi put našao na suprotnoj strani mreže sa Italijanom, imao je ubedljivo najteži posao.

Novaka je 2021. godine u osimini finala Rolan Garosa sačekao tada 19-godišnji Museti. I prolio je najbolji teniser sveta litre i litre znoja da bi tinejdžeru pokazao ko je gazda. Museti mu je pre nepune dve godine uzeo dva seta, poveo sa 2:0 na stadionu Filip Šatrije i kao 76. na rang-listi bio na pragu vanserijske senzacije. Međutim, kao što to obično biva kada vam je protivnik Novak Đoković, nije gotovo dok on ne kaže da je kraj. Za 47 minuta Novak je došao do izjednačenja dozvolivši rivalu samo gem u trećem i četvrtom setu, da bi mu pri vođstvu od 4:0 iscrpljeni Museti predao meč koji bi potonji osvajač Frenč opena svakako dobio i da je Italijan nastavio.

„Osećao sam se nervozniji nego kada sam počeo. Čak mi se svidela činjenica da izgubim dva seta, bio sam pod tenzijom, nisam mogao da pronađem udarce, imao sam mnogo neiznuđenih grešaka i nisam se osećao dobro. Volim da igram sa mladim momcima pet setova. Čak i kada sam u velikom zaostatku i dalje mislim da imam šanse, jer se osećam fizički odlično. Tužno što je Museti morao da odustane, očigledno se fizički borio od početka četvrtog seta, pričao je Đoković nakon tog meča.

Tada je Museti, kao što rekosmo bio tinejdžer. U međuvremenu je očvrsnuo, dotako Top 20 ATP liste, krajem januara ove godine došao do najboljeg plasmana oličenog kroz 18. mesto na svetu. Prethodno je tokom 2022. uzeo i dve titule. Prvenac mu je bio na ATP 500 turniru u Hamburgu sredinom jula kada je podigao pehar, ni manje, ni više nego preko Karlosa Alkarasa u finalu. Nešto kasnije pokorio je i Napulj gde je u sveitalijanskom finalu srušio zemljaka, u tom momentu 16. tenisera planete i bivšeg Top 10 igrača Matea Beretinija.

Dakle, Museti ima kvalitet. Dovoljan da u budućnosti zakorači među deset najboljih. Pritom mu je zamljana podloga omiljena, a to pokazuje i na ovogodišnjem mastersu u Monte Karlu. Na startu je eliminisao Miomira Kecmanovića posle velike borbe u prvom, ali briljantne forhende i moćnih 6:0 u drugom setu, dok je juče srušio zemljaka, kvalifikanta Luku Nardija ne dozvolivši mu niti jedan gem.

Sećanje sa pretprošlog Rolan Garosa svakako bi trebalo da bude poziv na oprez za najboljeg tenisera sveta, kao i sećanje na prošlosezonsku ranu eliminaciju od Španca Alehandra Davidoviča Fokine. I Španac koji je lani nenadano srušio Novaka jeste izraziti šljakaš, što važi i za Musetija. Pritom, Đoković je odigrao tek jedan takmičarski duel u prethodnih mesec i po dana - onaj prekjučerašnji protiv Gahova.

Samo što je Museti izgubio onu tajanstvenost koju je imao 2021. godine kada je prvi put ukrstio reket sa Đokovićem. Nakon tog Rolan Garosa, Nole ga je rutinski pobeđivao prošle godine i u Dubaiju i na pariskom mastersu.

ATP MONTE KARLO

11.05: (1,30) Rud – Štrug (3,20)

11.05: (1,22) Siner – Hurkač (3,80)

12.30: (1,80) Rubljov – Hačanov (1,90)

12.30: (1,27) Cicipas – Hari (3,65)

13.55: (1,17) Đoković – Museti (4,40)

13.55: (1,55) Fric – Lehečka (2,29)

15.20: (1,60) Medvedev – Zverev (2,19)

15.20: (1,40) Rune – Beretini (2,70)


tagovi

Novak ĐokovićLorenco Museti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara