Karlos Sains (@Reuters)
Karlos Sains (@Reuters)

Sa operacionog stola do podijuma: Trijumf Sainsa u Australiji oduševio svet Formule 1

Vreme čitanja: 6min | sre. 27.03.24. | 18:21

Španac je jedini vozač koji je od aprila prošle godine pobedio Maksa Verstapena

Ferarijev Karlos Sains bio je najbolji minulog vikenda u Australiji, nakon što je u trećem krugu trke Maks Verstapen primoran da odustane zbog problema sa kočnicama. Međutim, nisu samo Red Bulovi problemi doneli pobedu Ferariju.

Pobeda Španca je, može se reći, počela još pre dve nedelje. Posle prvog dana u okviru Velike nagrade Saudijske Arabije Sains je morao da ode na operaciju slepog creva, zbog čega nije učestvovao u ostatku vikenda. Njega je tom prilikom zamenio mladi Oliver Berman, a Britanac je sedmim mestom u cilju i sam došao do neverovatnog uspeha, budući da mu je to bila prva trka u šampionatu Formule 1.

Izabrane vesti

Propustivši trku u Džedi, Sains je pred sobom imao dve nedelje kako bi se posvetio oporavku, a zatim se u petak vratio u bolid za prvi trening u Melburnu. Iako je dobio dozvolu da vozi, treninzi i pripreme za Australiju bili su značajno kompromitovani. Umesto uobičajenih treninga i vožnje u simulatoru, Španac je većinu vremena proveo ležeći u krevetu, ali su u procesu oporavka veliku razliku napravili tretmani u hiperbaričnoj komori i Indiba uređaj.

"Indiba uređaj, to je elektromagnetna stvar za rane", objašnjavao je Španac kako je izgledao oporavak.

"Planirao sam svoje vreme u krevetu, za šetnju, za jelo, vrstu hrane koja vam treba za oporavak. Sve je bilo posvećeno oporavku i tome da budem spreman za Australiju. Kada je trebalo da krenem na let za Australiju, još uvek sam bio u krevetu. Jedva sam mogao da koristim trbušne mišiće da se krećem. Mislio sam ‘Ovo se neće dogoditi’. Ali, poleteo sam i kada sam sleteo u Australiju, odjednom sam se osećao mnogo bolje. Svaka 24 časa napredovao sam mnogo više nego prvih sedam dana, što je zapravo ono što su mi svi doktori i stručnjaci rekli. Sećam se da mi je čak i Aleks Albon ovo rekao, tako da sam samo manje-više pratio šta su mi drugi rekli i sastavio dobar plan", zaključio je Sains.

Podsećanja radi, pomenuti Aleks Albon je iz istog razloga kao i Sains morao da se povuče sa Velike nagrade Italije 2022. godine. Razlika u oporavku između njih dvojice je ta da je Albon za oporavak imao nedelju dana više, što dodatno govori o borbenosti koju poseduje španski vozač.

Vežbe koje je mogao da izvede FIA je ispratila kako bi mu odobrila učestvovanje u trkačkom vikendu u Melburnu, a nakon dobijene dozvole Ferari je, koristeći sunđere, napravio određene promene na Sainsovom sigurnosnom pojasu.

Iako mu tokom trke nije bilo baš najudobnije, Sains iz Australije nosi samo pozitivan osećaj.

"Bio sam malo ukočen i fizički ne baš najbolje, ali imao sam sreće što sam bio manje-više sam i mogao sam da kontrolišem tempo, gume i sve ostalo. Veoma sam ponosan na tim, srećan sam što smo Šarl i ja završili na prva dva mesta. To pokazuje da se naporan rad isplati. Život je ponekad lud. Ono što se desilo na početku godine, onda podijum u Bahreinu, pa slepo crevo, povratak, pobeda. To je rolerkoster, ali mi se dopalo. Izuzetno sam srećan".

Upitan u kom trenutku je pomislio da može da pobedi, vozač Ferarije je rekao da je to bilo već nakon dva kruga.

"Mislim da je to bilo od drugog kruga kada sam vodio. Sa tempom koji sam imao, znao sam da ću uspeti, naročito u čistom vazduhu. Naravno, rizik od vozila bezbednosti i crvene zastave mi je uvek bio u mislima. Ali na svu sreću, bila je čista trka. Šteta za Verstapena jer mi se čini da bismo imali dobru bitku za prvo mesto. Ali da, srećan sam što sam došao do pobede. On ih je već imao dosta", našalio se Španac.

Još nakon trke u Džedi, Šarl Lekler je izjavio da je Ferari na pravom putu i da je samo pitanje trenutka kada će u direktnom okršaju nadvladati šampionski Red Bul. Iako se takva situacija nije dogodila, mnogi misle da bi oni bili pobednici čak i da Verstapen nije odustao, kao i da Serhio Peres nije imao određene probleme, a to je bilo vidljivo još od prvog treninga. Tokom sva tri treninga održanim na stazi Albert Park, ekipa Ferarija pokazivala je izuzetan tempo i sve je izgledalo onako kako je Lekler prethodno i najavio.

"Ovaj rezultat je veoma značajan za Ferari. Prošlo je mnogo vremena od kada smo imali ovakav tempo. Ne bih rekao da smo držali Red Bul pod kontrolom, jer nismo znali kakav je Maksov pravi tempo, ali bih rekao da smo od prvog treninga znali da su pol-pozicija i pobeda u trci moguće jer smo imali veoma dobru potrošnju guma i tempo. To je ohrabrujuć znak", istakao je Lekler.

Pobednik Sains je na to dodao:

"Od prvog kruga je izgledalo kao da je to pobednički auto. Čak i to što je Red Bul takođe bio brz i to što su imali pol-poziciju, to vreme u kvalifikacijama nam je bilo nadohvat ruke".

JEDINI POBEDIO VERSTAPENA, A OSTAO BEZ ANGAŽMANA

Početkom godine otkriveno je da će naredne sezone Luis Hamilton naslediti Sainsovo mesto u Ferariju, te je jedini vozač koji je još od aprila prošle godine pobedio Verstapena, i to čak u dva navrata, ostao bez angažmana za 2025. Spekulacije o njegovoj budućnosti su odmah započete, a osim potencijalnog prelaska u Red Bul ili Mercedes, govorilo se i o opciji da Sains jednu godinu pauzira kako bi sačekao 2026. i dolazak Audija. Međutim, nakon tri pobede u karijeri u kojima je imao vrlo zreo pristup, a naročito u Silverstonu 2022. godine kada se protivio naredbama tima i vodio svojom taktikom, Španac bi trebalo da bude vozač oko kojeg se timovi otimaju.

Kada je upitan da li mu je ova pobeda podigla vrednost, Sains je objasnio:

"Ne znam, svakako da ne škodi. To je sigurno. Još uvek nemam posao za sledeću godinu, tako da pretpostavljam da će ovo pomoći. Mislim da svi znaju šta sam sposoban da uradim. Ne trkam se da bih dokazao svoju vrednost šefovima timova ili ljudima. Trkam se da bih sebi dokazao da kad mi je dat auto mogu to da završim i mogu da budem u vrhu. I to je mentalitet i pristup koji imam i kojim ću da se vodim do kraja godine".

Timski kolega Lekler, takođe, ne misli da će Karlos Sains imati problem da nađe nove poslodavce.

"Mislim da svi znaju Karlosovu vrednost, i zato sam više puta rekao da nisam previše zabrinut za njegovu budućnost, jer sam siguran da mnogi šefovi timova, iako on to ne govori, već pregovaraju sa njim".

Iako se na Leklera već godinama gleda kao na budućeg Ferarijevog šampiona i boljeg u ekipi, kada se porede rezultati, može se videti da od kada su postali timske kolege 2021. godine, on i Sains imaju isti broj pobeda - po tri. Na kraju prošle sezone delilo ih je samo šest poena u korist Leklera, 2022. nešto više od 50, dok je prve zajedničke sezone Sains bio bolje plasiran u šampionatu vozača.

Lekler, međutim, često nije bio miljenik sreće. Kao na primer kada su ga iz trke u trku pratili mehanički problemi, ili kada tim uradi loše stajanje tokom promene pneumatika. Tu su naravno i neizostavne vozačke greške koje su ga nekoliko puta sprečile da završi trku, a posebno na domaćem tlu u Monaku. Ali, svakako, Ferari će biti veran Lekleru sve do kraja 2027. godine, dok će Sains svoje mesto morati da potraži negde drugde...

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1karlos sainsFerari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara