Nil Robertson (©Reuters)
Nil Robertson (©Reuters)

S gordošću na Kengura

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.11.21. | 07:11

U narednih 12 dana Jork će biti domaćin najboljim svetskim snukerašima

Znamo da je teško boriti se sam protiv svih, a koliko je teško voditi borbu protiv engleskih snukeraša na njihovom terenu najbolje zna Australijanac Nil Robertson, branilac titule na 45. Otvorenom prvenstvu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, pred kojim će stajati čitava vojska predstavnika Gordog Albiona, zemlje domaćina jednog od tri najveća turnira u ovom sportu, u čijem stroju su, između ostalih, Roni O’Saliven, prvi "tak" svih vremena, zatim aktuelni svetski prvak Mark Selbi, Džad Tramp...

Pošto je Melburnška mašina, kako glasi jedan od Robertsonovih nadimaka, često radila na turbo – pogon u Jorku, trostruki osvajač UK šampionata, uprkos tome što se trenutno nalazi na četvrtom mestu svetske rang liste, zauzima čelnu poziciju u kosturu. Tridesetdevetogodišnjak iz zemlje kengura ove sezone je u svoju torbu već ubacio jedan pehar na tlu najveće federalne jedinice Ujedinjenog Kraljevstva - trijumfovao je na Otvorenom prvenstvu Engleske – a glavnoj nagradi u iznosu od 200.000 funti (oko 240.000 evra) prići će ukoliko u prvom kolu, u kom se igra do šest dobijenih frejmova, preskoči nenosioca na smotri u Jorkširu, domaćeg igrača Džona Ejstlija.

Izabrane vesti

Sa Markom Selbijem se možete šaliti van snukeraških arena, u njima se Šaljivdžija iz Lestera pretvara u mrguda, a takav odnos prema igri i rivalima ga je i doveo do vrha liste najboljih igrača, na kom se i danas nalazi.

Ne treba sumnjati da 38-godišnjaka nikako ne zadovoljava prosečan plasman, tako da će sve učiniti ne bi li prošlogodišnji poraz od Robertsona u četvrtfinalu prvog grend slem turnira u sezoni ostao zaboravljen poput male šale, jer je ozbiljnost demonstrirao 2012. i 2016. godine, kada se peo na tron Otvorenog prvenstva Ujedinjenog Kraljevstva. Istina je da ne blista u poslednje vreme, ulazak među osam najboljih na upravo okončanom nadmetanju Šampion šampiona predstavlja njegov najveći uspeh u 2021/22, pa će mu eventualni trijumf nad Škotom Rosom Mjurom u uvodnoj rundi uliti pomalo izgubljeno samopouzdanje.

Džad Tramp zvani Frizura, drugi snukeraš planete, često “češlja” konkurente, na ovoj smotri je to savršeno učinio pre 10 godina, mada je u finalima rušen dvaput, između ostalog i prošle godine, u englesku grofoviji poznatoj po svinjogojstvu na trpezu stavlja prvu poziciju sa turnira Šampion šampiona, uz još dva plasmana u četvrtfinale ove godine, a da bi polizao prste od zadovoljstva potrebno je da na startu savlada Dejvida Lilija, apsolutnog autsajdera u duelu dvojice sunarodnika.

Roni O'Saliven (©Reuters)Roni O'Saliven (©Reuters)

Ne svrstati Ronija O’Salivena, rekordera po broju trofeja na UK prvenstvu,u red favorita predstavljalo bi veliki greh, jer je čovek poznat kao Raketa pogađao tron u sedam navrata, prvi put još 1993. godine, sad podešava koordinate s ciljem da nakon trogodišnje pauze pronađe put do vrha. Prvoplasirani na večnoj listi po broju titula na takmičenjima iz ranga Tri krune (UK šampionat, Masters i Svetsko prvenstvo) juri 21. lovor, na talon baca dva polufinala u tekućoj takmičarskoj godini. U uvertiti UKC- a stao je u duelu najuspešnije osmorice na Šampionu šampiona, ali mu je, osim napada na novi šampionski naslov u Jorku, važnije da spreči reprizu debakla iz 2020. godine, kada je u drugom kolu pao pred 63. nosiocem Aleksanderom Urzenbaherom iz Švajcarske. Prvi protivnik ove godine mu je Velšanin Majkl Vajt, kojeg bi, uz sav respekt, bez problema morao da savlada.

Uz pomenute takmičare će finale, iz kog najbolji ide kući pevajući, a to će biti učesnik koji prvi stigne do 10 osvojenih frejmova, ciljati i vicešampion sveta Kajren Vilson, Džon Higins takođe, a nagradni fond od preko milion funti garantuje da se ni preostali učesnici, kojih je kao i na teniskim grend slemovima 128, neće predati, jer je novac često, pogotovo u kriznim vremenima kakva su danas, važniji od slave, mada su i jedno i drugo prolazni.

Za razliku od njih, ime pobednika ostaće večno upisano. I upamćeno.

Piše: Dragan STOJIĆ



tagovi

SnukerNil RobertsonRoni O'Salivenbilijar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara