Miroslav Vulićević (©Starsport)
Miroslav Vulićević (©Starsport)

Vulićević vidi snagu Partizana: Širok asortiman da se izbaci Sparta! Ova ekipa može mnogo u Evropi

Vreme čitanja: 6min | uto. 15.02.22. | 09:07

Kapiten crno-belih iz sezone kad se prethodni put prezimilo u UEFA takmičenjima optimista pred dvomeč sa Spartom, uz nadu da će ishod biti drugačiji nego protiv Plzenja 2018.

Spomenar karijere duge skoro dve decenije sastavljen je od četiri odeljka: Bane Raška, Javor, Vojvodina i Partizan. U poslednjem se nalazi nekoliko poglavlja na koja s pravom Miroslav Vulićević može da bude ponosan. Osvajao je pehare (dva šampionska, četiri kupa), pobeđivao Crvenu zvezdu (najviše se pamti asistencija Nemanji Kojiću za trijumf 2014), igrao večiti derbi, a da nije ni znao da su mu „pukli“ ligamenti kolena, nosio kapitensku traku i sa njom oko mišice predvodio generaciju Partizana koja je pre aktuelne izborila evropsko proleće.

Četiri godine kasnije nada se sveži fudbalski penzioner nada da će crno-beli predvođeni Aleksandrom Stanojevićem uraditi ono što im je izmaklo dok ih je vodio Miroslav Đukić. Da eliminišu Čeha. I stanu na rep Pavelu Vrbi, nekada strategu Viktorije iz Plzenja (februara 2018. kobne za Parni valjak), sad na klupi Sparte iz Praga, kojoj lider Superlige gostuje u prvom susretu šesnaestine finala Lige konferencije (četvrtak, 21.00, RTS 1, TV Arena sport Premijum 1).

Izabrane vesti

Pošto ih vodi Vrba, ne verujem da je mnogo menjao folozofiju igre. Naravno, na raspolaganju mu je drugi tim, ali verovatno sličan profil fudbalera“, jasno je stavio do znanja nekadašnji desni bek tokom razgovora za Mozzart Sport da njegove naslednike u novom obračunu sa Česima očekuju mahom fajterski dueli.

Ni pre četiri godine rival ije bio atraktivan, nalazilo se u žrebu znatno poznatijih klubova, baš kao što je zabeleženo minulog decembra kad su kuglice mogle da nas spoje sa Lesterom, Fenerom ili Marseljom. Ovako, opet ćemo se nameriti na takmičarsku ekipu, ne verujem da će biti mnogo lepote, uživanja za publiku, verovatno ni golova, ali hoće trčanja, duela, borbe prsa u prsa, pa ko se bolje snađe. Odlučiće nijanse“.

21.00: (2,20) Sparta Prag (3,40) Partizan (3,60)

Prethodni put kad je Parni valjak stigao ovako daleko u Evropi zaustavljen je zahvaljujući iskustvu Čeha, navici da se rvu sa rivalima i sačekaju jednu, najviše dve prilike na meču. Sad mu je možda baš iskustvo adut, jer su Stanojeviću na raspolaganju bivši članovi Liverpula, Benfike, Olimpijakosa, moskovskog CSKA...

Partizan ima igrače ogromnog iskustva. Pre svega se to odnosi na Bibarsa Natha i Lazara Markovića. Osim toga, neki su dugo u klubu, poput Saše Zdjelara, dobro znaju šta bi trebalo da se radi u ovakvim situacijama. Pritom, odolevaju naporima duge sezone. Sećate se kad su počele kvalifikacije, prošlo je sedam meseci od premijere sa DAC-om. Momci su zasluženo u eliminacionim borbama, a deluje mi da su i navijači prepoznali da ova ekipa može da napravi nešto veliko u Evropi. Naravno, akcenat je na prvenstvu, ali red vožnje nalaže dvomeč sa Česima i verujem u uspeh“.

Činjenica da su u prvom meču gosti mogla bi da predstavlja ohrabrenje za crno-bele, jer će revanš igrati pred svojim navijačima. Kao što je bio slučaj letos, protiv Sočija i Santa Klare.

Sve osim poraza u prvom meču je povoljan rezultat. S druge strane, tek je počeo nastavak sezone, potrebno je malo vremena da se podese finese, mada je dobro što je sačuvana ekipa od jesenas, sa izuzetkom Aleksandra Šćekića i siguran sam da to što je uigrana može da joj bude plus. Kako god se završi meč u četvrtak, sigurno ništa neće biti rešeno. Odluka pada naredne sedmice u Beogradu“.

Minuli vikend ponudio je nacrt kako bi Stanojevićev sastav mogao do povoljnog rezultata na Letni. Oba gola u derbiju Sparta – Viktorija tim iz Praga je primio posle kornera, dok je Partizan trijumf u Nišu overio baš pogotkom Slobodana Uroševića posle udarca iz ugla.

Prekidi su moćno oružje u savremenog fudbalu. Hvala Bogu, Partizan ih obilato koristi. Ne samo ove sezone, znali smo u prošlosti dosta evropskih rivala da načnemo pogotkom iz slobodnog udarca ili kornera. Ili da tako ’zatvorimo’ meč. Ubeđen sam da će nešto novo Stanojević spremiti za Prag. I to je ta snaga Partizana – raznovrsnost. Može ova ekipa da postigne gol iz prekida, pozicione igre, kontre... Baš preti na razne načine i teško joj je odoletu u tom ofanzivnom delu. Tačno je da se Rikardo izdvojio kao prvi strelac, ali pogledajte koliko važnih golova je dao Natho, koliko defanzivci učestvuju u napadačkim akcijama, tu su i mladi poput Milovanovića, Terzića... Širok asortiman! Valjda će nešto biti dovoljno da se pogodi mreža Čeha“.

Tim Partizana za okršaj s Viktorijom Plzen 2018. godine (©MN Press)Tim Partizana za okršaj s Viktorijom Plzen 2018. godine (©MN Press)

Uradio je to Partizan i 2018. Samo što se akcija Miroslava Vulićevića i centaršut na glavu Leanadrea Tavambe ispostavio nedovoljnom čak ni za pobedu nad Viktorijom iz Plzenja (1:1 u Humskoj, 0:2 na Dosan areni).

Naša nesreća je bila što smo naleteli na ekipu koja je u tom trenutku bila najbolja u Češkoj, na okupu nekoliko sezona, sa iskustvom igranja u Ligi šampiona. Najviše mi je žao što u beogradskom susretu nismo obezbedili pobedu koja bi nam povećala šanse za prolaz, omogućila da igramo drugačije revanš. Na osnovu prikazanog u Humskoj pravedno bi bilo da smo slavili 1:0“.

Uprkos eliminaciji na prvom koraku nokaut faze Lige Evrope, sadašnji saradnik Nenada Brnovića u omladinskom timu Partizana pohvalno gleda na sezonu posle duple krune (vrhunac njegove karijere), iako je u njoj ekipa posrtala u prvenstvu.

Sa ove vremenske distance, napravili smo uspeh, apsolutno! Grupa je bila baš zahtevna, Dinamo Kijev je uvek marka evropskog fudbala, Jang Bojs ubedljivo osvajao titule u Švajcarskoj i naredne godine maltene sa istom ekipom savladao Juventus u Ligi šampiona, usput pravio milionske transfere. Imali smo šmeka na mečevima Lige Evrope, predstavili kvalitetan fudbal, pred krcatim stadionima, a neki detalji ostaju i posle dugo vremena u sećanju. Primera radi, pogodak Zorana Tošića iz slobodnog udarca za slom Skenderbega u Humskoj ili akcija za gol Ognjena Ožegovića kojim je obezbeđeno evropsko proleće, verovatno jedna od najtečnijih na našem stadionu na međunarodnim utakmicama u poslednjih desetak godina. Vrhunac: obezbeđen plasman u nokaut fazu uoči završnih 90 minuta u Ukrajini. Ponašali smo se baš kako bi trebalo da se izgleda ekipa u internacionanalnim susretima. Takmičarski“, dodao je Miroslav Vulićević.

MILJKOVIĆ ILI ŽIVKOVIĆ – NEMA GREŠKE

Po okončanju karijere Miroslava Vulićevića, poziciji desnog beka u Partizanu najpre je pokrivao Nemanja Miletić (mada je u povratničkom mandatu češće štoper), zatim Aleksandar Miljković i Marko Živković.

Lepo ih Stanojević rotira, maltene igraju fifti-fifti. Dopunju se, jer su im karakteristike različite. Trener bira jednog ili drugog zavisno od protivnika, uslova terena, opredeljena igre. Dobro je što su obojica deca kluba, do tančina su upoznati sa zahtevima. Miljko je stabilan na evropskim utakmicama, Žile je neke odigrao takođe na vrhunskom nivou. Za koga god da se odluči neće pogrešiti“.

KAD ZAŠKRIPI TU SU GROBARI

Igraće ovog i narednog četvrtka evropski fudbal, ali ni u Partizanu ne kriju da im je fokus prvenstvo. Žele da titulu, koja je poslednji put završila u Humskoj baš dok je Vulićević bio deo tima.

Zasad sve teče prema očekivanjima. Mnogi kažu da nije bitan start, već finiš trke, međutim, ovaj tim deluje homogeno, stvorilo se zdravo jezgro, svaki igrač doprinosi, čakamo još Lazara Markovića da bude skroz fit, da Natho uđe u ritam posle saniranih zdravstvenih problema, jer su oni, ipak, oslonci. Stvarno delujemo odlično, takmičarski nastrojeno, sigurno, stabilno... Neminovno će negde da zaškripi, biće teških trenutaka, e tad na scenu stupaju navijači, da poguraju ove momke napred. Zaslužili su. Ne sumnjam da će Grobari prepoznati te trenutke i biti stimulans“, završio je nekadašnji defanzivac crno-belih.


tagovi

Miroslav VulićevićFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara